בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

תזונה אופטימלית: לא חייבים לוותר על פחמימות

חוקרים אמריקאים שבדקו את הרגלי התזונה של חברות ציידים-לקטים מודרניות מצאו שחבריהן צורכים כמעט הכל, כולל שומנים, סוכר ופחמימות. המכנה המשותף לכל החברות האלה הוא פעילות גופנית מרובה, שחשיבותה, מעבר לשריפת קלוריות, נעוצה בשמירה על בריאותה של מערכת העיכול

43תגובות
בני הדזה מטנזניה
רויטרס

תזונת פליאו? טבעונות? אטקינס? דוקאן? תחשבו עוד פעם. לפי מחקר חדש, אין תזונה מסוימת אחת שהיא הטובה ביותר למין האנושי. המחקר, שכותרתו "ציידים-לקטים כדגם לבריאות הציבור", בחן הרגלי תזונה, פעילות גופנית והוצאת אנרגיה של אנשים החיים בחברות של ציידים-לקטים ושל קהילות קטנות נוספות, שקיומן נסמך על כלכלה מסורתית של רעייה, חקלאות גינות וחקלאות בעל לצריכה עצמית.

חברות של ציידים-לקטים מוכרות ככאלה שלחברים בהן עיכול מצוין, ושמחלות לב וכלי דם, לחץ דם גבוה, סרטן ומחלות כרוניות נוספות אינן שכיחות בהן. בחברות של ציידים-לקטים גם כמעט שלא קיימות תופעות של השמנת יתר חולנית, סוכרת מסוג 2 ובעיות מטבוליות. לעומת זאת סיבולת לב-ריאה, שהיא אחד ממרכיבי הכושר הגופני, נוטה להיות גבוהה בקרב הציידים-לקטים המודרנים גם בגיל מבוגר.

בשל כל הסיבות האלה, ציידים-לקטים הם אוכלוסייה שחביבה על חוקרי בריאות הציבור. המחקר החדש סקר מחקרים קודמים שעסקו בחברות ציידים-לקטים. המחברים גם השתמשו במאובנים ובגילויים ארכיאולוגיים כדי ללמוד על הבריאות וסגנון החיים של מושאי המחקר. לכל העושר המחקרי הזה הם הוסיפו ממצאים חדשים מעבודת שדה אנתרופולוגית אצל אנשי הדזה (Hadza), ציידים-לקטים מצפון טנזניה.

כאמור, מסקנות החוקרים מערערות על התוויותיהם של כוכבי תזונה פופולריים שונים ועל התיאוריות שעליהן מבוססות דיאטות אופנתיות. הציידים-לקטים אוכלים מה שיש, בלי להגביל את עצמם ובלי להתנזר מפחמימות, שומן, סוכר או בשר. יש ביניהם קבוצות שהתזונה שלהן מורכבת בעיקר מבשר, אחרים משיגים 80% מהצריכה הקלורית שלהם דווקא מפחמימות, אבל הרוב פשוט אוכלים הכל, או לפחות מה שיש: בשר של בעלי חיים יבשתיים, דגים וצמחים. מה בכל זאת משותף לקהילות הבריאות האלה? התזונה שלהן, מסבירים החוקרים בראשותו של ד"ר הרמן פונצר, חוקר בכיר של אנתרופולוגיה אבולוציונית באוניברסיטת דיוק, מורכבת מאוכל שלו ערך תזונתי גבוה.

באופן כללי, התזונה של הציידים-לקטים עשירה בסיבים. מקורן של רוב הפחמימות שהם צורכים הוא בירקות ובצמחים עמילניים, שיש להם אינדקס גליקמי נמוך, כלומר אכילתם אינה גורמת לעליות חדות ברמות הסוכר בדם. עם זאת, ציידים-לקטים כן אוכלים סוכר, שמקורו העיקרי הוא דבש. אצל אנשי הדזה, למשל, דבש מהווה 15% מהצריכה הקלורית. מאפיינים משותפים אלה מקיפים תזונות רבות ומגוונות. במלים אחרות, אין תפריט – בניגוד למה שטוענים לעתים חסידי תזונת הפליאו – משותף לחברות המסורתיות שבהן עסק המחקר. אבל, מסביר פונצר, מה שכן משותף לקבוצות אלה הוא פעילות גופנית מרובה.

נשים משבט טסימאנה בבוליביה
Michael Gurven / St. Lukeג€�

אחד הפרמטרים שנמדדו במחקר היה משך הזמן שאנשים בחברות שנחקרו מקדישים לפעילות גופנית ברמות שונות. אנשי הדזה ואנשי טסימאנה (Tsimane) מבוליביה, המתפרנסים מחקלאות מסורתית, ציד ודיג, עוסקים בשגרת יומם בפעילות גופנית בעצימות נמוכה או בינונית המצטברת למשכי זמן גבוהים במאות אחוזים בהשוואה לאדם המערבי הממוצע. באוכלוסיות שנחקרו יש אנשים שהולכים בין שמונה ל-16 ק"מ ביום, אך באופן מעניין ההוצאה הקלורית שלהם אינה עולה בהרבה על זאת של עובד משרד אמריקאי טיפוסי. לכן מציעים החוקרים להתייחס לפעילות גופנית לא כאל אמצעי לשריפת קלוריות ולמלחמה בהשמנת יתר, אלא ככלי לשמירה על הבריאות של מערכת העיכול.

האוכלוסיות המסורתיות שנחקרו בריאות, אך תוחלת החיים שלהן אינה גבוהה באופן מיוחד. הגורמים לתמותה של ציידים-לקטים שונים מאלה הנפוצים במערב וכוללים בעיקר תמותת תינוקות, מחלות מעיים, זיהומים ותאונות. רוב הציידים-לקטים שמגיעים לבגרות חיים עד לזקנה בבריאות טובה. ספקנים ישאלו, בצדק, אם הבריאות המאפיינת את הציידים-לקטים נובעת מגנטיקה טובה ולאו דווקא מאורח חיים. התשובה שלילית. לפי מחקרים שעקבו אחרי בריאותם של אנשים שנולדו בחברות ציד ולקט ועברו להתגורר בערים, אותם אנשים נפרדו לא רק מהמסורת, אלא גם מהבריאות הטובה.

אנשי הדזה מצפון טנזניה מעוררים עניין רב בקרב הקהילה האנתרופולוגית, מפני שלפחות בעיני חלק מהחוקרים הם נחשבים לקבוצה שעד לפני כ-50 שנה לא נחשפה לצורות מחיה אחרות ושימרה את אורח החיים של הציד-לקט בצורתו ה"קלאסית". גם היום מקיימים ההדזה אורחות חיים דומים יחסית לאלה של אבותיהם: הנשים מלקטות גרגרים, שורשים ופקעות, מלאכה שמצריכה מאמץ גופני רב. הגברים יוצאים לצוד ובדרך כלל חוזרים הביתה עם חיות קטנות ולפעמים עם שלל גדול יותר כמו זברה או חלת דבש.

ד"ר פונצר, שחי עם אנשי הדזה לצורך המחקר, סיפר לעיתונות שתפריט יומי אופייני של הציידים-לקטים האלה כולל פקעות עמילניות של צמח המזכיר בטטה, דבש ומעט בשר. הצריכה הקלורית שלהם דומה לזאת של האמריקאי הממוצע, אבל ההיצע היומי כולל מעט מאוד סוגי מזון ונעדרים ממנו מוצרים מתועשים עמוסים בשומן ופחמימות פשוטות שהונדסו כך שקשה לסרב להם. חוץ מזה, הוא הסביר, ההדזה לא התרגלו לצפות לקינוח.

המחקר של פונצר ועמיתיו התפרסם בכתב העת המדעי"Obesity Reviews"  ולכן התייחס להשמנה ולדיאטות. לטענת החוקרים ממצאיהם, הן אלה שמקורם בקבוצות שחיות כיום והן אלה שנסמכים על ממצאים ארכיאולוגיים ומאובנים, מאתגרים דיאטות כמו הפליאו, המתיימרות לחקות תזונות קדומות ודוגלות בהגבלת פחמימות. לדבריהם, נראה שאבות-אבותינו וגם הציידים-לקטים של היום צרכו הרבה פחמימות.

בסיום המאמר מציינים החוקרים שייתכן שגורמים נוספים באורחות החיים של ההדזה וקבוצות מסורתיות אחרות, מלבד תזונה ופעילות גופנית, תורמים לבריאותם הטובה: חברויות קרובות, קשרי משפחה, פערים חברתיים וכלכליים נמוכים ושהייה מרובה בחוץ.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו