לוס אנג'לס טיימס: ישראל נהגה בגראס כמו איראן
במאמר המערכת שלו היום, כינה העיתון את החלטת השר ישי להכריז על גראס כאישיות בלתי רצויה "נוראית" ועמד על כך שהשיר שכתב אינו אנטישמי
שר הפנים אלי ישי הכריז שלשום (ראשון) על הסופר הגרמני גינטר גראס "אישיות בלתי רצויה" בישראל בעקבות פרסום שירו האחרון, והציע לו "להמשיך ולהפיץ את יצירותיו המעוותות והשקריות מאיראן". לעומתו, מאמר המערכת של העיתון "לוס אנג'לס טיימס" מהיום טוען כי ישראל פעלה כפי שהיה מצופה מאיראן. "בתגובה המוגזמת שלהם לביקורת של גראס, נציגי ישראל נוהגים כמו איראנים", נכתב במאמר, שהגדיר את ההחלטה להכריז על הסופר כפרסונה נון גראטה "נוראית".
גראס, חתן פרס נובל לספרות, ספג ביקורת בעקבות פרסום השיר שלו, "מה שחייב להיאמר", בעיתון הגרמני "זידדויטשה צייטונג", בו טען כי הגרעין הישראלי הוא הסכנה האמיתית ל"שלום העולמי השברירי", והטיל אף האשמה על גרמניה המספקת צוללות לישראל. השיר עורר תגובות זועמות בגרמניה ובישראל, שר החוץ הגרמני גידו ווסטרוולה כתב בתגובה כי הנסיון לערוך השוואה בין איראן לישראל "אבסורדי".
"עברו של גראס מעורר דאגה, אך אין זה גורע מכוחם של הרומנים האנטי-פשיסטים שלו, או מעיד שיש משהו אנטישמי בשיר שלו", ממשיך המאמר. "אין שם שום דבר אנטישמי, זהו דיון אודות מדיניות ישראל שגראס חולק עליה. כשהישראלים מאשימים אותו באנטישמיות, זה רק תורם לאמונה הרווחת שהאשמות כאלה הן רק תירוץ לדכא התנגדות למדיניות הרשמית".
עשו לנו לייק וקבלו חדשות ופרשנויות ישירות לפייסבוק שלכם
המאמר מסכם כי אין להשוות בין ישראל לאיראן מפני שהראשונה היא "דמוקרטיה פתוחה" שמעריכה את חופש הביטוי ושלטון החוק, "אך למנוע כניסה למדינה מאינטלקטואל אירופי בולט בגלל העמדות הפוליטיות שלו, זה בדיוק מסוג התגובות שהיינו מצפים מהמולות של איראן".
השיר שפורסם בשבוע שעבר עורר כאמור מחלוקת וביקורת גדולה על גראס בגרמניה, כמו גם בישראל. גם שר החוץ, אביגדור ליברמן, הצטרף למתקפה נגד הסופר ואמר כי דבריו הינם ביטוי "לציניות של חלק מה'אינטלקטואלים' במערב, שלמען פרסום עצמי ורצון למכור עוד כמה ספרים מוכנים להקריב בפעם השנייה את העם היהודי על מזבחם של מטורפים אנטישמים. אנחנו מצפים מההנהגות באירופה לגנות התבטאויות כאלה של מובילי דעת קהל ולא לאפשר להם להמשיך וליהנות ממכובדות ממסדית או אחרת".
בסוף השבוע האחרון יצא ראש הממשלה בנימין נתניהו במתקפה חריפה ביותר נגד גראס וכינה את שירו כ"הצהרות נבערות ומבישות שכל אדם הגון בעולם צריך לגנותן". נתניהו סבור שמניעיו של גראס בכתיבת השיר הם אנטישמיים. "הוא הסתיר במשך שישה עשורים את עברו כחבר בוואפן אס-אס", אמר נתניהו. "לכן, אין זו כנראה הפתעה שהוא מגדיר את המדינה היהודית היחידה כאיום הגדול ביותר לשלום העולם ומתנגד להצטיידותה באמצעים להגנה עצמית".
גראס הגיב לביקורת נגדו, וטען בראיון לטלוויזיה הגרמנית כי הוא לא הובן כראוי וכי מתנהל נגדו מסע הכפשות. "במקום להתייחס לתוכן של השיר המגמה השלטת היא לפתוח נגדי קמפיין ולטעון שהמוניטין שלי נהרסו לתמיד. |קלישאות ישנות התעוררו, חלקן פוגעניות", הוסיף.
לדבריו, כפי שחזה בשיר עצמו, הביקורת כללה את המונח "אנטישמי". "התברר לי, שבמדינה דמוקרטית, בה יש חופש דיבור, יש גם עדיין קונפורמיזם כפוי, שנמצא בחזית אחת עם סירוב להקשיב לתוכן ולשאלות שאני מעלה", הוסיף. גראס תקף את אחד העיתונים הגרמנים, אשר כינה אותו "האנטישמי הנצחי", פרפרזה על הביטוי האנטישמי "היהודי הנצחי". "זה פוגע ולא ראוי לתקשורת דמוקרטית".
כתבות מומלצות

ספר הזיכרונות שהותיר אחריו חושף כישרון מפתיע של סופר גדול

המשבר הכלכלי מכופף את האידיאולוגיה של ארדואן

טירללת מדינה שלמה, את צריכה לענות. "צודק, אבל אני מנתקת"

צפיתי בו רועד וניסיתי להיזכר אם היה כאן משהו דומה. לא הצלחתי
בצל האשמות רוסיה בנאציזם, אוקראינה מתמרנת בין ניכוס הלאומנות למגננה
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר
