בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מחקר מצא חומרי הדברה ב-56% מהמזון שנבדק

משרד הבריאות קובע כי החשיפה ככל הנראה לא מהווה סיכון. לעומת זאת, ארגון "אדם, טבע ודין" טוען שהבדיקה לא שקללה חשיפה מצטברת לחומרים

58תגובות

דו"ח מקיף של משרד הבריאות מצא שאריות של חומרי הדברה ב-56% מדגימות המזון שבדק. ב-11% התגלו חריגות מהרמה המותרת של החומרים הללו במזון. הדו"ח קובע עם זאת כי על סמך ריכוזי החומרים שנמצאו, הסיכון הבריאותי לצרכנים עדיין נמוך.

ואולם, ארגון הסביבה אדם, טבע ודין טוען כי בדיקת משרד הבריאות אינה משקפת נאמנה את הסיכונים בחשיפה לחומרי ההדברה, שכן לא נבדקה השפעת השילוב של כמה חומרי הדברה והחשיפה המצטברת אליהם. הארגון טוען עוד כי הבדיקה אינה מתייחסת לסיכונים כמו רגישות של ילדים.

בבדיקה אספו מומחי שירות המזון הארצי במשרד הבריאות 5,558 דגימות של 108 מוצרי מזון, כמו פירות, ירקות, מוצרי חלב, בשר וביצים. באיסוף הדגימות, בין 2006 ל-2010, נבדקו שאריות חומרי ההדברה בכל המוצרים.

הממצאים מראים שיותר ממחצית הדגימות הכילו חומרי הדברה (לעתים קרובות כמה חומרים באותו מוצר) וביותר מעשירית מהם היו חריגות מהמותר בריכוז. בסך הכל נמצאו שאריות מ-133 חומרים שונים בכל המוצרים.

על סמך הממצאים חישב משרד הבריאות את צריכת חומרי ההדברה היומית לנפש בישראל והשווה אותה לרמה היומית המקובלת בעולם מבחינת מניעת סיכונים בריאותיים. נמצא שלגבי 27 חומרי הדברה, רמת הצריכה עולה על הרמה המקובלת. נקבע שרק לגבי שישה מתוך החומרים הללו לא ניתן לשלול סיכון בריאותי.

"איפיון הסיכון מבוסס על הערכת צריכה מרבית של חומרי הדברה במזון, תוך התייחסות לדיאטה שיווקית שאינה מדויקת", נכתב בדו"ח. "יש התייחסות לנתונים של שאריות שנמצאו במוצר גולמי ולא שאריות שנצרכות בחלק מהמקרים במזון מעובד (לאחר קילוף או בישול) שבו השארית יכולה להיות נמוכה יותר. יש להניח שבבדיקה מדויקת יותר יימצא שהחשיפה נמוכה יותר ואינה מהווה סיכון לצרכנים".

למרות מסקנות מרגיעות אלו, ממליץ משרד הבריאות לצמצם את השימוש בחלק מחומרי ההדברה ולהגביר את האכיפה שנועדה למנוע שימוש בכמויות החורגות מהמותר. זאת, על מנת להגדיל את מה שהמשרד מגדיר "מרווח ביטחון".

הדו"ח מציין שבשנים 2011-2008 התקיימה הערכה מחודשת של שימוש בחומרי הדברה ובעקבותיה נקבעו הגבלות שונות על שימוש בכמה חומרים. בין השאר הוחלט לאסור את השימוש בשלושה חומרים אורגנו-זרחניים (כאלה הפוגעים במערכת העצבים) כבר בשנה הבאה.

לפני כחודש פורסם ב"הארץ" סקר שערכה עמותת "אדם, טבע ודין" ובו ניסתה להעריך את מידת הסיכון שיש בצריכת מוצרים שונים על פי שאריות חומרי ההדברה שנמצאו בהם. בעקבות פרסום דו"ח משרד הבריאות פרסמה העמותה תגובה ובה ציינה, בין השאר, כי על משרד הבריאות "לערוך מחדש את הערכת הסיכונים ולהתמקד באוכלוסיות רגישות כמו ילדים, תינוקות, נשים הרות וקשישים". בעמותה ציינו כי יש לקחת בחשבון את דפוסי התזונה של קבוצות אלו, הרמה היומית המקובלת עבורם של צריכת חומרי הדברה וכן את הרמה היומית המחמירה שלפיה פועלים גופים מקצועיים בעולם. כמו כן, לדבריהם "יש לקחת בחשבון את הסיכון הבריאותי הנובע מחשיפה מצטברת של חומרים מאותה משפחה. בהתאם להערכה זו יש להביא להפחתת סיכונים בריאותיים על ידי איסור או הפחתת שימוש בחומרים המסוכנים ביותר"



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו