בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

גם יצרני שמן הזית מתנגדים להמלצות טרכטנברג

על רקע טענות על מחירי השמן הגבוהים בישראל, בוחן משרד התמ"ת אפשרות להכניס שינויים במכס ובמכסות היבוא. המגדלים והיצרנים מדברים בחשש על נטישת כרמים והימנעות מהרחבתם

59תגובות

ענף ייצור שמן הזית משגשג בשנים האחרונות בישראל. הודות לסיוע ממשלתי הורחבו השטחים המוקצים לכרמי הזיתים, ואת קיומם מעודדים גם גורמי שמירת טבע בגלל חשיבותם האקולוגית והנופית. באחרונה מרחף צל כבד על הענף בעקבות התחרות הגוברת עם היבואנים. המגדלים חוששים מהפחתת תשלום המכס על היבוא, שלטענתם מאפשר להם להתמודד כלכלית עם תוצרת ממדינות אחרות. הם מדברים בחשש על נטישת הכרמים והימנעות מהרחבתם.

בשנה האחרונה נערכו כמה דיונים במשרד התעשייה והמסחר, שבהם נבחנה האפשרות להכניס שינויים במכס היבוא ובמכסות היבוא של שמן הזית. בבסיס הדיונים עומדות טענות על כך שהצרכן הישראלי נאלץ לשלם פי 2 על שמן זית, מהמחיר שמשלם צרכן במדינות מפותחות אחרות. המגדלים המקומיים חוששים שהכוונה היא להקל על יבוא שמן זית במסגרת המגמה הכללית של פתיחת שווקים לתחרות.

לפני כחודשיים הגישה אחת מחברות יבוא השמן עתירה לבג"ץ נגד כמה משרדי ממשלה, ובראשם משרד התמ"ת, בה היא דרשה להגדיל את המכסות ולהפחית את המכס. לטענת העותרת, כיום יש היצע מוגבל של שמן זית מקומי שיוצר מחסור ומחירים גבוהים. מצד שני, מוטל מכס כבד על יבוא השמן.

בשנים האחרונות סייע משרד החקלאות לחקלאים מקומיים בהשקעות בפיתוח כרמי זיתים וייצור שמן. בין השאר נוספו כ-50 אלף דונם של שטחים המושקים בין השאר בשפכים מטוהרים. מדובר במגוון רחב של יצרני שמן זית, ובהם חקלאים ערבים עם כרם זיתים משפחתי או קיבוצים כמו מגל בשרון שהחל לגדל זיתים בשטח של יותר מאלף דונם.

"אם תהיה מדיניות של הורדת מכסים המשמעות מבחינתנו עלולה להיות עקירת כרמים", אומר אורן הקסטר, האחראי על ענף שמן הזית במגל. "גם אם נייצר את השמן הכי איכותי לא נוכל לעמוד בתחרות מול יבוא, בזמן שאנחנו צריכים להשקיע בעלויות ייצור ובתשומות כמו חומרי דישון".

סגנון אחר של גידול זיתים ניתן למצוא במושב ציפורי, אצל משפחת נוי-מאיר. אבי המשפחה, מיכאל, מתפרנס מגידולים חקלאיים אחרים, אך החליט נוסף על כך להתחיל בייצור שמן זית בשיטות אורגניות, מעצים עתיקים הנמצאים בקרבת המושב וחלקם בני מאות שנים. נוי-מאיר טוען שהשמן מעצים אלו הוא איכותי במיוחד.

ייצור שמן הזית הפך לעסק משפחתי שבו שותפים כל בני המשפחה, שאף הקימו בית בד להפקת השמן. באחרונה עמדה לפניהם אפשרות לנטוע כרם זיתים נוסף בשטח שהקצה להם המושב, אולם הם החליטו להימנע. "החלטנו לא לעשות זאת בגלל החשש שלנו משינוי במדיניות המכסים שעשוי לפגוע בכדאיות הכלכלית", מסבירה איילה, בתו של מיכאל נוי-מאיר. "נוכל להמשיך ולפעול כי יש לנו לקוחות פרטיים קבועים שימשיכו לקנות אצלנו, אבל אנחנו לא יכולים להגדיל את שטחי הזיתים", מוסיף מיכאל.

יצרני שמן הזית פועלים במסגרת מועצת הצמחים, תאגיד של חקלאים שחלק ממנהליו ממונה על ידי משרדי הממשלה. ראש ענף הזית במועצה הוא עדי נעלי, שמדגיש לא רק את החשיבות הכלכלית של הזיתים אלא גם את חשיבותם הסביבתית והנופית.

"אנחנו מעריכים את התרומה הסביבתית של דונם זיתים, בין השאר בגלל תרומתו לנוף, שיפור איכות האוויר, שימור הקרקע כך שיוכלו לחדור אליה מי תהום ואפשרות למעבר חיות בר", אומר נעלי. "באירופה למדו להעריך תועלות אלו ומתגמלים את החקלאים; בישראל תרומה זו לא מוחזרת לחקלאי וההגנה שניתנת לחקלאים היא באמצעות מכס על היבוא".

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה כי אמנם נערכו דיונים בעניין, אבל כיום לא עומד על הפרק שינוי במכסים על שמן זית. לגבי המכסות אומר המשרד שכאשר מדובר במכסות וולנטריות (כאלה שלא נכללות בהסכמים עם מדינות אחרות), נעשים שינויים מדי שנה מתוך התחשבות בייצור הזיתים המקומי. "הייצור המקומי לא אמור להיפגע, כיוון שהגורם העיקרי בשיקול פתיחת מכסה לשנה מסוימת הוא כמות היבולים המקומיים", נמסר מהמשרד. "ההגנה על המגדלים הנה באחריות משרד החקלאות שבו נועצים בעניין המכסות".

תצלום: גיל אליהו


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו