בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

האימפריה שהוקמה על גללים של למה

אימפרית האינקה, העתיקה ביותר ביבשת אמריקה, נעזרה בגללי הלמה כדשן לחקלאות - בזכותה נהפכה האינקה למעצמה כלכלית

תגובות

בני האינקה הקימו את האימפריה הגדולה ביותר ביבשת אמריקה ובנו, בין שאר הפלאים, את מאצ'ו פיצ'ו בזכות רכיב שהתעלמו ממנו עד כה: גללי למה.

הגללים של עדרי הלמה סיפקו דשן שאיפשר לתירס לגדול בגובה רב, ולציווילזציה של האינקה לשגשג בהרי האנדים ולכבוש חלק גדול מאמריקה הדרומית, כך לדברי המחקר.

"האירוע המדהים של קיום חקלאות לפני כ-2,700 שנים שינה את הכלכלה המדינית של האזור ואיפשר לאינקה להיהפך למעצמה כעבור כמה מאות שנים", אמר אלכס צ'פסטו-לסטי, מהמכון הצרפתי ללימודי האנדים שבלימה.

"השינוי המהותי הזה בחקלאות ובהתפתחות החברתית התאפשר אך ורק בזכות רכיב נוסף: שימוש בדשן אורגני בקנה מידה גדול". המחקר, שפורסם במהדורה האחרונה של כתב-העת Antiquity, מצא אבקת פרחים של תירס בבוץ של אגם מרק-קוצי'ה, בקרבת אויאנטיאמבו. תגלית זו מוכיחה כי אפשר היה לגדל את הדגן הזה לפחות בגובה 3,350 מטר מעל גובה הים.

"אנו רואים את המופע הראשון של חקלאות בצורה של חלקות גידול מובחנות לפני 2,700 שנים, גידול של התירס ושימוש בעישוב כדבר שבשיגרה", סיפר צ'פסטו-לסטי, שהוא פליאו-אקולוג בריטי.

פריצת הדרך הזאת צמצמה את התלות בקינואה, עשב דמוי דגן, והגביר את צריכת הקלוריות. בשל כך גידול קינואת הבר הלך ושקע, כמו גם הצריכה שלה, ואלה "המקורות של אימפריית האינקה".

אתר המאצ'ו פיצ'ו, אחד משבעת פלאי תבל. תצלום: אי-פי

התירס הגיע לאמריקה הדרומית ממקסיקו לפני כ-5,000 שנה, אבל לא טיפס אל הרי האנדים עד שבני האדם העשירו את הקרקע בעזרת עדרי הלמה. "הלמה מטילים את הפרשותיהם יחד, לכן קל לאסוף את הגללים", אמר צ'פסטו-לסטי. הוא גילה את הדבר כשחקר את שפע הקרדיות החיות בבוץ והניזונות מגללי בעלי חיים.

שינויים אקלימיים, שקיבלו ביטוי בעליית הטמפרטורות, גם סייעו לחברת האינקה להתפתח והקלה עליה לגדל תירס בגובה רב.

האינקה השתמשו בגללי למה גם כחומר בעירה לבישול ולעבודות קרמיקה. גרסילאסו דה לה וגה, היסטוריון ספרדי מהמאה ה-16, שם לב כי האיכרים בעמק קוסקו משתמשים גם בצואת אדם לדשן את הגידולים.

במאה ה-12 האינקה היו עוד אחד מהשבטים ששכנו באזור פרו של היום. במאה ה-15 הם כבר התרחבו לכדי אימפריה שהשתרעה על אזורים של ארגנטינה, בוליביה, צ'ילה ואקוודור. הזוהר והתהילה באו אל סיומם כאשר הכובשים הספרדים הביסו את האינקה והרגו את הקיסר אטאויאלסה ב-1533.

עיר המבצר מאצ'ו פיצ'ו ננטשה, ולא הייתה ידועה לעולם בחוץ עד שחוקר אמריקאי, היראם בינגהם, "גילה אותה מחדש" ביולי 1911. חגיגות מאה שנים לגילוי אמורות להגדיל עד מאוד את מספר התיירים הגבוה ממילא המבקר באתר כיום.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו