טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חיטה למנה ראשונה, פיל ואריה לעיקרית

בחוג לתזונה במכללת תל חי מלמדים על דיאטת האדם הקדמון: "הבנת מקומה של התזונה באבולוציה עשויה לסייע בפתרון תחלואים של ימינו"

תגובות

בלוטי אלונים, חיפושיות, בשר פרות קדמוניות ולטאות, אלה הם רק חלק מהמרכיבים שהכיל התפריט של תושבי עמק החולה לפני כ-60 אלף שנים. "לתזונת האדם הקדמון בעבר השפעה ניכרת על האבולוציה האנושית, על אורחות חיי האדם ועל ההתפתחות התרבותית", אומרת הפרופ' סנאית תמיר, מהחוג למדעי התזונה במכללה האקדמית תל חי. "האם האדם הוא אוכל בשר או צמחוני? האם אנחנו מותאמים לתזונה של אורח החיים החקלאי? ממצאים מאתרים פרה-היסטוריים כוללים עצמות ולעתים אף שרידי צמחים המעידים על הדיאטה של האדם, על סביבתו ועל אורחות חייו".

בתחילת שנת הלימודים הנוכחית הפכה תזונת האדם הקדמון לתחום אותו מלמדים כקורס אקדמי במכללה. לדברי תמיר, "זה שנים, אנו יודעים כי במהלך האבולוציה שורדים ועוברים מדור לדור אותם גנים המאפשרים לאדם לשרוד ולהתאים לסביבתו. מכאן שהידע על אורח חייו ותזונתו של האדם הקדמון, זה שחי עשרות-אלפי שנים לפנינו, הוא בעל חשיבות רבה ביותר".

תמיר אומרת כי אם האדם המודרני זהה כמעט לחלוטין מבחינה גנטית לאדם הקדמון, "אם נתחקה אחר הצרכים שלו, כפי שבאו לידי ביטוי באורח חייו ותזונתו, נוכל להיעזר בידע זה כדי להבין את צרכינו, צורכי האדם של המאה העשרים ואחת". לדבריה, הרגלי התזונה שאימצה החברה המערבית במאה השנים האחרונות תורמים להתפתחות מחלות בכלי הדם של הלב, ליתר לחץ-דם, לסוכרת ולכמה סוגים של סרטן. ואולם היא טוענת כי "מחלות אלה שהפכו לבעיות בריאות מרכזיות אינן מוכרות בקרב מעט החברות של ציידים ומלקטים שעדיין קיימות, ושהרגלי החיים והתזונה שלהם דומה לאלה של האדם שחי לפני העידן החקלאי".

את הקורס שנקרא "תזונת האדם הקדמון/ תזונה פליאוליתית", מעביר הד"ר גונן שרון – העוסק בארכיאולוגיה פרה-היסטורית וחוקר בשנים האחרונות אתר ארכיאולוגי בן למעלה מ- 60 אלף שנים, השוכן על גדות הירדן, בין גשר הפקק לגשר בנות יעקב.

לדברי שרון, "הבנת מקומה של התזונה באבולוציה, השפעותיה על המורפולוגיה של האדם, השלכותיה על הרגלי האכילה והדיאטה של היום יכולים מאוד לתרום להבנת הרציונל להמלצות התזונתיות לאנשים בריאים לאורך מעגל החיים ובמצבי חולי שונים". הוא מוסיף כי מגמות חדשות יחסית הטוענות כי הן מתבססות על "תזונה קדמונית" ועל הנחות שונות הנובעות מכך, לא תמיד נכונות. כך למשל, אלו המתבססים על דיאטות שונות המורכבות "על פי תזונת האדם הקדמון", על אוכל לא מבושל (RAW FOOD), או דיאטה שאינה כוללת קטניות - אינן נכונות כלל. 

"ממצאים ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות באתרים פרה-היסטוריים", מסביר שרון, "מגלים כי האדם הקדמון ניזון מתפריט צמחוני עשיר, שכלל אגוזים, בלוטים של אלונים, שעורה, חיטה, זיתים, תאנים, חומוס, וכן קטניות, לרבות פול, עדשים, ושיבולת שועל. ואילו התפריט הבשרי של האדם ההומו-סאפיינס כלל בשר של פרות קדמוניות, של פילים, אריות, צפרדעים, לטאות, נחשים, תולעים וחרקים למיניהם". 

הממצאים מראים, אומר שרון, כי "תזונתו של האדם הקדמון היתה מבוססת על בשר וצמחים, וכי יתר על כך הוא אף טרח לבשל את מזונו". לדבריו, באתר השוכן בגשר בנות יעקב ישנם ממצאים המצביעים על העדות הקדומה ביותר בעולם לשימוש באש לצורכי בישול: "האדם הקדמון אכל אוכל מבושל כבר לפני שלושת רבעי מיליון שנה".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות