שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

בניו יורק אוכלים גפילטע פיש עם הבירה

עגלה אופנתית למכירת גפילטע פיש בברוקלין מסמלת את צמיחתה של קהילת חובבי מאכל העניים האשכנזי בארה"ב

ורד גוטמן, וושינגטון
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
ורד גוטמן, וושינגטון

עגלה לממכר מזון צעיר ובר-קיימא הושקה השבוע בברוקלין האופנתית, ובה מוצע למכירה - בין היתר - גפילטע פיש. שלושת היזמים הצעירים של ה"גפילטריה" - ליז אלפרן, ג'קי לילינשטיין וג'פרי יוסקוביץ' - מתכוונים גם להגיש בורשט, קבס ועוגיות שחורות-לבנות.

כל אחד ממאכלי העניים האשכנזיים האלה זוכה לאינטרפרטציה מעודכנת, תוך הענקת הכבוד הראוי למסורת שמאחוריו. כך למשל, הקבס של היזמים עשוי ג'ינג'ר אורגני והוא מותסס באופן טבעי. לעוגיות השחורות-לבנות יש צורה של מקלות - בניגוד לצורה העגולה המסורתית - כך שכל נגיסה כוללת גם מהשחור וגם מהלבן.

שלושת המייסדים גדלו בבתים אשכנזיים בעלי גישה שונה למאכל. אצל אלפרן בבית למשל, עלה הגפילטע פיש רק על שולחן החג. "בחיים לא טעמתי את זה עד שהלכתי ללמוד בקולג'", היא אומרת.

מוצרי ה"גפילטריה" בבית קפה בברוקלין. ליז אלפרן, מהמייסדים: "אנחנו רוצים שאנשים ירגישו מועצמים וגאים" צילום: ליז אלפרן

מנגד, אלפרן מספרת כי יוסקוביץ' גדל במשפחה שלא חסכה מאמצים למצוא את הגפילטע פיש הטוב ביותר לכל חג. היא מוסיפה ומסבירה כי "הוריה של ג'קלין באו לכאן מרוסיה, והמאכלים המסורתיים האלה היו חלק מחיי היום-יום שלה".

מה היה מקור ההשראה, שהביא אותם לבחור דווקא בשלושה רכיבים מרכזיים בתפריט האשכנזי? "העגלה הייתה אחד הרעיונות הראשונים. אהבנו את התמונה הזאת של אוכל רחוב יהודי ואת פעילויות הגומלין של הקהילה סביבו", אומרת אלפר. "אנחנו גם מרגישים מחוברים למאכלים שיש להם מטרה: כאלה שמוגשים בחגים, מנות סמליות הדורשות עבודה רבה. גפילטריה היא שילוב של שני מקורות ההשראה האלה, ואינה שונה כל כך מתחיית חנויות הדליקטסן המתרחשת כיום". היא מוסיפה ואומרת כי "אנחנו רוצים שהאנשים ירגישו מועצמים וידרשו שבשולחן החג שלהם יוגשו דברים שהם יכולים להתגאות בהם".

השלושה מתכוונים למכור את הגפילטע פיש שלהם לקראת חג הפסח באזור ניו יורק. הם גם ימכרו ערכות עשה זאת בעצמך להכנת גפילטע פיש בבית. קציצות הגפילטע פיש של הגפילטריה עשויות מדגי אומול, סלמון וזאב המים. ובהתאם להשקפת העולם שלהם, הדגים באים ממקור מתחדש.

נכון להיום, קהילת חובבי הגפילטע פיש בארה"ב הולכת וגדלה. כחלק מכך, לא מפתיע למצוא צעירים שנותנים למאכל מסורתי חיים חדשים, ואגב כך מעודדים דור חדש לגלות אותו. עם זאת, הגפילטע פיש נותר שנוי במחלוקת: אם כי היו לא מעט שהתרגשו לשמוע את הבשורה על פתיחת הגפילטריה, היו אחרים שעיוותו את הפרצוף ושינו את נושא השיחה באמצעות הבדיחה הנושנה: איך מזהים גפילטע פיש שוחה באוקיינוס? זה הדג הזה שמסתובב עם הגזר על הראש".

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ