בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

להכין פיצה במאדים

קבוצת מדענים בנאס"א מגבשת רשימת מצרכים לקראת מסע מאויש למאדים שייצא לפועל בעוד כ-20 שנה. עד עתה הצליחו להרכיב 100 מתכונים שונים

6תגובות

בנאס"א מגבשים רשימת מצרכים שתספיק למסע של 30 חודשים בחלל

מאחורי סבך של מסדרונות, בלבו של בניין משרדים משנות החמישים ביוסטון, טקסס, עומדת קבוצה של מדענים בחלוקים לבנים, בוחשת, לשה, מקציפה וטועמת. כל זאת בחיפוש אחר התפריט של המחר, או יותר נכון, של שנות ה-30 של המאה הנוכחית, אז ייערך המסע הבא למאדים.

המשימה אינה פשוטה. על התפריט לדאוג לבריאותם ולמצב רוחם המרומם של 8-6 אסטרונאוטים, ולהיות מגוון ככל האפשר. יתר על כן, המסע למאדים יימשך על פי הערכות לא פחות מ-30 חודשים: שישה חודשים אליו, שהות של 18 חודשים, ושישה חודשים נוספים בחזרה לכדור הארץ. הדבר דומה לקניית מלאי מזון ותכנון כל הארוחות שתצרוך משפחה שלמה במשך שנתיים וחצי.

אין זו הפעם הראשונה שבה נאלצים החוקרים להתקין ארוחות לאסטרונאוטים, ואולם לדברי מרכזת הפרויקט, מאיה קופר, המרחק הוא שעושה את ההבדל. "מאדים רחוק כל כך, שאין באפשרותנו לשלוח רכב חלל עמוס מזון אחת לשישה חודשים, כשם שאנו עושים בתחנת החלל הבינלאומית".

לרשות האסטרונאוטים בתחנת החלל עומד מבחר מגוון של מזונות, כ-100 פריטים שונים, שמוכנים מראש ומיובשים בהקפאה, ולהם חיי מדף של שנתיים לפחות. המנות נבדקות על ידי צוות האסטרונאוטים, שטועמים את המזון ומאשרים אותו לפני שיגור החללית, אך למעשה, היות שחוש הטעם וחוש הריח נפגמים בגלל היעדר כוח כבידה, זהו מזון חסר טעם.

ואולם, במאדים דווקא קיים כוח כבידה מסוים, ולכן שוקלת נאס"א הכנסת שינויים בתפריט. בזכות כוח הכבידה יוכלו האסטרונאוטים לבצע פעולות דוגמת חיתוך ירקות ובישולם, ואף שרמות הלחץ שונות מאלה שבכדור הארץ, ייתכן שיוכלו גם להרתיח מים בעזרת סיר לחץ.

לפיכך שוקלים קופר וצוותה לאפשר לאסטרונאוטים להחזיק מעין "חממת מאדים", בה יגודלו מבחר פירות וירקות, מגזרים ועד פלפלים, בתוך תמיסה הידרופונית - מים מועשרים במינרלים - במקום באדמה. כך יטפחו האסטרונאוטים את גינתם וישלבו את היבול במצרכים שיביאו איתם מכדור הארץ, לצורך הכנת הארוחות.

לדברי קופר, התפריט חייב להכיל את כל אבות המזון הדרושים לשמירה על בריאותו של הצוות, הגופנית כמו גם הנפשית. היא ציינה כי במחקרים שונים הוכח כי אכילת מזונות מסוימים, דוגמת קציץ בשר ופירה או בשר הודו, משפרת את מצב הרוח. בנוסף, בכוחו של המזון להקנות לאסטרונאוטים גם תחושה של קשר עם הבית, ולדברי קופר, גם לכך חשיבות רבה בבניית התפריט.

לעת עתה הצליח הצוות להרכיב כ‑100 מתכונים שונים, בהם פיצה תאילנדית עם גזר, פלפלים, פטריות, בצל ירוק, בוטנים ורוטב פיקנטי, ומנות שונות שעשירות בטופו ובאגוזים שונים. המשותף לכולן הוא שמדובר במנות צמחוניות, זאת מכיוון שלא ניתן לשמר מוצרי חלב ובשר במשך תקופה ארוכה. "צירוף פרה למשלחת אינה באה בחשבון", מציינת קופר בחיוך.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו