בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כנגד התחזיות השחורות, הטקסונומים בארץ יוצאים להציל את המקצוע מהכחדה

ההכשרה הממושכת והמאבק מול מקצועות אופנתיים יותר דיללו את תחום תיאור המינים. תכנית חדשה תנסה לשנות את המגמה

תגובות

את ד"ר ליאוניד פרידמן מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב קשה לתפוס בלי מבחנות המציצות מכיסיו, גם כשהוא מחוץ לתחומי האוניברסיטה. "תמיד יכול להיות שאתקל במשהו מעניין ששווה לאסוף", הוא אומר. האיסוף נועד לסייע במחקר טקסונומי (תיאור מינים) של החדקוניות, משפחת חיפושיות שעד היום תיארו מדענים 60 אלף מינים השייכים אליה.

הטקסונומיה היא התחום המדעי שהוא הבסיס להכרת עולם הצומח והחי, והיא מוגדרת כיום על ידי העוסקים בה כמקצוע בסכנת הכחדה. ברחבי העולם ובישראל הולך ומצטמק מספר המדענים העוסקים בתחום זה ולכן נעשים צעדים בינלאומיים לשינוי המגמה. באחרונה גובשה יוזמה לאומית למען הטקסונומיה בישראל, שבה שותפים מוסדות מחקר אקדמיים, משרדי ממשלה ומסייעים לה תורמים פרטיים. העומדים בראש היוזמה הם פרופסור תמר דיין וד"ר מנחם גורן מאוניברסיטת תל אביב.

"כל הטקסונומים הפעילים בישראל יכולים להיכנס בקלות לחדר זה", אומר גורן בהתבוננו במשרד הקטן באוניברסיטת תל אביב. על פי ההערכה, בתוך פחות מעשור, עם פרישת חוקרים נוספים לגמלאות, יהיו בישראל פחות מעשרה מומחים לטקסונומיה, לעומת כמה עשרות שהיו בעבר. תהליך זה יוצר חשש מקריסת המחקר ופגיעה בתחומים חיוניים כמו מניעת נזקים לחקלאות, פיתוח תרופות חדשות, והדברה ביולוגית למטרות חקלאיות. מצב המחקר היה יכול להיות גרוע הרבה יותר, אילולא הגיעו בשני העשורים האחרונים מדענים עולים מחבר העמים.

הטקסונומים ליאוניד פרידמן ואמנון פרידברג, באוניברסיטת ת"א. תצלום: ניר כפרי

"ההכשרה של טקסונום היא ממושכת ויש תחרות עם מקצועות אופנתיים יותר כמו מחקר בתחום הגנטיקה", אומרת פרופ' דיין. "אלו כמה מהגורמים למשבר עולמי שעכשיו אנחנו מנסים להתמודד אתו בישראל". ד"ר דוויד פורת, מנהל אוסף החרקים הלאומי של ארה"ב במכון סמיתסוניאן, מוסיף כי "יש נטייה לזלזל במדע הזה כי הוא תחום בסיסי העוסק במידה רבה בתיאור דברים, אבל אי אפשר לקיים מחקר ביולוגי בלעדיו". פורת בא לישראל כדי לייעץ לאנשי יוזמת הטקסונומיה.

"היוזמה שלנו תסייע במימון מלגות לסטודנטים ללימודי דוקטורט ופוסט דוקטורט", מסבירה דיין. "נזמין מומחים מחו"ל כדי לסייע בהכשרת מדענים בישראל וגם נשלח מדענים שלנו להשתלמות באוספי טבע בעולם".

טקסונומים עוסקים בתיאור מינים חדשים וזיהוי מינים מוכרים באמצעות איסוף פרטים של בעלי חיים, העברתם לאוסף טבע והשוואת הממצאים למה שפורסם בספרות המדעית. עד עתה תוארו על ידי מדענים ברחבי העולם קרוב לשני מיליון מינים של בעלי חיים וצמחים, אך ההערכה היא שהמספר שלא התגלה הוא גדול בהרבה.

במעבדות ובאוספים של אוניברסיטת תל אביב מספקים טקסונומים שירותים חיוניים כמעט מדי יום. חוקר החרקים ד"ר אמנון פרידברג, למשל, סייע למשרד החקלאות לזהות באזור הערבה זבוב הפוגע בגידולים חקלאיים. פרידמן הרגיע את אנשי המשרד לאחר שזיהה חיפושית שהובאה אליו כמין שאינו מזיק, ולא כשייכת למין שעשוי לסכן ייצוא פירות מישראל לחו"ל, כפי שחששו אנשי המשרד.

לא רחוק משם, שוקד ד"ר הנק מיניס על תיאור וזיהוי רכיכות. הוא מסייע למחקר ארכיאולוגי על ידי זיהוי קונכיות של רכיכות שאותם מוצאים באתרי עתיקות. באחרונה סייע למשרד החקלאות למנוע פגיעה בגידולים חקלאיים לאחר שזיהה במשלוח של שתילי עצי רימון וזית שהגיע מצפון אפריקה דרך מעבר גבול עם ירדן, מין של שבלול הידוע כמזיק.

טקסונומים מסייעים בזיהוי בעלי חיים מעבירי מחלות כמו קרציות, וזיהוי בעלי חיים או צמחים שמהם מפיקים בין השאר תרופות לסרטן. הם מאפשרים מעקב אחר שינויים בהרכב בעלי החיים בסביבה, מה שמסייע רבות לשמירת טבע. נוסף לכך, מחקרים טקסונומיים עוזרים להבין את ההתפתחות האבולוציונית של מינים.

פרידברג מדגיש שמה שמושך מדענים להתמחות בתחום זה, מעבר לתועלת מעשית, הוא התשוקה להכיר את הטבע. "אני רוצה להכיר את כל היצורים המרתקים הנמצאים בסביבה, ובמקרה שלי מדובר ביצורים יפים ומעניינים במיוחד". פרדימן ממהר להסכים. "אני אשמח לראות גם טיגריס", הוא מוסיף. "אבל מאז שנות ילדותי התעניינתי בחרקים".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו