עשרה בני אדם נרצחו ביפו בשנתיים האחרונות. אף תיק לא פוענח
רצח של רואה חשבון ודמות מוכרת ביפו לפני שבוע מערער שוב את הביטחון בעיר. "אני כבר לא יודעת מאיפה יגיע הכדור הבא", אומרת תושבת יפו. במשטרה אומרים כי הם נתקלים בניסיונות רבים להקשות על מאמצי החקירה

הפעם, כך נדמה ביפו, העבריינים עברו את הגבול. התמונות של מוחמד אבו נג'ם מתבוסס בדמו, דקות לאחר שנורה סמוך לביתו בעיר בצהרי יום ראשון בשבוע שעבר, הופצו בין התושבים ועוררו זעזוע עמוק. מאות מהם הגיעו ביום שני בלילה לבית הקברות כדי ללוות את אבו נג'ם בדרכו האחרונה, וכדי למחות על האלימות בחברה הערבית בכלל - וביפו בפרט.
בתקשורת הארצית עלתה ההלוויה לכותרות עקב הפרת תקנות הקורונה, אך ביפו מוחים על התיוג הזה. "החברה הישראלית איבדה צלם אנוש בחוסר ההתעניינות שלה במקרי הרצח בחברה הערבית. אנשים נרצחים כמו כלבים באמצע היום", אומר עבד אבו שחאדה, חבר מועצת העיר תל אביב-יפו. "אלה לא אנשים שמזלזלים בהנחיות - אלה אנשים שכואבים, שבאו להעביר מסר שאנחנו רוצים לחיות ולא למות". הוא הוסיף כי בעיניו, מי שלא השתתף בהלוויה "נכשל כישלון מוסרי".
אבו נג'ם, שהיה רואה חשבון, בכיר בפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית וחבר ועדת הסולחה המקומית ביפו, הוא הקורבן ה-12 של רצח בחברה הערבית בחודש האחרון. החשודים ברצח נמלטו, וצו איסור פרסום הוצא על כל פרט מפרטי החקירה. זו אינה התנהלות יוצאת דופן ביפו: עשרה בני אדם נרצחו בעיר מתחילת שנת 2019, אך המשטרה לא הצליחה לפענח אף אחד מהמקרים. בכל פעם נמלטו החשודים, צו איסור פרסום הוצא, איש לא הואשם ונכלא. זהו מספר לא מועט של נרצחים, במיוחד לאור מספרם הקטן יחסית של הערבים ביפו: מתוך כ-52 אלף התושבים בעיר, כ-14 אלף הם מוסלמים ועוד כ-3,000 נוצרים.
לאורך השנים מתחוללת ביפו מלחמת כנופיות, בעצימות שונה. מרבית מקרי הרצח בעיר מטופלים על ידי היחידה המרכזית (ימ"ר) של מחוז תל אביב במשטרה - ולא בידי תחנת המשטרה המקומית. זאת, לאור היכולות הגבוהות יותר של הימ"ר והאמצעים הטכנולוגיים שברשותה. אך גם זה לא מביא לפתרון התיקים. מהמשטרה נמסר בין היתר כי לצערה, לעתים קרובות היא נתקלת בשיתוף פעולה מוגבל ובניסיונות רבים להקשות על מאמצי החקירה.
"אבו נג'ם היה אדם טוב וישר", מספר קרוב משפחתו חליל חלילי. "הוא עסק בחיזוק המקומות הקדושים ביפו ומחוצה לה, תמיכה בנזקקים, שיפוץ בתים, חלוקת מלגות למשפחות נזקקות, יתומים ואלמנות. כשהיו סכסוכים בעיר קראו לו לתווך. אנחנו בהלם ולא מבינים איך זה קרה. לא היתה תחושה שיש בכלל מישהו שמאיים עליו".
לא יודעים מאיפה יגיע הכדור הבא
בשנת 2019 נרצחו חמישה מתושבי יפו. אחת מהם היתה סבריה אבו סייף, שמתה בחודש אוגוסט מ"ירי אזהרה" שככל הנראה כוון לאדם אחר ממשפחתה. כלתה מנאל נפצעה גם כן מהירי. המשטרה עצרה חשוד בירי, בן המשפחה, אך לבסוף הוא שוחרר והתיק נותר פתוח מאז. "המשטרה לא עוזרת בכלל", אומר מוחמד חאדר אבו סייף, בנה של סבריה ובעלה של מנאל. הוא מספר כי מאז התקרית, בכל פעם שאשתו שומעת קולות ירי או זיקוקים היא נכנסת לחרדה. "ביום שאמא שלי נרצחה היא ישבה על כיסא והתפללה", מספר אבו סייף. "שעה לפני הרצח היא צלצלה לכל אחד מהילדים וביקשה שנשמור אחד על השני ושנעזור לאנשים. זו אשה שאם היא שטפה את הבית וראתה נמלה, היתה מוציאה אותה החוצה. הלב שלי כואב ובוכה מאז, והרוצח מסתובב בחוץ".
הרצח של אבו נג'ם הגביר את תחושת חוסר הביטחון בעיר, שגם כך שררה שם לפני. "אני כבר לא יודעת מאיפה יגיע הכדור הבא", אומרת ספא יונס, תושבת יפו. "גם כאישה אני מפחדת, שוויכוח פשוט ברחוב יתפתח ויחליטו להרוג מישהו. כשאני שומעת יריות והבן הגדול שלי בחוץ, אני מפחדת". היא מוסיפה כי אם אבו נג'ם נרצח, זה יכול כבר להגיע לכל אחד. "הוא איש מכובד, דמות ציבורית, ואת אף אחד בישראל זה לא מעניין. עוד רצח - אז מה?", היא אומרת. "זה מחזק את התחושה שאנחנו שקופים. זו עיר שאני אוהבת ואני רוצה להרגיש בטוחה בבית שלי".
יו"ר המועצה המוסלמית ביפו, טארק אשקר, אומר כי הרצח של אבו נג'ם מעביר מסר לקהילה. "יש פה הזדמנות להתחלה של הסוף", אומר אשקר ל"הארץ". "אנחנו נטפל בזה באופן אישי - לא נחכה לממסד. יש פה אנשים מלומדים וחכמים שאכפת להם מהעיר הזאת, ואנחנו בימים הקרובים נרים את הכפפה וניקח את המלחמה באלימות לידיים שלנו". הוא מוסיף כי "אין לנו סמכות לעצור אנשים או לעשות חיפושים, אבל יש לנו קהילה שלמה ונהדרת וחבל שמיעוט לא מרוסן ללא ערך לחיי אדם ישליט חוסר ביטחון ותוהו ובוהו". אשקר אף מותח ביקורת על המשטרה: "במשטרה אומרים שאין שיתוף פעולה עם האוכלוסייה? ביפו יש להם שיתוף פעולה מקיר לקיר... כל אי-הטיפול באלימות בחברה הערבית בכלל וביפו בפרט זו החלטה פוליטית וגזענית".
לפי נתוני יוזמות אברהם, הנתונים מהווים ירידה לעומת 2018, אז נרצחו עשרה מתושבי יפו - חמש מהם נשים - ושישה תיקים פוענחו. עולא נג'מי-יוסף, מנהלת "קהילות בטוחות" ביוזמות אברהם, אמרה: "האמון של תושבי יפו במשטרה נמוך ביותר. הנוכחות משטרתית המוגברת לאכיפת תקנות הקורונה בשנה האחרונה לא מתורגמת להגנה על חיי התושבים".
מהמשטרה נמסר בתגובה כי "בשנים האחרונות חלה ירידה במספר מקרי הרצח בקרב החברה הערבית המתגוררת בעיר". עוד הוסיפו כי "חקירת מקרי הרצח מתנהלת בימים אלו במטרה למצות את הדין עם המעורבים. נציין כי המשטרה חוקרת כל מקרה אלימות ורצח ביסודיות תוך השקעת מאמצים ומשאבים רבים במטרה להגיע לחקר האמת, ללא קשר לזהות הקורבן. לצד זאת לצערנו לעתים קרובות כוחות השיטור נתקלים בשיתוף פעולה מוגבל וניסיונות רבים ופסולים להקשות על מאמצי החקירה ולכידת המעורבים במעשה. נמשיך לפעול ולהעמיד לדין את כל העבריינים המעורבים במעשי רצח ואלימות בעיר ובכלל, לחקור את המקרים ביסודיות עד לפיענוחם ולהיאבק באירועי האלימות והעבריינים באשר הם".