בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ארגון הבריאות העולמי: קפה אינו מסרטן, משקאות חמים מאוד - כן

צוות של 23 חוקרים קבע כי לא נמצא עדות מספקת לכך ששתיית קפה עלולה לגרום לסרטן, אך מזהיר כי נמצא קשר בין צריכת משקאות חמים לבין סרטן הוושט

18תגובות

הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) - המהווה זרוע של ארגון בריאות העולמי (WHO) הודיעה היום (רביעי) כי שתיית משקאות חמים מאוד, בטמפרטורה של 65 מעלות צלזיוס ויותר, עלולה לגרום לסרטן הוושט. מומחי הארגון אף קבעו כי פולי קפה כבר אינם ברשימת גורמי הסרטן האפשריים.

מזה 25 שנה נמצאת צריכת קפה בראש רשימת החומרים המסרטנים האפשריים (קרצינוגניים). לאחר שסקרו למעלה מ-1,000 מחקרים מדעיים שבחנו את מאפייניו האפשריים של הקפה כחומר מסרטן וכן חליטת צמחים דרום אמריקאית פופולרית, הסירו מומחי הארגון את המשקה מהרשימה. צוות של 23 חוקרים קבע כי לא נמצא עדות מספקת לכך ששתיית קפה עלולה להוות גורם שמקדם סרטן.

ידיה של אשה מוזגת תה
גיל אליהו

עם זאת הודיעו מומחי ה-IARC כי שתיית משקאות "חמים מאוד" מכל סוג שהוא עלולים להעלות את הסיכון לסרטן. המומחים מדגישים כי הדבר נכון במיוחד במדינות כמו סין, איראן ומדינות דרום אמריקה, בהן מוגשות חליטות תה באופן מסורתי בטמפרטורות גבוהות במיוחד של יותר מ-65-70 מעלות צלסיוס. המסקנות מתבססות על מאות מחקרים שהראו כי קיימת שכיחות גבוהה של תחלואה בסרטן הוושט בחלק ממדינות אסיה, מדינות אפריקה ודרום אמריקה שבהן נפוצה שתיית משקאות חמים מאוד.

דאנה לומיס, סגן ראש התכנית לסיווג חומרים מסרטנים ב-IARC, אמר שהקשר בין טמפרטורת המשקה לבין סרטן הוושט נבדק לאחר שהמומחים זיהו שיעור גבוה במיוחד של חולים במדינות שבהן נהוג לשתות משקאות חמים מאוד. לדבריו, גם בטמפרטורות נמוכות יחסית – של 60 מעלות צלסיוס – יכולים המשקאות לפגוע ברקמות עור.

לדבריו, המשקאות החמים עלולים לגרום ל"פציעה תרמית" (כוויה בדרגות שונות, ע"א) בגרון, מה שעלול בסופו של דבר להוביל להתפתחותם של גידולים. הוא סייג את דבריו ואמר כי הראיות לכך הן מוגבלות בשלב זה, וכי לא נמצאו ראיות לכך שאכילת מזון חם מאוד עלולה להיות מסוכנת אף היא.

מומחים בתחום רפואת הסרטן הסתייגו מהכרזתו הצפויה של ה-IARC ואמרו כי זהו מהלך שגוי. לטענתם, יש להישאר ממוקדים בגורמי הסרטן המובהקים והידועים של סרטן הוושט – כמו עישון וצריכת אלכוהול – אשר דורשים שינוי קשה יותר ליישום באורח החיים, ביחס להמתנה להתקררותו של משקה חם. "הפסקת עישון והפחתת צריכת אלכוהול הן הרבה יותר משמעותיות בהפחתת הסיכון לסרטן מאשר הטמפרטורה של מה שאתה שותה" אמר ד"ר אוטיס ברולי, מהאגודה האמריקאית למלחמה בסרטן. לטענתו, רמת הסיכון של שתיית משקאות חמים שקולה לזו הכרוכה באכילות ירקות מוחמצים.

ה-IARC בדקה ובחנה עד כה 989 חומרים שעשויים לגרום לסרטן וסיווגה אותם לחמש קטגוריות. הקטגוריה הראשונה והמחמירה, "חומרים מסרטנים לבני אדם", כוללת 118 חומרים. הקטגוריה השנייה, "חומרים שהם קרוב לוודאי מסרטנים עבור בני אדם", כוללת 79 חומרים. הקטגוריה השלישית, שאליה השתייך הקפה ונקראת "חומרים שייתכן וגורמים סרטן לבני אדם", כוללת 290 חומרים. קטגוריה נוספת מתייחסת לחומרים "שלא ניתן לסווג אותם כמסרטנים עבור בני אדם", וכוללת 501 חומרים. הקטגוריה האחרונה, "חומרים שקרוב לוודאי שאינם מסרטנים לבני אדם", כוללת רק חומר אחד, פלסטי, בשם קפרולקטם.

לדברי ד"ר אלי שטרן, מומחה להערכות סיכונים ויו"ר ועדת המומחים המייעצת לאגודה למלחמה בסרטן בנושא חומרים מסרטנים, הקפה סווג כמסרטן אפשרי בשנת 1991. "המומחים ביססו אז את החשד שלהם על מחקרים לא לגמרי ברורים שבהם השתתפו נשים בגיל 50 ויותר, שלקו בסרטן שלפוחית השתן ובין היתר צרכו קפה בצורה אינטנסיבית". ואולם, לדבריו, בשנים האחרונות, נוכח ממצאים חדשים, החלו מומחי הארגון לחזור בהם. "כבר לפני שנתיים ציינו המומחים בד בבד לחשד של הקפה כגורם סיכון אפשרי לסרטן שלפוחית השתן, כי הקפה מסייע להפחתת תחלואה בסוגי סרטן אחרים – תחילה סרטן המעי הגס ולאחרונה גם סרטני הלבלב והכבד", מסביר שטרן.

הקטגוריה שאליה השתייך עד כה הקפה היא 2B, שפירושה - "חומרים שייתכן וגורמים סרטן לבני אדם". לקטגוריה הזאת משתייכים גורמים כמו חשיפה לקרינה סלולרית ולשדות מגנטיים כגון קווי מתח גבוה וכן אכילת ירקות מוחמצים (המיוצרים בתהליכי החמצה שאינם קיימים בישראל). עכשיו יוסר הקפה מהקטגוריה הזאת וישויך לקטגוריה של חומרים שקרוב לוודאי אינם מסרטנים. משקאות חמים, לעומת זאת, ישויכו כעת לקבוצת הסיכון 2A - "חומרים שהם קרוב לוודאי מסרטנים עבור בני אדם".

"ההסבר לכך, לפחות זה שפורסם עד כה הוא לא בלתי הגיוני", אומר שטרן. "בבסיסו עומדת הטענה לפיה המגע של משקה חם באזור הוושט, על הטמפרטורות הגבוהות שלו, עלול לפגוע בתאי הוושט. הפגיעה במקרים רבים אינה מחלימה או משתקמת בגלל השתייה החוזרת ונשנית. הפגיעה במערכת התאית עלולה להתבטא בסופו של דבר במוטציה מסוימת, ייתכן שסרטנית". 

הבשורות על הוצאת הקפה מחוץ לרשימת החומרים המסוכנים התקבלו בשמחה בשוק הקפה העולמי. באיגוד האמריקאי של שוק הקפה ואמרו כי "אלו חדשות נפלאות לשותי הקפה". ההחלטה עשויה להתברר כרבת משמעות מבחינה כלכלית עבור יצרני ומשווקי הקפה.

"השינוי בקטגוריית הקפה אינו מפתיע או מטלטל – זו בעיקר עדות לכך שארגון הבריאות העולמי לא קופא על שמריו ובודק כל הזמן עדויות חדשות לגבי חומרים שהוא לא בטוח לגביהם", אומרת ל"הארץ" פרופ' סיגל סדצקי, מנהלת היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן וקרינה במכון גרטנר, המשמשת גם כיועצת של האגודה למלחמה בסרטן. "צריך לזכור, אנחנו לא מדברים כאן על שינוי קיצוני של סיווג גורם מסרטן מובהק, כמו סיגריות למשל.  קפה מעולם לא הוגדר כחומר קרצינוגני מובהק", הוסיפה סדצקי.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו