בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מחקר: הגורם המרכזי לסוכרת – עלייה בצריכת הסוכר

עד כה ההנחה הרפואית הרווחת היתה כי השמנת יתר היא הגורם המרכזי להתפתחות סוכרת מבוגרים המתבטאת בעמידות לאינסולין

41תגובות

צריכה גוברת של סוכרים נקשרת באופן ישיר להתפתחות סוכרת, כך עולה ממחקר נרחב, שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת PLoS ONE. המחקר מזהה קשר ישיר בין עלייה בצריכת הסוכר לבין שיעורי הסוכרת. זאת על בסיס ממצאים על זמינות מוצרים המכילים סוכר ב-175 מדינות.

עד כה ההנחה הרפואית הרווחת היתה כי השמנת יתר היא הגורם המרכזי להתפתחות סוכרת מסוג 2 - סוכרת מבוגרים המתבטאת בעמידות לאינסולין. המחקר החדש מגלה כי צריכת סוכר קשורה באופן עצמאי לעלייה התלולה בממדי הסוכרת במדינות המערב.

החוקרים מאוניברסיטאות סטנפורד, ברקלי ואוניברסיטת קליפורניה שבסן פרנסיסקו נעזרו במודלים כלכליים המבוססים על שיעורי הסוכרת וצריכת תזונה ב-175 מדינות. הם מצאו כי כל צריכה של 150 קלוריות של אדם ליום שמקורן בסוכרים, בכמות המשתווה לפחית אחת של משקה תוסס, קשורה בעלייה של 1.1% בסיכון לפתח סוכרת, גם בקרב מי שאינו סובל מהשמנת יתר. הממצאים עברו עיבוד כדי לנטרל השפעה של גורמי סיכון מתערבים כגון הזדקנות, עוני והחיים בסביבה עירונית.

רויטרס

במחקר לא נמצא כל קשר בין רכיבי מזון אחרים, לרבות סיבים תזונתיים, בשר, פירות, שמנים ודגנים, לבין סוכרת. צריכה של 150 קלוריות ממגוון מזונות העלתה ב-0.1% בלבד את הסיכון לסוכרת, באופן שאינו מובהק סטטיסטית.

השפעת הסוכר על התפתחות הסוכרת אף נמצאה עצמאית מגורמי סיכון אחרים להתפתחות המחלה, לרבות אורח חיים המכיל ישיבה מרובה ושתיית אלכוהול. לחלופין, המחקר זיהה כי ככל שצריכת הסוכר עולה, גדל הסיכון לסוכרת, וככל שצריכתו של הסוכר קטנה, הסיכון לסוכרת יורד.

לדברי החוקרים, ניתן לשייך את ההבדלים בשיעורי הסוכרת בין מדינות העולם לזמינותם של מוצרים עתירי סוכר בחנויות. בראיון ל"ניו יורק טיימס" אמר אחד החוקרים, הפרופ’ רוברט לוסטיג, כי הממצא המחקרי דומה לקישור שנעשה בשנות השישים בין סיגריות לסרטן הריאות. “לא ניתן לבצע מחקר בעולם האמיתי שיהיה יותר פסקני מהמחקר הנוכחי”, אמר בראיון.

החוקרים מציינים כי ככל הנראה, מספר מנגנונים משפיעים במקביל על העלייה בממדי הסוכרת בעולם, אולם הממצאים הנוכחיים מדגישים את חשיבותו של הסוכר כגורם משמעותי בעלייה זו. הממצאים עשויים לבחון מחדש את העמדה של ארגוני רפואה בעולם, ובראשם מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), באשר לבטיחות תוספת סכר מסוג פרוקטוז למוצרי מזון. ממתיקים מסוג סירופ תירס עשיר בפרוקטוז הוגדרו עד כה בטוחים לשימוש, אולם הממצאים עשויים להעמידם באור אחר.

בעולם כולו מאובחנת בשנים האחרונות עלייה בממדי מחלת הסוכרת. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, מספר המבוגרים בעולם החולים במחלה יגדל פי 2.14 משנת 2000 (171 מיליון) לשנת 2030 (366 מיליון) וגם שיעורי התחלואה הממוצעים צפויים לעלות משיעור של 4.6% מהמבוגרים מעל גיל עשרים בשנת 2000 ל-6.4% מאוכלוסייה זו בשנת 2030.

בישראל מוערך כי 6.5% מהאוכלוסייה הבוגרת בגילאי 70-20 סובלים כיום מסוכרת, בהשוואה ל-10.3% בארה”ב, 8.9% בגרמניה, 6.7% בצרפת ו-5.3% בהולנד. לפי הערכת המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, שהוצגה בדו”ח מרכז המידע של הכנסת, אם תימשך מגמת העלייה בתחלואה, צפויה משנת 2010 ל-2030 עלייה של פי שלושה במספר חולי הסוכרת במדינה ובשנת 2030 יחיו בארץ 1.2 מיליון חולי סוכרת מתוך 9.6 מיליון תושבים, שהם 12.5% מהאוכלוסייה.

בתוך כך, ביום חמישי התפרסמו ממצאים מעודדים מניסוי בינלאומי בשיתוף חוקרים ישראלים בלבלב מלאכותי, המפותח בשנים האחרונות על ידי רופאים ממרכז שניידר לרפואת ילדים. הלבלב המלאכותי פועל באמצעות חיישן המנטר את רמת הסוכר בדם. המידע מועבר ליחידת מחשב, הפועלת על בסיס אלגוריתם שמחשב את מינון האינסולין הדרוש למטופל וזה מורה ללבלב המלאכותי להזרים אינסולין באמצעות משאבת עירוי, ללא התערבות החולה.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו