בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מה מוסיף תוסף אומגה 3?

רוב המחקרים מהשנים האחרונות אינם תומכים בהשערה שחומצות שומן מסוג אומגה 3, שמצויות בשמן דגים, מגינות מפני מחלות לב וכלי דם

58תגובות

ברשימת תוספי המזון הנצרכים ביותר בארצות הברית תופס שמן דגים את המקום השלישי, אחרי ויטמינים ומינרלים. כך עולה מדו"ח שפרסמו לאחרונה המכונים הלאומיים לבריאות (NIH). לפחות עשרה אחוזים מתושבי ארה"ב נוטלים תוספי שמן דגים בקביעות, משום שהם משוכנעים שצריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 יכולה להגן עליהם מפני מחלות לב, מחלות של כלי הדם ושבץ.

על המקום ששמן הדגים קנה לעצמו בחייהם של אמריקאים רבים מעיבה בעיה משמעותית: במרבית המחקרים שבהם נבדקה התועלת הבריאותית הטמונה בתוספי שמן דגים לא הוכח שהם תורמים להורדת הסיכון ללקות בהתקף לב או בשבץ.

בין 2005 ל–2012 פורסמו בכתבי עת רפואיים מובילים כ–25 מחקרים שבדקו אם שמן דגים יכול למנוע התקפי לב באוכלוסייה שנמצאת בסיכון גבוה לפתח אירועים כאלה. באוכלוסייה זאת נכללים אנשים שחלו במחלת לב וכן אנשים עם רמה גבוהה של כולסטרול, יתר לחץ דם או חולים בסוכרת מסוג 2.

רק בשניים מהמחקרים הללו נמצא כי צריכת שמן דגים יעילה במניעת מחלות לב יותר מנטילת תרופה ללא חומר פעיל (פלצבו).

אף על פי כן, בתקופה שבה נערכו המחקרים היקף המכירות של שמן דגים צמח ביותר מפי שניים. המכירות של שמן דגים עלו לא רק בארה"ב, אלא בעולם כולו, אומר אנדרו גריי מאוניברסיטת אוקלנד בניו זילנד. "יש נתק מוחלט בין מכירות של שמן דגים לממצאי המחקר", אומר גריי. "המכירות עולות אף על פי שהנתונים המצטברים מלמדים שאין בו תועלת". בשנה שעברה פרסם גריי מחקר על שמן דגים  בכתב העת "JAMA Internal Medicine".

באופן תיאורטי, לפחות, יש סיבות טובות להאמין ששמן דגים משפר את בריאות הלב וכלי הדם. מרבית התוספים המכילים שמן דגים עשירים בשני סוגים של חומצות שומן, EPA ו־DHA. חומצות השומן האלה עשויות לדלל את הדם, בדומה לאספירין, ולהקטין את הסיכון להיווצרות קרישים; אומגה 3 גם יכולה להרגיע דלקות. אבל במרבית הניסויים רחבי ההיקף שבהם נבדקו ההשערות על התועלת הטמונה באומגה 3, לא נמצאו ממצאים המאששים אותן.

ההתלהבות שעורר שמן הדגים בעבר קשורה בחלקה למחקר שערכו בשנות ה–70 המדענים הדנים הנס אולאף באנג ויורן דיירברג, שקבעו שבקרב אינואטים החיים בצפון גרינלנד יש שכיחות נמוכה של מחלות לב וכלי דם. החוקרים טענו כי התחלואה הנמוכה קשורה לתזונה עתירת האומגה 3 של האינואיטים. האוכלוסייה שנבדקה במחקר הרבתה לצרוך כלבי ים, שמן דגים ושומן לווייתנים.

ג'ורג' פודור, קרדיולוג מאוניברסיטת אוטאווה, הצביע על פגמים במחקר והגיע למסקנה ששיעור מחלות הלב בקרב האינואיטים גבוה בהרבה מכפי שהעריכו החוקרים הדנים. אף על פי כן, ההילה האופפת את שמן הדגים מאז פורסם המחקר לא התפוגגה.

גם בשנות ה–90 נערכו מחקרים שהעלו על נס את שמן הדגים. חוקרים איטלקים, לדוגמה, קבעו כי חל שיפור במצבם של חולים שעברו התקף לב ואחר כך קיבלו מדי יום גרם אחד של שמן דגים. בהשוואה לחולים שקיבלו ויטמין E, שיעורי התמותה בקרב אלה שצרכו שמן דגים היו נמוכים. בעקבות ממצאים אלה החלו בעשור הקודם ארגונים כמו התאחדות חולי הלב האמריקאית לעודד חולי לב להוסיף אומגה 3 לתפריט היומי שלהם.

"מאז פורסמה סדרת מחקרים שמלמדים שאין בכך תועלת", אומר ג'יימס סטיין, מנהל המחלקה לקרדיולוגיה מונעת בבית החולים של אוניברסיטת ויסקונסין. אחד המחקרים, שפורסם ב–2013 בכתב העת "The New England Journal of Medicine", קבע שנטילת גרם אחד של שמן דגים ביום לא הפחיתה את שיעור התמותה בקרב 12 אלף מטופלים שסבלו מטרשת עורקים. "אני חושב שחלף העידן שבו ראו בשמן דגים תרופה", אומר מחבר ה מאמר, ג'אני טוניוני מהמכון למחקר פרמקולוגי במילאנו.

סטיין גם מזהיר מפני צריכת שמן דגים עם אספירין או תרופות אחרות לדילול הדם; "לעתים קרובות אנחנו נתקלים במטופלים שנוטלים אספירין וגם שמן דגים. למטופלים האלה יש נטייה מוגברת להיפצע והם גם סובלים מדימום מהאף", הוא אומר. "כשהם מפסיקים לצרוך שמן דגים מצבם משתפר".  

כמו קרדיולוגים אחרים, הוא מעודד את מטופליו להימנע מנטילת תוספי שמן דגים ובמקום זה לאכול דגים המכילים שומן רב לפחות פעמיים בשבוע. לדבריו, מלבד חומצות שומן, בבשר דגים יש מרכיבים רבים התורמים לבריאות. "אנחנו ממליצים על שמן דגים רק למטופלים שהתפריט שלהם אינו כולל דגים".

מומחים רבים סבורים שהדיון בשאלה עדיין פתוח. ג'ו אן מנסון, מנהלת היחידה לרפואה מונעת בבית החולים לנשים בריגהם בבוסטון, אומרת שרוב הניסויים רחבי ההיקף על התועלת שבשמן דגים התמקדו באנשים שלקו בלבם בעבר או היו בסיכון גבוה מאוד לחלות במחלת לב. לדבריה, שמן דגים תורם גם למניעת מחלות כמו סרטן, אלצהיימר ודיכאון.

אף על פי שהיא ממליצה למטופליה לאכול דגים שומניים, מנסון אינה סבורה שעליהם להימנע מצריכה של תוספי שמן דגים. עם זאת, לדבריה, "עליהם להיות ערים לכך שאין קביעה ברורה בסוגיה ושהם עלולים לבזבז את כספם על התוספים הללו, בלי להפיק מהם כל תועלת".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו