אלפים מחו במרר נגד צווי הריסה ביישובים דרוזים
ראש מועצת מרר הצהיר כי הגיע להסכמות עם הממשלה להקפאת צווי ההריסה לחצי שנה, אך היועץ המשפטי לממשלה לא אישר את הדברים. בין המפגינים היו גם מוסלמים ויהודים

אלפי בני אדם צעדו אתמול בכפר מרר במחאה על צווי הריסה שהוצאו ביישובים דרוזים ובדרישה להסדיר את נושא הבנייה. המפגינים הניפו את דגלי העדה הדרוזית ושלטי מחאה ובתום הצעדה התכנסו הצועדים, בהם גם יהודים ומוסלמים, במגרש הכדורגל בכפר. ראש המועצה מרר, זיאד דגש, הצהיר כי הגיע להסכמות עם הממשלה להקפאת צווי ההריסה לחצי שנה, אך היועץ המשפטי לממשלה לא אישר את הדברים.
לתוך העימות בין הממשלה להנהגת הציבור הערבי בישראל בשל הריסות הבתים ביישובים ערביים נגררה באחרונה בעל כורחה גם העדה הדרוזית. המהלך שהוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו להגברת האכיפה נגד בנייה בלתי חוקית ביישובים הערביים, משפיע גם על היישובים הדרוזיים, שגם בהם רווחת התופעה. חלק מהמשפחות שלבתיהן הוצאו באחרונה צווי הריסה הן משפחות שכולות של חללי צה"ל וזרועות הביטחון האחרות. הפרשה כבר מעוררת מתיחות בין הדרוזים להנהגת המדינה ונשמעות אזהרות כי נקיטת צעדים בפועל להרס בתים תוביל להתנגשויות אלימות בכפרים.
"מצער שהם לא נותנים תוכנית מתאר שתאפשר לצעירים לבנות, בגלל זה כולם בונים בלי היתר", אמר פאיז פאיז, שהשתתף בהפגנה וסיפר שבלית ברירה גם הוא הוא בונה בית לבן שלו ללא אישור.
"הבן שלי בן 31, משוחרר מהצבא. הוא רצה להקים בית אבל אין לנו אדמה, רק 500 מטר עד לקו הכחול", סיפר סאמי דגש, תושב מרר. "הוא לא רצה שם. אז הוא התחיל לעשות תוכנית לבנות קומה שניה על הבית. מערימים קשיים, 80-70 אלף שקל רק רישיון". דגש הוסיף כי שתיים מהמשפחות שהוצאו להן צווי הריסה הן משפחות שכולות. "להכניס את גדוד 299 (הדרוזי, נ"ש) לכפר בלבנון זה בסדר, ואישורי בניה לא?".
- בחברה הערבית חוששים מגל הריסות בתים בצפון ובמרכז הארץ
- צווי הריסה הוצאו לבתים ביישובים דרוזיים, חלקם של משפחות שכולות
- אלפים הפגינו בקלנסווה נגד הריסת בתים בעיר: "לא יהרסו את נפשנו"
לביב חאמד קיבל צו הריסה לפני כחודשיים. הוא מגדל את בנו של אחיו, רסן כיואן סלמאן חאמד שנהרג בלבנון ב- 1994, והתחתן עם אלמנתו. "איך מדינת ישראל מוציאה צו הריסה למשפחה ששילמה מחיר כל כך כבד?".
חאמד המשיך ואמר: "הבן שלי משרת כלוחם במג"ב. אשתי יסמין כועסת, אומרת 'איפה ההתחייבות של המדינה שהבטיחה לעמוד לצידי ב- 1994?' למה בחזון ובאמירים (ישובים סמוכים יהודיים, נ"ש) בונים בלי אישור ואלינו באים? זה מה שמקבלת העדה הדרוזית?". לשאלה האם המאבק של הדרוזים הוא גם המאבק של קלנסאווה ואום אל חיראן, אמר חאמד כי "כל מקום שיש בו הריסת בתים זה אותו דבר. כולנו תושבי המדינה".
ח"כ איימן עודה (הרשימה המשותפת) הגיע גם הוא להפגנה ואמר כי "נתניהו כבר אמר שהוא רוצה להרוס בתים של ערבים בזמן שהוא הורס בעמונה. על קלנסווה כתב נתניהו כתב שכוחותינו הרסו בית. 'כוחותינו', זו הגישה". עודה המשיך ואמר כי גישתו של נתניהו לערבים מתבטאת באמירות כמו "הערבים נוהרים" והאמירות סביב גל השריפות, שהוכתר "אינתיפאדת הצתות". "נתניהו החרים אותנו בתחילת מושב החורף. יש לו אסטרטגיה ברורה. אין איום איראני, הוא מחפש אויב. כעומק החקירה עומק ההסתה".
עודה הוסיף כי "משנת 1948 המדינה בונה יישובים, מתוכם אפס לערבים. ישנם 940 יישובים שאני לא יכול לגור בהם בגלל ועדות קבלה. אני לא יכול לטעון שיש אפרטהייד כי אני חבר כנסת, יש רופאים ויש ועורכי דין. אבל בתכנון ובניה יש אפרטהייד. סגרגציה. זו סוגיה זועקת לשמים. הגשנו הצעה לממשלה, שהם לא יהרסו ואנחנו לא נבנה. דרעי וכחלון הסכימו. הקודקוד לא".
נוסף לראש המועצה, גם המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית השיח מופאק טריף הודיע כי בימים האחרונים הצליח להגיע להבנות עם הפרקליטות. לדבריו, רוב צווי ההריסה יוקפאו לחצי שנה עד השלמת ותכניות המתאר ולבקשתו התערבו בסוגיה ראש הממשלה, שר האוצר ובכירים.
אך במשרד האוצר, האחראי על יחידת האכיפה, לא אישרו את הדברים. מהמשרד נמסר כי "בהתאם להנחיית שר האוצר נעשים מאמצים להאיץ את הליכי התכנון ביישובים הדרוזים ובמסגרת זו נערכו ישיבות רבות עם ראשי הרשויות ומנהיגות העדה". במשרד האוצר לא אישרו באופן מפורש שקיימות הבנות להקפאה, ואמרו כי הסמכות לכך נמצאת בידי היועץ המשפטי לממשלה.
ממשרדו של היועץ המשפטי לממשלה נמסר כי "היועץ המשפטי לא הורה ולא יורה על הקפאה גורפת של הליכי אכיפה. גורמי האכיפה פועלים בשיתוף פעולה מלא עם מינהל התכנון במשרד האוצר על מנת לתמוך בהליכי התכנון המואצים ביישובים הדרוזים. במסגרת זו יעוכבו או יבוצעו פעולות אכיפה התואמות להתקדמות התכנונית בכל יישוב. מדיניות זו נידונה והובהרה לראשי הוועדה בסדרת ישיבות שנערכה עמם".
ממינהל התכנון נמסר בתגובה כי "המינהל מקיים באופן שוטף פגישות עבודה עם ראשי הרשויות במגזר הדרוזי ועם אנשי המקצוע ביישובים השונים, במטרה לקדם את החלטות הממשלה שהתקבלו בנושא. בנוסף לפגישות התיאום מקיימים ראשי מינהל התכנון והמחוזות פגישות פרטניות עם הרשויות השונות לצורך בירור החסמים התכנוניים והגדרת לוחות הזמנים לקידום התוכניות".
במינהל הוסיפו עוד כי "רק לאחרונה אושרו הרחבות לישובים חורפיש וראמה והוחלט על הפקדת תוכניות הכוללות תוספת של כ-450 יחידות דיור לישוב יאנוח ג'ת. הפגישות שהתקיימו הינן חלק מתוכנית העבודה שמוביל מנהל התכנון יחד עם ראשי הרשויות הדרוזים לקידום תוכניות בישובי המגזר הדרוזי".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

גם הטבח בטקסס לא ישנה את עמדת השופטים השמרנים בעליון בארה"ב

לפני ראיון עבודה בזום, היא קיבלה מייל: "מגזר ערבי, גם קושי בשפה"

אייפון בשקל: איך זה ששיטה של האקרים מהניינטיז עוד עובדת?

למרות שהסוף ברור מראש, הסרט הזה הוא כמו פטיש על הראש

מרצדס ייצרה מכונית ש"קופצת כמו קנגורו". גם המילטון סובל
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
