בעקבות מחאה ציבורית: גובהו של מגדל הפירמידה בירושלים קוצץ בשליש - מקומי - הארץ

בעקבות מחאה ציבורית: גובהו של מגדל הפירמידה בירושלים קוצץ בשליש

לאחר שתוכנית הבנייה של המגדל - המכונה מגדל עדן - עוררה התנגדות מצד אדריכלים ונציגי ציבור, החליטה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה להנמיך את גובהו בכ-60 מטרים

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
הדמיית הפירמידה כפי שתיראה מגן סאקר
הדמיית הפירמידה כפי שתיראה מגן סאקרצילום: עמותת האדריכלים
ניר חסון
נעמה ריבה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים הקטינה משמעותית את התוכנית להקמת הפירמידה, הידועה בשם מגדל עדן, במרכז העיר. היזמים ייאלצו להסתפק כעת במגדל שיתנשא כ–108 מטרים מעל גובה הרחוב, במקום כ–165 מטרים שאושרו במקור.
הפירמידה אמורה להיבנות במקום שבו שכן קולנוע עדן, בצומת הרחובות אגריפס ועליאש.

לפי התוכניות שהוגשו ואושרו על ידי הוועדה המקומית, היתה הפירמידה אמורה להתנשא לגובה 165 מטרים, ולהגיע לגובה 963 מטרים מעל פני הים — כ-130 מטרים מעל המקום הגבוה ביותר בירושלים וכ-80 מטרים מעל הגג של בניין מגדל העיר הסמוך. התוכנית עוררה סערה ציבורית והתנגדות נרחבת של עמותת האדריכלים, המועצה לשימור אתרים, החברה להגנת הטבע, שכנים ונציגי ציבור. לאחר הדיון בהתנגדויות החליטה הוועדה כי הבניין יתנשא לגובה של כ-108 מטרים מגובה הרחוב, ויכלול 29 קומות.

הפירמידה, שתוכננה בידי האדריכל דניאל ליבסקינד, אמורה היתה לשנות את קו הנוף של מרכז העיר וזכתה לתמיכת ראש העיר, ניר ברקת, ומערכת התכנון בעירייה. ההתנגדויות נגעו לגובה הבניין, לפגיעה בקו הנוף, להשפעת הבניין על הרחוב ואף לסמכות הוועדה המקומית לאשר תוכנית דרמטית כל כך בהליך מזורז של הכנסת שינויים בתוכנית קיימת.

בין היתר, טענו חברי עמותת האדריכלים כי יזמי הפירמידה הגישו הדמיות שגויות במתכוון של הבניין, כדי להחליש את ההתנגדות הצפויה. לטענתם, הפירמידה בהדמיה, שהוגשה ופורסמה בשבוע שעבר, היא קטנה באופן משמעותי מהתוכנית ו"אוורירית" יותר ביחס לנוף. האדריכלים הכינו הדמיה משלהם שבה, לטענתם, נראית הפירמידה בגודלה האמיתי. לפיה, מדובר במבנה עצום בעל השפעה דרמטית על הנוף.

באדום: גודלה האמיתי של הפירמידה לעומת הדמיית היזמים
באדום: גודלה האמיתי של הפירמידה לעומת הדמיית היזמים צילום: עמותת האדריכלים

בהסברים שנתן נציג האדריכל, בדיון קודם, הוא הסביר כי מדובר "בפירמידה יהודית שעוצמתה מתבטאת בהיותה גבוהה במטר אחד מהפירמידה של מצרים". במסמך ההתנגדות שהגיש האדריכל יהונתן גולני, מטעם עמותת האדריכלים, נכתב: "איננו יודעים את המקור לתובנות היהודיות המפתיעות הללו, אך לא היינו מזכירים אותן ללא שהיו להן השלכות. על כל פנים, בנייני ענק לא מעטים נבנו בחו"ל כפרמידות צרות ללא סממנים עדתיים או דתיים". לפי בדיקה שעשו האדריכלים, המבנה המתוכנן אמור היה להיות גבוה בכמעט 20 מטרים מהפירמידה הגדולה של גיזה. עוד נטען כי התוכנית מנוגדת לתוכנית המתאר של ירושלים ופוגעת בשימור השכונות ההיסטוריות הצמודות לו.

האדריכל יגאל לוי, נציג יזמי הפירמידה, דחה את הטענות נגד גובה המגדל וניסה לטעון כי האלמנט העיצובי שבראש המבנה (השפיץ) "הוא לא חלק מהמרקם, מהמסה של הבניין ולא רואים אותו". האדריכלים הציגו מנגד תמונות בניינים דומים בעולם, שבהן נראה האלמנט היטב גם ממרחק רב. גובהו המתוכנן של האלמנט הזה הוא כ-45 מטרים, שבהחלטת הוועדה נגרעו מהבניין. עתה ייאלצו היזמים להחליט אם לשמור על מבנה הפירמידה ולהקטין אותה משמעותית, או לשנות את המבנה.

המתנגדים מציינים כי התוכנית להקמת הפירמידה אושרה בלי שלחברי הוועדה הוצגה הדמיה מדויקת ומבלי שנבנה מודל הבניין שמוצב במודל העירוני.

הדמיה של מגדל עדן במרכז ירושלים
הדמיה של המגדלצילום: Vingtsix \ סטודיו דניאל ליבסקינד

ככלל, תוכניות בנייה בישראל מאושרות על סמך שרטוטים דו ממדיים בלבד. בנוסף, חברי המועצה בעירייה מצביעים על התוכניות על סמך הדמיות תלת ממדיות — אך אלו אינן נבדקות על ידי אנשי מקצוע, ולכן לעתים אינן משקפות במדויק את התוכנית בפועל.

בעניין ההדמיות שהציגה עמותת האדריכלים, טוען לוי שהן שגויות, אך "בכל אופן, במשרד ליבסקינד בודקים אם יש טעויות בהדמיה".

סגן ראש העיר תמיר ניר (סיעת ירושלמים) היה אחד משני חברי הועדה שהצביעו נגד התוכנית גם במתכונת המוקטנת. "אני שמח שהצלחנו לאחר מאבק עיקש ובשילוב כוחות להוריד את גובה המגדל בצורה דרמטית. יחד עם זאת, לכל הדעות מדובר בבניין חריג בעיצוב, בגובה ובמיקום במרכז העיר בלב שכונה לשימור בעיר היסטורית. אדריכל התוכנית מעוניין מאוד להעניק לירושלים אייקן חדש, ׳וואו׳ כפי שכינה זאת, ואני סבור שיש לעיר שלנו שפע של אייקונים ראויים שכוחם יפה בצניעותם". 

מעיריית ירושלים נמסר: "הוועדה המקומית החליטה כי גובה המבנה במתחם עדן יוחזר לגובה הקודם שאושר בתב"ע הקודמת. קווי הבניין יישמרו כדי שהשכנים לא ייפגעו מעבר למה שנקבע וכמו כן, ישופר הממשק לרחוב ולמרחב הציבורי".

תגובות

הזינו שם שיוצג כמחבר התגובה
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שהינני מסכים/ה עם תנאי השימוש של אתר הארץ