בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

סלמונלה בעיר: שיעור החולים בערים גבוה משמעותית מביישובי הצפון

תושבי ערים נוטים לאכול יותר במסעדות, לרכוש מוצרים בסופרמרקט ולאכול מזון לא מבושל – התנהלות המגבירה את הנטייה להעברת החיידק

10תגובות

מחקר חדש האומד את היקפי החולים בישראל בזיהום מסוג סלמונלה, חיידק המועבר במזון וגורם להרעלות מזון, זיהה הבדלים משמעותיים בשיעורי החולים באזורי הארץ השונים. החוקרים מבית החולים אסף הרופא בראשות ד"ר מרים וינברגר, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, מצאו כי שיעורי התחלואה גבוהים בעיקר באזורים המאופיינים באוכלוסייה עירונית ונמוכים משמעותית בצפון המתאפיין באוכלוסייה כפרית.

מתוך 15,865 הדגימות שאובחנו כחיוביות לסלמונלה במשרד הבריאות, בין השנים 1997 עד 2006, בהתאם ל-15 אזורי הארץ, שיעורי התחלואה הגבוהים ביותר מחמשת הזנים הפעילים ביותר של חיידק הסלמונלה מדווחים באזורים המוגדרים עירוניים: באזור פתח תקווה (35.67 חולים מתוך מאה אלף תושבים), השרון (29.88), מחוז ירושלים (29.25) ואזורי אשקלון (28.76), באר שבע (26.49) ומחוז תל אביב (24.61). לעומת זאת, השיעורים הנמוכים ביותר של תחלואה בסלמונלה דווחו באזור הכינרת (7.96 למאה אלף תושבים), שיעור הנמוך ב-78% מחבל הארץ הגבוה ביותר, וכן באזורים נוספים בצפון, ברמת הגולן (10.43), אזור צפת (10.87) ועמק-יזרעאל (19.6).

הנטייה המוגברת לחלות בסלמונלה בסביבה עירונית בהשוואה לסביבה כפרית בישראל מוסברת במספר גורמים אפשריים. ראשית, החוקרים טוענים כי תושבי אזורים כפריים נוטים לאכול פחות במסעדות, ולכן נדבקים פחות בסלמונלה. "הליכה למסעדות נחשבת גורם לסיכון מוכר לסלמונלה ולכל סוגי זיהומים חיידקיים שמועברים במזון", אומרת וינברגר.

Rocky Mountain Laboratories,NIAID,NIH

בנוסף העלה המחקר את הסברה כי הנטייה בצפון לרכוש מזונות במרכולים קטנים ולא בסופרמרקטים גדולים כמו במרכז הארץ, מפחיתה את הסיכון לסלמונלה. מחקר נוסף שבוצע באחרונה ב"אסף הרופא" וטרם פורסם בעיתונות המדעית, העלה כי רשתות שיווק גדולות הפועלות ברמה הארצית עם מרכז אספקה אחד מגדילות את הסיכון ללקות בסלמונלה וזיהומי מזון ככלל. לפי הטיעון הנבחן באסף הרופא, המעבר בישראל מצריכת בשר קפוא לצריכת בשר טרי באטליזים של הרשתות הגדולות לוותה בשנים האחרונות בגידול בהידבקות במזהמי מזון המועברים בקלות רבה יותר בבשר טרי, מאחר ואינם מתים בשלב ההקפאה.

לדברי וינברגר, "קיימת מגמה עולמית של הרעלות מזון במעבר מחנויות קטנות לרשתות גדולות ולגלובליזציה של שיווק המזון, כי אז כתוצאה מרכיב שהתקלקל, הזיהום יכול לפגוע בהמוני אנשים". בארה"ב כבר תועדו בעשור האחרון הרעלות מזון בהיקפים נרחבים, לרבות התפרצות סלמונלה שתועדה בספטמבר השנה ב-19 מדינות ומקורה ככל הנראה בחמאת בוטנים תעשייתית.

הסבר נוסף לעלייה בשכיחות הסלמונלה במרכז הארץ מייחס אותה להבדלים הסוציו-אקונומיים. בעוד שבצפון שיעור האבטלה גבוה יותר והמצב הכלכלי קשה יותר בהשוואה למרכז, דווקא מצב סוציו-אקונומי גבוה מזוהה עם הרגלי אכילה של מזונות לא מבושלים שמגבירים את הנטייה להעברת סלמונלה ומזהמי מזון אחרים, למשל המבורגר בדרגת עשייה נא, ביצים לא מבושלות, פירות ים שלא בושלו עד תום וחלב לא מפוסטר. כמו כן, טוענים החוקרים, ייתכן והממצאים מעידים על דפוסים בעייתיים יותר של טיפול במזון בקרב תושבי המרכז, לרבות אי רחצת ידיים בסבון לאחר טיפול במטבח בעוף או בשר טרי, אם כי הם מוסיפים כי הסיכויים נמוכים לכך שזהו ההסבר לממצאים.

רבים מחולי הסלמונלה שאובחנו היו בגילאי 65 ומעלה, נתון המצביע לפי החוקרים על נטייתם של מבוגרים ללקות בזיהום. ככל הנראה הדבר קשור לנתון כי רבע מהמבוגרים מעל גיל 65 חיים לבדם ומעדיפים לאכול מזון מוכן מהיר, שאינו מבושל בבית, שבו הסיכויים להידבק בסלמונלה גבוהים יותר. הממצאים מתפרסמים החודש בכתב העת Epidemiology and Infection.

סיבה נוספת העלולה להשפיע על הממצאים, לפי החוקרים, היא הנגישות המופחתת לשירותי בריאות באזורי ספר ובייחוד בצפון הארץ, העלולה להוביל לכך שפחות חולי סלמונלה מצפון הארץ פונים למרפאות לצורך אבחון ומופנים לבדיקות מעבדה לבירור נוכחות החיידק.

"למגורים בסביבה עירונית יש השפעה משמעתית על התחלואה בסלמונלה בישראל", מסכמים החוקרים, וקוראים לבצע מחקרים נוספים לבחינת הקשר בין הרגלי בריאות ותזונה לבין תמונת התחלואה הארצית בחיידק.

סלמונלה הוא חיידק הגורם להרעלת מזון הכולל אלפיים זנים, מתוכם כ-200 הפעילים בישראל. הידבקות בחיידק לרוב מלווה בסימני מחלה קלים במערכת העיכול, ובייחוד שלשול, ובמקרים חריגים (5%) פולש החיידק לזרם הדם או למערכת העצבים המרכזית, ועלול לגרום לזיהום בדם (ספסיס), זיהום בעצמות ובדרכי המרה או דלקת קרום המוח. מרבית המקרים של זיהום פולשני מסלמונלה (70%) מתועדים בפעוטות מתחת לגיל שנתיים, אולם שיעורי התמותה מהמחלה הנאמדים ב-0.6% מהחולים גבוהים יותר דווקא בקרב מבוגרים מעל גיל 65.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו