בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

דו"ח בינלאומי: עלייה משמעותית ביבולים חקלאיים מהונדסים גנטית

דו"ח בינ"ל: עלייה משמעותית ביבולים חקלאיים מהונדסים גנטית. הארגונים הירוקים מתריעים בפני הסכנות הסביבתיות שבתופעה

תגובות

השימוש המסחרי בגידולים חקלאיים מהונדסים גנטית נמצא במגמת התרחבות משמעותית. גידולים מהונדסים גנטית מכסים 1.48 מיליארד דונם, שהם 10% מסך כל השטחים החקלאיים בעולם, נכון לשנת 2010. זאת לפי דו"ח חדש של השירות הבינלאומי לרכישת יישומים ביוטכנולוגיים חקלאיים (ISAAA). מדובר בגידול של 140 מיליון דונם - יותר מ-10% - לעומת 2009. כיום עוסקים בתחום הגידולים המהונדסים גנטית 15.4 מיליון חקלאים מ-29 מדינות.

מאז 1996, השנה שבה החלה התעשייה, גידולים מהונדסים גנטית כיסו בסך הכל עשרה מיליארד דונם ברחבי העולם בתקופות שונות - שטח השווה ערך לאדמות סין או ארה"ב. הדו"ח קובע שטכנולוגיית ההנדוס הגנטי של גידולים חקלאיים היא הטכנולוגיה שאומצה במהירות הגדולה ביותר בתחום הגידולים החקלאיים.

הגידולים המרכזיים שעוברים כיום הנדוס גנטי הם סויה, תירס, כותנה וקנולה (לפתית השמן). שתי התכונות המרכזיות המוענקות לגידולים אלה הן עמידות לקוטלי עשבים ועמידות לחרקים.

לדברי קלייב ג'יימס, מחבר הדו"ח העומד בראש ה-ISAAA ,ארגון הממומן באופן חלקי על ידי חברות ביוטכנולוגיה העוסקות בהנדוס גנטי של גידולים - מגמת ההתרחבות של התעשייה בולטת בעיקר במדינות מתפתחות. לדבריו, במדינות אלו מגדלים חקלאים "48% מכלל היבול המהונדס גנטית בעולם בשנת 2009, והם יעקפו את המדינות התעשייתיות עד 2015".

כיום 81% מגידולי הסויה בעולם מהונדסים גנטית, וכך גם כ-30% מגידולי התירס ו-23% מגידולי קנולה (לפתית). נכון ל-2010, המדינות המובילות בגידולים מהונדסים הן ארה"ב (668 דונם), ברזיל (254 דונם), ארגנטינה (229 דונם), הודו (94 דונם), קנדה (88 דונם) וסין (35 דונם). הגידול המשמעותי ביותר בתחום נרשם בברזיל, בשיעור של 19%. בישראל, כמו ברוב מדינות אירופה, חל איסור על גידול מסחרי של יבולים מהונדסים גנטית.

כיום מזהירים ארגונים סביבתיים כמו גרינפיס מפני הסכנות הסביבתיות והבריאותיות הלא ידועות שבגידולים מהונדסים גנטית. לטענתם, גידולים אלה מהווים דרך נוספת של תאגידי ביוטכנולוגיה בינלאומיים "להגביר את אחיזת החנק שכבר יש להם על ייצור המזון".

עם זאת, לדברי ראש המכון למדעי הצמח באוניברסיטה העברית, פרופ' ברוך רובין, "אין בגידולים שום סכנה לבריאות. מ-1996 אנו צורכים סויה ושמן קנולה מגידולים טרנסגניים. קרוב לוודאי שאתה אוכל מזון מהונדס גנטית, וסטייקים מבעלי חיים שניזונו מאוכל מהונדס גנטית".

עם זאת, פרופ' רובין הוסיף ואמר כי שימוש בגידולים טרנסגניים, בעיקר בארה"ב, הוביל לשימוש בלתי-אחראי בקוטלי עשבים: חקלאים המגדלים יבול מהונדס גנטית שעמיד בפני קוטלי עשבים מתפתים להגביר את השימוש בחומרים אלה, ומייצרים כך עמידות לחומרים גם בצמחי בר. כתוצאה מכך צמחים אלה עשויים להתרבות ללא כל שליטה.

תופעה זו יכולה להתרחש גם בעקבות הכלאה של גידולים מהונדסים גנטיים עם צמחי בר. לדברי פרופ' רובין, "אפשר למצוא היום גידולים מהונדסים של קנולה בצדי הדרכים בישראל, למרות שאנחנו לא מגדלים אותם כאן. אין היום חקיקה על ייבוא של גידולים מהונדסים, אז זה קורה בגלל גרעינים ש'ברחו' בשינוע שלהם מהנמל לטחנות הקמח או מפעלים אחרים. הגרעינים נופלים מהמשאיות ומתפשטים בשולי הכביש".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו