בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הממתק של רועי הצאן הבדווים בנגב - יופץ כירק גורמה למסעדות

במדבר הישראלי קיים עושר רב וייחודי של צמחי בר, אשר לא ידוע עליו כמעט דבר בשווקים המודרניים

תגובות

צמחי הבר שעד כה היו נפוצים למאכל בעיקר אצל הבדווים בנגב, מתחילים לצאת מגבולות המדבר לכיוון מסעדות הגורמה. באחרונה הצליחו חוקרי מו"פ (מחקר ופיתוח) רמת נגב לתרבת את הצמחים ולגדל אותם בצורה מבוקרת.

במדבר הישראלי קיים עושר רב וייחודי של צמחי בר, אשר לא ידוע עליו כמעט דבר בשווקים המודרניים. מי שכן נהנה מהצמחים הייחודיים הללו הם הבדווים בנגב - שלאורך מאות שנות נדידה מדברית העבירו מפה לאוזן את המידע על אודותיהם. היום ייחשפו מינים אלו על ידי חוקר מו"פ שבתאי כהן, בתערוכת הנגב למחקר ופיתוח שתיערך במו"פ ערבה.

אחד מצמחי הבר שצפויים להפוך בקרוב לירקות מובחרים הוא מקור החסידה השעיר, צמח שבמשך שנים רבות שימש ממתק לרועי הצאן הבדווים. "צמחי בר מונעים מהברירה הטבעית, והם ההפך הגמור מגידול מסחרי שבו על כל היבול להיות נשלט על ידי המגדל", אומר כהן. "צמח בר נובט בלי התרעה, לא אחיד בהתפתחותו ובהבשלתו. בתהליך התירבות יש 'שכנוע' של הצמח לבצע את מה שאנחנו רוצים שיעשה, זה מרתק בעיני. המטרה בסופו של דבר היא להפוך את צמחי הבר לזנים מתורבתים שניתן לשווק כיבול בעל תוחלת חיים גבוהה".

לדברי כהן, צמחי הבר נלקחים בעיקר מאדמת הנגב ונמכרים לחקלאים מישראל. " עלינו לייצר ידע שיאפשר לקבל יבול ואיכות גבוהים לכל מוצר", הוסיף כהן.

לפני כעשר שנים יזם פרופ' משה שגיא מאוניברסיטת בן גוריון בשיתוף מו"פ תירבות של צמח הסליקורניה, תהליך שזכה להצלחה מרובה. כיום הצמח מבוקש מאוד באירופה, בעיקר בהולנד ובבלגיה. כעת מבקשים כהן וחבריו ללכת בעקבות ההצלחה הזו ולפתח עוד חמישה סוגים של ירקות בר שיהיו לירקות גורמה.

"צמחי הבר הם נדירים ולעתים הם לא קיימים כמוצר בשוק. צמח מקור החסידה השעיר לא קיים בכלל כמוצר בשוק העולמי", אומר כהן שלדבריו תהליך התירבות כולל כמה שלבים: איסוף זרעים של הצמח, ייצור נבטים שאותם שותלים בשטח, ולאחר מכן בודקים באיזו צפיפות גדלים הצמחים ובאיזו עונה כדאי לשתול כדי לקבל יבול מסחרי. "צמחי בר תמיד יגדלו כצמחי נישה, כלומר בהיקפים קטנים", מוסיף כהן. "אנחנו הצלחנו להביא למהפכה בצמחי הבר ולהפוך את הצמחים שבעבר לא נחשבו כמיוחדים או מבוקשים במיוחד, לירקות גורמה, השוק רעב לדברים חדשים וצמא לפיתוחים מעין אלו".




תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו