בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אחד מכל שלושים מתבגרים סובל מאלרגיה למזון

מחקר חדש מגלה כי אלרגיה למזון מגדילה פי 2.5 את הסיכון להתפתחות סימפטומים של אסתמה. המחקר מראה שיעורי אלרגיה גבוהים יחסית למערב

22תגובות

מחקר חדש שנערך בבתי ספר בישראל מעלה כי 3.6% מהמתבגרים סובלים מאלרגיה למזון כלשהו; למעלה ממחציתם אלרגיים לחלב. ניתוח סטטיסטי של הממצאים אף העלה כי מתבגרים ערבים היו בסיכון גבוה פי 3.5 לפתח אלרגיה לביצים לעומת מתבגרים יהודים. לעומת זאת, להם יש סיכוי נמוך ב-40% לפתח אלרגיה לחלב.

המחקר בראשותה של ד"ר יעל גרייף, אחראית המרפאה האלרגית בבית החולים בילינסון - בשיתוף חוקרות מהמרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, משרד החינוך והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב - בחן את הקשר בין אלרגיות מזון לאסתמה. 11,171 תלמידים בכיתות ח' בבתי ספר ברחבי הארץ (80% מתוכם יהודים ו-20% ערבים) התבקשו לענות על שאלונים כחלק ממבדק בינלאומי לשכיחות אלרגיות ואסתמה בקרב מתבגרים (ISAAC).

הנתון שלפיו 3.6% מהמתבגרים סובלים מאלרגיה כלשהי למזון נחשב גבוה יחסית. מסקר דומה שפורסם בשנת 2005 בבריטניה עלה כי רק 2.3% מהמתבגרים סבלו מאלרגיות מסוג זה. עם זאת, בחלק מהמדינות במערב מדווחת בשנים האחרונות עלייה בשכיחות האלרגיות למזון, אך מקורה עדיין לא ברור.

החוקרים מסבירים כי השכיחות הגבוהה במיוחד לאלרגיה לחלב, שזוהתה במחקר (1.9% בקרב האוכלוסייה הכללית), יכולה לנבוע מרגישות ללקטוז באוכלוסייה הישראלית - תופעה שאת שיעוריה לא בודקים בשלב זה במערכת הבריאות - או כיוון שילדים נמנעים ממוצרי חלב על רקע ידע שאינו נסמך על מחקרים קונקרטיים. לפיו, מוצרי חלב עלולים לגרום לשיעול ולהחמיר התקפי אסתמה.

שכיחות האלרגיה לבוטנים שזוהתה בישראל (0.6%) נמוכה מזו המדווחת בארה"ב (1.4%), אך גבוהה מזו המדווחת במחקר שנערך בסינגפור (0.47%) והפיליפינים (0.43%). ככלל, 7.2% מהמתבגרים הישראלים שנכללו במחקר אובחנו באסתמה, בשיעורים דומים בקרב יהודים וערבים; 11.2% דיווחו על נזלת אלרגית (10.9% מהיהודים, 12.1% מהערבים); ו-6.9% דיווחו כי הם סובלים מתגובה אלרגית המתבטאת באקזמה של העור (6.7% מהיהודים, 7.8% מהערבים).

הממצאים העלו כי אלרגיה למזון מגדילה פי 2.5 את הסיכון להתפתחות אסתמה, פי 3.2 את הסיכון לאקזמה בעור ופי 2.4 את הסיכון לנזלת אלרגית. אסתמה המלווה באלרגיה למזון התאפיינה בסימפטומים קשים יותר של המחלה, המתאפיינים בסיכון גבוה פי 2.9 לפתח יותר מ-12 התקפי אסתמה בשנה; בסיכון גבוה פי 2.5 לפתח שיעול לילי לפחות פעם בשבוע; בסיכון גבוה פי 3.4 להזדקק למיון בשנה שקדמה לסקר; ובסיכון גבוה פי 3.5 להתאשפז בשל סיבוך של המחלה. החוקרים ממליצים לזהות את הסובלים מאלרגיות למזון מקרב חולי האסתמה ולפתח עבורם טיפולים ייעודיים להקלה בסימני המחלה.

לפני כשנה עלתה סוגיית האלרגיות למזון למודעות ציבורית עם מותה של חן אפרת, תושבת אילת בת 26 שסבלה מאלרגיה לאגוזים וחוותה התקף אלרגיה כשאכלה במסעדה בתל אביב קינוח שהכיל ממרח אגוזים. רגישות אלרגית למזונות המופיעה בשכיחות גבוהה יותר בקרב ילדים, ולרוב נעלמת עד להתבגרות, מתפתחת לרוב בתגובה למעט מזונות, ובעיקר חלב, סויה, ביצים, בוטנים, שומשום, אגוזים, שקדים, דגים ופירות ים, קטניות כמו עדשים ופירות קיץ ופירות טרופיים שונים. בעוד רגישויות לחלב, ביצים ובוטנים לרוב חולפות עם הגיל, רגישויות לאגוזים, שומשום ודגים נוטות להישאר לאורך זמן, גם בגיל המבוגר. מכלל הסובלים מאלרגיות רק מיעוט - פחות מאחוז - סובלים מתופעות מסכנות חיים ומחויבים לשאת מזרק אפיפן לטיפול מיידי בעת התקף אלרגיה.

בעמותת יהל לאלרגיות במזון פועלים באחרונה, יחד עם איגוד הרופאים המומחים לאלרגיה ואימונולוגיה בישראל, לקדם סימון מיוחד לרכיבים אלרגניים על אריזות מזון בישראל ולבסס דיווח גורף דרך התיקים הרפואיים הממוחשבים בקופות החולים ביחס לאלרגיות למזון.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו