בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ארגון הבריאות העולמי: אכילת בשר מעובד מעלה את הסיכון לחלות בסרטן

בדו"ח שפרסם הארגון קובעים מומחים כי הבשר המעובד מסרטן כמו טבק ואסבסט. על צריכת בשר אדום נכתב כי הוא "ככל הנראה מעלה את הסיכון לסרטן"

101תגובות

אכילת בשר מעובד מעלה את הסיכון לחלות בסרטן - כך קובע ארגון הבריאות העולמי (WHO). בדו"ח שפורסם היום (שני), נכתב כי נצברו די ראיות כדי לכלול את הבשר המעובד - כמו נקניקיות, המבורגרים ופסטרמה - בקבוצת גורמי הסיכון הגבוהה ביותר (group 1) למחלות סרטן של הסוכנות הלאומית לחקר הסרטן (IARC), לצד גורמי סיכון כמו טבק, אסבסט, אלכוהול וסולר. על פי המומחים, צריכת בשר מעובד מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן המעי, בעיקר כאשר הוא נצרך בכמויות גדולות.

הבשר המעובד עובר תהליכי תיעוש שונים, שנועדו לשמר אותו לאורך זמן ולשפר את טעמו והוא נצרך על בסיס יומיומי בישראל ובמדינות מערביות רבות. לפי כותבי הדו"ח, צריכה יומית של 50 גרם בשר מעובד מגדילה את הסיכון ללקות בסרטן המעי ב-18%. פאנל המומחים של IARC כלל 22 מומחים מעשר מדינות שונות, והוא בחן כ-800 מחקרים משני העשורים האחרונים שבחנו את הקשר בין צריכת בשר מעובד ובשר אדום לבין הסיכון ללקות בסרטן.

בנוסף, מתייחס הדו"ח גם לצריכת בשר אדום, אך באופן מסויג יותר. על פי המומחים גם בשר אדום כולל חומרים מסרטנים, בהם גם גלייפוסט – חומר פעיל נגד עשבים שוטים שנפוץ מאד בשדות החקלאיים בארה"ב ומגיע בסופו של דבר גם לבשר האדום דרך הבקר. בהתאם לכך, סווג הבשר האדום בקבוצת גורמי הסיכון השנייה, ונקבע שהוא כנראה תורם להתפתחות סרטן בעיקר סרטן המעי, אך גם לסרטן הלבלב וסרטן הערמונית.

בשר מעובד מעולם לא נחשב בריא והדיון הרפואי סביבו עסק בעיקר בשאלה עד כמה צריכתו מזיקה לגוף ולאילו מחלות היא גורמת. הדו"ח, שמתפרסם על ידי הארגון הרפואי המשפיע בעולם וקושר את הצריכה באופן ישיר עם מחלת הסרטן, מהווה מכה אנושה לתעשיית הבשר המעובד, כך גם הצבת צריכת הבשר האדום כגורם אפשרי לתחלואת הסרטן.

על פי נתוני האו"ם, בשנת 2013 הגיעה צריכת הבשר העולמית לכ-310 מיליון טונות ותעשיית הבשר בארה"ב לבדה מגלגלת כ-95 מיליארד דולר בשנה. החלטת הפאנל המקצועי לא היתה פה אחד. בתעשיית הבשר האמריקאית השקיעו מאמצים רבים – באמצעות לובינג וגיוס מומחים - כדי להטיל ספק בראיות ולמנוע מארגון הבריאות לפרסם את המסקנות דרמטיות. "אנחנו פשוט חושבים שאין די ראיות לתמוך בקשר סיבתי בין צריכת בשר אודם לאף סוג של סרטן", אמר לוושינגטון פוסט, שאלן מקניל, בכיר בהתאחדות מגדלי הבקר הלאומית. "הסרטן הוא מחלה מורכבת, שאפילו המוחות הטובים והמבריקים ביותר לא מבינים באופן מלא. מיליארדי דולרים הושקעו במחקרים בכל רחבי העולם, ולא הוכח אי פעם כי סוג בודד של מזון יכול לגרום או לרפא סרטן".

המגמה בארה"ב בשנים האחרונות, בין היתר באמצעות המלצות תזונה רשמיות של גופי בריאות פדראליים, היא לעודד צריכה של מזונות חלבוניים כמו בשר רזה, כחלק מתזונה בריאה. ההמלצה להימנע ככל שניתן מצריכת בשר מעובד קיימת גם בישראל. באשר לבשר אדום, מדברים המומחים לרוב על צריכה מתונה של פעם-פעמיים בשבוע.

הסכנה באכילת הבשר המעובד נידונה כבר שנים ארוכות בעולם הרפואי ודו"ח ארגון הבריאות מגיע באיחור רב. הסיבה לכך נעוצה בין היתר בקושי המדעי לקשור בין צריכת בשר מעובד או אדום ובין סיכון לסרטן. מדובר באתגר מחקרי לוגיסטי גדול, שדורש מעקב של שנים ארוכות אחרי אלפי משתתפים, שתזונתם נשלטת באופן מלא על ידי החוקרים. ניסויים מהסוג הזה נחשבים לנדירים ותחת זאת נסמכים המומחים במסקנותיהם על מחקרים אפידמיולוגיים ותצפיתיים. "אני מבין שאנשים יכולים להיות ספקניים לגבי הדו"ח כי נתוני הניסוי הם לא חזקים מאוד", אמר פרופסור פאולו בופטה מהמכון לסרטן של בית החולים "הר סיני" שבניו-יורק, והיה חבר בהרכבי מומחים שונים בנושא. "אבל במקרה הזה הראיות האפידמיולוגיות הן חזקות מאוד".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו