ישראל הרשמית לא משתפת פעולה עם האג, אך מציגה את עמדתה באמצעות מתווכים
נציגי משרדי המשפטים והחוץ וצה"ל ניהלו בשנה האחרונה מגעים עקיפים עם בית הדין הבינלאומי. זאת בשל סירוב הדרג המדיני להכיר בסמכות החקירה של החשדות לפשעי מלחמה בגדה המערבית וברצועת עזה, שנפתחה רשמית בחודש שעבר

גורמים משפטיים בכירים הציגו בשנה האחרונה את עמדת ישראל בפני בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג באמצעות מתווכים, בשל סירוב הממשלה לשתף פעולה עם חקירת החשדות לפשעי מלחמה בגדה המערבית וברצועת עזה. גורמים מדיניים, ובהם ראש ממשלה, אמרו מאז ההחלטה על החקירה בפברואר כי בית הדין אינו מוסמך לחקור את החשדות.
במפגשים שנערכו עם גורמים משפטיים ומדיניים בקהילה הבינלאומית הציגו נציגים בכירים של משרדי המשפטים והחוץ והפרקליטות הצבאית את טענותיה של ישראל. במוקד הטענות עומדת יכולתה של מערכת המשפט הצבאית לחקור את עצמה, המייתרת לטענת הגורמים הישראליים את הצורך בהתערבות בינלאומית.
- ישראל נדחקה לפינה מול בית הדין בהאג, ומחיר ההגנה מארה"ב יהיה גבוה
- החלטת בית הדין בהאג הופכת שוב את הקו הירוק לרלוונטי
לטענת נציגי המדינה, צה"ל חוקר כל אירוע שלגביו קיים חשד לחריגה מנהלים ובמקרה הצורך מעמיד לדין את האחראים. בין היתר, הציגו אנשי המחלקה לדין בינלאומי בפרקליטות הצבאית שורת תחקירים מקיפים שנערכו בעקבות תקריות מבצעיות, בשתי הגזרות של המעשים המיוחסים לישראל, שזכו לסיקור נרחב בעולם.
במקביל למאבק הבלימה הפומבי והנסתר של החקירה, מעניקה המחלקה ליווי משפטי לגורמים צבאיים שעלולים להיפגע באופן אישי מהחקירה. בין היתר, קיים חשש כי מדינות החברות בבית הדין יפתחו בחקירה נגד אותם גורמים, ביחס לחלקם בפעולות מבצעיות שצפויות להיחקר.
בחודש שעבר הודיעה התביעה בבית הדין בהאג על פתיחה בחקירה רשמית של חשד לביצוע פשעי מלחמה באזור החל מיוני 2014. ישראל השיבה לבית הדין כי היא דוחה לחלוטין את הטענה שביצעה פשעי מלחמה וכי בית הדין פועל בחוסר סמכות, אך בקרב גורמי המשפט ישנה הסכמה כי לא ניתן להתעלם מהחקירה. מרגע פתיחת החקירה, מאות ישראלים - בהם שרי ביטחון ומפקדים בכירים בצה"ל בהווה ובעבר - עשויים לעמוד בפני צווי מעצר עם נחיתתם במדינות החברות בבית הדין.
לצד הטיפול בחקירה הקיימת, פועלת הפרקליטות הצבאית להגדיל את חלקה בפעילות השוטפת בצבא. קציני המחלקה לדין בינלאומי מלווים יותר ויותר תרגילים וימי היערכות ללחימה, ומעניקים ייעוץ למפקדים בשטח. בשנה האחרונה הוכשרו יועצים משפטיים נוספים בנושא דיני המלחמה הבינלאומיים. בנוסף, קציני צה"ל מדרגת סא"ל ומעלה משתתפים בימי עיון שנועדו להעמיק את ידיעותיהם בנוגע להיבטים המשפטיים של פעילות מבצעית, חוקיותן של המטרות המותקפות ועוד.