כיצד נדבקים בקדחת הנילוס ומה הסיכוי לסיבוכים מהמחלה?
למחלה אין חיסון והיא חולפת בלי טיפול, אך במקרים קשים נדרש אשפוז. אף שמספר המקרים שאובחנו גבוה מהממוצע, מומחים אומרים כי אינו משמעותי - וממליצים להימנע ממגע עם יתושים

מהי קדחת הנילוס?
קדחת מערב הנילוס נגרמת על ידי נגיף שבני אדם ויונקים משמשים כנשאים הטבעיים שלו. הוא אחד מ-70 זני נגיפים המשתייכים למשפחת פלאוויווירידה, שרובם מועברים בין בעלי חיים באמצעות עקיצות חרקים. המאכסן הטבעי של נגיף קדחת הנילוס המערבי הוא עופות. ההעברה לבני אדם אקראית, ובישראל נפוצה על ידי יתושי כולכית (Culex). המחלה אינה עוברת במגע עם אדם חולה. תקופת הדגירה של הנגיף נעה בין חמישה ימים ל-21.
היכן נפוצה המחלה בישראל?
בעיקר לאורך השפלה - מאזור נהריה עד קרית גת - וכן באזור הערבה - מים המלח עד אילת. יתושים נגועים נמצאו בשבועות האחרונים במועצות האזוריות עמק המעיינות, גזר, מגילות, מטה יהודה, מנשה, מגידו, אלונה, גוש עציון, הגלבוע וביישובים מזכרת בתיה, קיסריה ופרדס חנה-כרכור. תקופת שיא של פעילות הנגיף בארץ היא אמצע אוגוסט עד אמצע אוקטובר.
כמה מסוכנת קדחת הנילוס?
רוב בני האדם שיידבקו בנגיף כלל לא יפתחו תסמינים. אלו שכן יפתחו תסמינים יחוו מחלת חום קלה הדומה לשפעת, עם חום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים – שיחלפו מאליהם. ישנם גם סיבוכים נדירים ב-1% מהמקרים, כמו דלקת המוח ודלקת קרום המוח. הם עלולים להוביל למוות, בעיקר בקרב קשישים עם מחלות רקע או בעלי מערכת חיסון פגועה או מוחלשת.
- משרד הבריאות: 74 נדבקו בקדחת הנילוס, 14 מהם סובלים מתסמינים קשים
- עלייה חדה בשיעור התחלואה בקדחת מערב הנילוס בישראל מתחילת 2018
האם ניתן להתחסן או להתגונן מפני המחלה?
לא קיים חיסון נגד קדחת הנילוס, ולכן הטיפול הוא מניעתי. הוא כולל הגנה מיתושים באמצעים מוכרים כמו תכשירים דוחי יתושים, לבוש ארוך והתקנת רשתות מלכודות. וכן, טיפול במקורות מים עומדים ומניעת היקוות מים, המשמשים בית גידול ליתושים.
האם קיים טיפול רפואי ייעודי לקדחת הנילוס?
לא, אבל לרוב המחלה חולפת בלי טיפול. במקרים קשים נדרש אשפוז, בדומה לסיבוכים שעלולים להתפתח במחלות נגיפיות אחרות. הוא נועד לספק טיפולים כמו עירויי נוזלים, מניעת זיהומים משניים, ותמיכה נשימתית.
מי נמצא בסיכון גבוה יותר ללקות בקדחת הנילוס?
תושבי הישובים שזוהתה בהם נוכחות של הנגיף, וכן אנשים מעל גיל 60, חולי סוכרת, חולים אונקולוגיים ומושתלי איברים. פעוטות עד גיל שלוש כמעט ואינם נדבקים במחלה, או חווים אותה בצורה קלה יחסית. גם נשים הרות לא נמצאות בסיכון גבוה יותר מכלל האוכלוסייה. מקרים של הדבקת העובר נדירים ביותר וטרם התרחשו בישראל. במשרד הבריאות ממליצים לנשים בהריון להיות ערניות במניעת חשיפה ליתושים.
כיצד מאבחנים הידבקות בנגיף?
קיימת בדיקה מעבדתית לזיהוי הנגיף במעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות במרכז הרפואי שיבא-תל השומר, ובמעבדה הווירולוגית במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. האבחנה ניתנת כמה ימים לאחר קבלת הבדיקה במעבדה.
מה תמונת המצב בישראל?
על פי משרדי הבריאות והגנת הסביבה, השנה אובחנו 74 מקרי קדחת הנילוס, 14 מהם עם תסמינים קשים. שלושה חולים מבוגרים עם מחלות רקע מתו מהמחלה.
מה השתנה השנה?
קדחת הנילוס מוכרת משנות ה-50 ומתפרצת אחת לכמה שנים. בקיץ שנת 2000 לקו בה 417 בני אדם בישראל, ו-324 מהם נזקקו לאשפוז. המחלה גרמה אז למותם של 35 חולים. מאז מאובחנים מדי שנה כמה עשרות חולים, והשנה מספר המקרים גבוה מהממוצע.
"אין שום שינוי משמעותי בתחלואת במחלה", אמר פרופ' אלי שוורץ, מנהל המרכז למרפאת מטיילים ומחלות טרופיות בשיבא-תל השומר. "מזה כ-20 שנה אנו חווים התפרצויות שמשתנות מעט משנה לשנה. התפרצות נוכחית דומה בהיקפה ל-2015".
מומחים קושרים את ההתפרצויות לאירועי אקלים ושינויים סביבתיים, שעלולים להאיץ את קצב התרבות היתושים והחרקים המשמשים להעברת מחלות. גם באירופה מדווחים בימים האחרונים על מקרים רבים של קדחת הנילוס: 183 באיטליה ו-106 ביוון.
כיצד המצב יכול להתפתח?
פוטנציאל ההתפשטות קיים כל עוד ישנם מוקדים של יתושים הנושאים את הנגיף. במשרד להגנת הסביבה וברשויות פועלים לאתרם ולרססם. מפני שהמחלה עונתית, ההערכה היא שאינה צפויה לצאת משליטה.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

גם הטבח בטקסס לא ישנה את עמדת השופטים השמרנים בעליון בארה"ב

בניגוד לכל מה שדמיינתי, יש לי ילד אחד חי וכך זה יישאר

זו לא באמת מסעדה. זה מקום בחוף הים שבו מופיעים כוכבי ריאליטי

חברת מטא סירבה לחסום דף פייסבוק שביהמ"ש קבע כי הסית לטרור

לפני ראיון עבודה בזום, היא קיבלה מייל: "מגזר ערבי, גם קושי בשפה"
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
