בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

משרד הבריאות: להימנע ממי ברז חמים בשתייה ובבישול

בדיקות שביצע המשרד בברזים בבתים ובמוסדות הראו עוד כי בחלקם הצטברו במהלך הלילה מתכות. ההמלצה: לתת למים לזרום מעט

91תגובות

משרד הבריאות ממליץ לציבור להימנע ככל האפשר משימוש במי ברז חמים בשתייה ובבישול, ולאפשר למי הברז לזרום כמה שניות כאשר לא נעשה בו שימוש זמן מה, כמו אחרי לילה. ההמלצות ניתנו בעקבות סקר ראשון מסוגו בארץ, שבדק את איכות מי הברז בבתים בארץ ואת רמת המתכות בהם, כנהוג באירופה. עד כה נסמך המשרד על בדיקות בצנרת העירונית בלבד ולא התייחס לצנרת הביתית העלולה להיות מיושנת ולחשוף את התושבים לזיהום מתכות.

בדו"ח איכות מי השתייה ל-2011 של המחלקה לבריאות הסביבה במשרד הבריאות המתפרסם היום, מצוין כי בשלושה אחוזים מהבדיקות, שנערכו ב-30 אתרי דיגום למי ברז קרים וחמים בבתים פרטיים ובמוסדות, נמצאו חריגות. בין המתכות שאותרו במים היו עופרת, נחושת, ברזל ואלומיניום. צנרת ישנה בבתים מעלה בעיקר את רמות הברזל והעופרת, המוגדרים כחומרים מסרטנים. עוד נמצא כי יש משמעות לאופן השימוש במים בבית. "המים היוצאים בזרימה ראשונה מהברז עלולים להכיל מתכות בריכוזים יותר גבוהים מהמים במערכת האספקה עצמה", נכתב בדו"ח. השפעה זו אובחנה במים חמים יותר מאשר במים הקרים.

המלצות נוספות לציבור שנוסחו בעקבות הממצאים כוללות הקפדה על שימוש בצנרת מים תקנית, ביצוע בדיקה למתכות כשיש חשש לצנרת ישנה, להימנע מצריכת מים ראשונים לשתייה ובישול, כולל להכנת מזון לתינוקות, לאחר שעמדו זמן רב במערכת, למשל אחרי לילה.

לתת זרימה קצרה של מספר שניות לפני השימוש במים; להימנע ככל האפשר משימוש במי ברז חמים לשתייה ובישול; ולהימנע מצריכת מים לשתייה או בישול עם עכירות גבוהה או צבע המחשיד להימצאות מתכות. "הזרמה קלה גורמת לרוב לרענון המים והבאתם של מים טריים", קובע הדו"ח. במשרד הבריאות שוקלים לפעול להוספת תקנה שתאפשר לצרכני מים לדרוש מספקי המים ברשות המקומית לבצע בדיקות למתכות בברזים ביתיים.

ישראל מלובני

הדו"ח מתייחס גם אל חריגות ברמות החיידקים שאותרו בתשעה יישובים. במהלך 2011 בוצעו 89,473 דגימות לבירור איכות מי השתייה ברשויות המקומיות בישראל, וב-0.2% מתוכם (175 בדיקות) אובחנו חיידקי קוליפורמים ממקור צואתי העלולים לגרום למחלת מעיים, ומעידים על חריגה באיכות מי הברז. שיעורים גבוהים של חריגות אותרו בעיר כפר קאסם וביישובים פסוטה, בר גיורא, בית רימון, כפר זינת, מגל, כפר סירקין, עיינו, מישר, משען וניצנים.

כמו-כן מאזכר הדו"ח יישובים שלא ביצעו מספיק בדיקות לרמות החיידקים במי השתייה בתחומם, בהם כפר קאסם, מזכרת בתיה, וכן היישובים כעביה-טבאש-חג'אג'רה, כפר יסיף, עג'ר ובית ג'אן.

הדו"ח מצביע על גם רמה נמוכה של ביצוע בדיקות לאיתור מתכות ברשתות המים של הרשויות המקומיות, ולמרות שתוכנית העבודה לשנת 2011 כללה 845 בדיקות למתכות, בפועל בוצעו 345 בלבד (41%). הבדיקות איתרו חריגות ברמות הברזל במי הברז ביישובים גבעת זאב ותלמי ביל"ו וכמו כן חריגות ברמות של עופרת ואבץ ביישוב שרשרת. במשרד הבריאות הבהירו כי בוצעו בדיקות חוזרות כדי לוודא עמידה בתקן, וייתכן ומקור החריגה בביצוע דגימה שלא לפי הנוהל.

דו"ח איכות מי השתייה עוסק גם בהוספת פלואור למי הברז, מהלך השנוי במחלוקת. ועדת עדין, שדנה בעשור האחרון בעדכון תקנות מי השתייה, המליצה במארס 2007 לבטל את החובה כלפי רשויות מקומיות להוסיף פלואור למי השתייה. משרד הבריאות, עם זאת, דחה את ההמלצה והתחייב לבצע סקר לאורך חמש שנים לבדיקת השפעות הפלואור. ממצאי הסקר הראשוניים המוצגים בדו"ח מעלים, לטענת המשרד, כי באזורים שבהם מוחדר פלואור למי השתייה ברמה הנדרשת על ידי המשרד, נרשמה ירידה של 30% בתחלואה בעששת, הבדל שנמצא מובהק סטטיסטית, וכי השיפור בבריאות השיניים מורגש בעיקר ביישובים עניים.

עוד נטען כי שיעור הפגיעות בשיניים כתוצאה מחשיפה לריכוז גבוה מדי של פלואור, מצב המכונה פלואורוזיס, העלול להתבטא בפגיעה במבנה השן, נמוך בארץ מזה המדווח בארה"ב. בשנת 2011 בוצעו 3,707 בדיקות לרמות פלואור ברשתות המים של הרשויות המקומיות ב-591 יישובים, ורק ב-56% מהבדיקות אובחנו רמות פלואור התואמות את הנחיות משרד הבריאות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו