בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

למרות הטענות: מחקר חדש מלמד כי צריכת מזון אורגני טובה לבריאות

מחקרים מצאו כי בזמן צריכת מזון רגיל נמצאו שאריות חומרי הדברה אורגנו-זרחניים בשתן של ילדים. לאחר שהילדים עברו לצרוך מזון אורגני, נעלמו חומרי ההדברה מהשתן בתוך זמן קצר

45תגובות

לכל מי שזקוק להוכחות שצריכת מזון אורגני מונעת חשיפה להשפעתם המזיקה של חומרי הדברה, מומלץ לשמוע את דבריו של פרופ' צ'נשנג לו מאוניברסיטת הרווארד, החוקר את הסיכונים שבחשיפה לזיהומים סביבתיים. לו, שהשתתף בשבוע שעבר בוועידה השנתית של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה, הציג ממצאים של מחקרים חדשים ולפיהם צריכת מזון אורגני מביאה להפחתה ממשית בחשיפה לחומרי הדברה אצל ילדים. הוא קרא לעודד את הרחבת השימוש במזון זה.

במחקרים, שהסתיימו באחרונה, נבדקו דגימות שתן של ילדים שצרכו מזון רגיל, ובתקופות מסוימות רק מזון אורגני. נמצא, כי בזמן צריכת מזון רגיל (בעיקר פירות וירקות שגודלו תוך כדי שימוש בחומרי הדברה) נמצאו שאריות חומרי הדברה אורגנו-זרחניים בשתן של הילדים. לאחר שעברו הילדים לצרוך מזון אורגני, נעלמו חומרי ההדברה מהשתן בתוך זמן קצר.

בשלב הבא נבדקו ההשלכות הבריאותיות של הירידה בשיעור חומרי הדברה בדם. "עשינו זאת כי כיום המחקר בתחום הזה עדיין לוקה בחסר, וקשה להצביע על הקשר הסיבתי בין החשיפה לחומרי הדברה לנזקים בריאותיים, שהם ארוכי טווח", הסביר לו.

החוקרים בדקו כיצד השפיעה נוכחות חומרי הדברה על תהליכים ביוכימיים בגוף, לעומת מצב שבו אין חומרים כאלה בשתן. הממצאים מצביעים על כך, שאצל ילדים שבגופם היו חומרי הדברה הוגברה פעילותם של מנגנונים ביו-כימיים האופייניים להתמודדות של הגוף עם מצבים של זיהום ואיום על המערכת החיסונית. פעילות זו ירדה כאשר חומרי ההדברה נעלמו מהשתן, לאחר צריכת המזון האורגני.

לו ציין, שילדים רגישים במיוחד לחשיפה לחומרי הדברה משום שמנגנון סילוק החומרים הרעילים לא התפתח עדיין בגופם באופן מלא. סיבה נוספת היא, שתזונת ילדים מבוססת במידה רבה על תוצרת טרייה, הכוללת פירות וירקות. בארצות הברית נמצאו בשנים האחרונות 12 סוגים של פירות וירקות המכילים כמות גדולה של שאריות חומרי הדברה, ובהם תות שדה, אפרסק ונקטרינה. נמצאו שאריות חומרי הדברה גם במיץ של תפוחים ותפוזים.

לו התייחס גם לתוצאות מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד וזכה להד תקשורתי נרחב, ולפיהן לא נמצא יתרון תזונתי בצריכת מזון אורגני לעומת צריכת מזון רגיל. "אני חולק על ממצאים אלה", אמר ל"הארץ"; "יש לזכור, שלא מדובר במחקר אלא בניתוח-על (Analysis-Meta) של מחקרים העוסקים בנושא". לדבריו, בניתוח כזה יכולה להיווצר הטיה, אם לא נכללים בו מחקרים מכיוונים שונים.

על הסיכונים בחשיפה לחומרי הדברה ניתן ללמוד מדו"ח של - Pesticides Action Network ארגון אמריקאי נחשב, הפועל לצמצום השימוש בחומרי הדברה - שהתפרסם באחרונה. בדו"ח נטען בין היתר, שמחקרים מדעיים מוכיחים שיש קשר בין חשיפה של ילדים לחומרי הדברה לבין פגיעה בתפקוד המוח ומערכת העצבים, ומחקרים אחרים מראים גם על סיכון מוגבר אצל ילדים לחלות בסרטן בעקבות חשיפה לחומרי הדברה.

"אני יודע שכיום זה לא אפשרי לספק מזון אורגני לכל אוכלוסיית העולם, ויש הכרח להשתמש בחומרים כימיים", אמר לו, "אבל צריך לתת לאנשים אפשרות בחירה ולעודד את הרחבת הייצור של מזון אורגני".

יש לציין, שבישראל ערך באחרונה משרד הבריאות, במימון הקרן לבריאות וסביבה, בדיקות להימצאות חומרי הדברה בדגימות שתן של מאות נבדקים. בשתן של רוב הנבדקים נמצאו תוצרי פירוק של חומרי הדברה אורגנו-זרחניים. הריכוזים הממוצעים היו גבוהים יחסית לממצאים באוכלוסייה בארצות הברית וקנדה, ודומים לאלה שבצרפת. ד"ר מרים פרוינד, מנהלת השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות, אמרה בכנס, שבארבע השנים האחרונות היתה יציבות בשיעור דגימות המזון שבהן נמצאו שאריות חומרי הדברה בשיעור גבוה מהמותר, והוא היה 6%. פרוינד הוסיפה, שבשנת 2014 ייאסר בישראל השימוש בחומרי הדברה אורגנו-זרחניים. הוא יותר רק במקרים יוצאי דופן.

כותבי הדו"ח של Pesticides Action Network קוראים לאסור את השימוש בכל חומר הדברה - גם לשימוש ביתי - ששאריות שלו נמצאו במזון והוכח שהוא פוגע במערכת הרבייה ובהתפתחות מערכת העצבים, או שהוא מחולל סרטן.

אחד המכשולים העומדים בפני מי שמנסים להקטין את השימוש בחומרי הדברה העלולים לגרום לסיכון בריאותי הוא ההשפעה הרבה של התאגידים העוסקים בייצור חומרים אלה. התאגידים עושים כל שביכולתם כדי להפריך ממצאים של מחקרים מדעיים המצביעים על סיכוני חשיפה. יש מדענים הסבורים, שהתאגידים הללו כלל אינם מעוניינים לקדם פיתוח של חומרים בטוחים יותר לסביבה, וכל מעייניהם נתונים ליעילות החומר. אם תקינה חדשה מאלצת אותם להפסיק שימוש בחומר מסוים, הם ינסו לפתח ולשווק חומר יעיל אחר.

למסקנה שונה הגיע ג'ון קסידה, מומחה לטוקסיקולוגיה מאוניברסיטת קליפורניה, במאמר שפירסם לפני כמה חודשים בכתב העת של המכון הלאומי לבריאות סביבתית בארצות הברית. קסידה טוען, שחומרי ההדברה נהפכו עם השנים ל"ירוקים" יותר, והוא מונה כמה סיבות לכך. אחת מהן היא ההוצאה משימוש של חומרים מסוכנים במיוחד והתבססות על חומרים המתפרקים במהירות. קסידה מציין כמו כן, שהרחבת השימוש בגידולים חקלאיים שעברו הינדוס גנטי הפחיתה את הצורך בריסוס משום שהם עמידים יותר בפני מזיקים.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו