בהאג נפתח משפטו של הפושע הסרבי ראטקו מלאדיץ'
מפקד הכוחות הסרבים בבוסניה במהלך מלחמת האזרחים, ומי שנחשב במשך שנים למבוקש מספר 1 באירופה, מואשם בפשעי מלחמה ובפשעים נגד האנושות
משפטו של ראטקו מלאדיץ', מי שהיה מפקד הכוחות הסרבים בבוסניה במהלך המלחמה ביוגוסלביה בשנים 1995-1992, נפתח הבוקר בבית הדין הבינלאומי בהאג. מלאדיץ', בן 70, מואשם ב-11 סעיפים העוסקים בפשעי מלחמה ובפשעים נגד האנושות, כולל רצח עם. עם כניסתו לאולם, חייך מלאדיץ', מחה כפיים וסימן באגודליו.
מלאדיץ', שזכה לכינוי הנוראי "הקצב מהבלקן", נחשב מאז סוף שנות התשעים למבוקש מספר 1 באירופה. הוא הוביל טיהורים אתניים נגד בוסנים וקרואטים ובראשם הטבח בסרברניצה ב-1995, בו נרצחו יותר מ-8,000 מוסלמים. מלאדיץ' הוביל גם את ההפגזות הסרבים על סרייבו במשך יותר משלוש שנים, בהן נהרגו כעשרת אלפים בני אדם.
עקב מצב בריאותו הרעוע ובניסיון להאיץ את ההליכים, החליטה התביעה למחוק כמחצית מסעיפי האישום. ולמרות זאת, רבים חוששים כי מלאדיץ' לא ישרוד את המשפט, שצפוי להימשך כמה שנים. בסך הכול הוקצבו לתביעה בראשותו של סרז' ברמרץ 200 שעות להציג יותר 400 עדות, בטרם יחל שלב ההגנה.
מלאדיץ', הנחשב בסרביה לגיבור לאומי, ויתר על הזכות למסור הצהרה בשני ימי הדיונים הראשונים. בעבר הוא כפר באשמה ובסמכות בית המשפט, וכינה את האישומים נגדו "מפלצתיים". בהופעותיו בדיונים הטרום משפטיים הוא התפרץ כמה פעמים, הפריע לשופט ובאחד המקרים הצהיר: "כל העולם יודע מי אני. אני הגנרל ראטקו מלאדיץ', הגנתי על העם שלי, על מדינתי, וכעת אגן על עצמי".
- שכניו של מלאדיץ' משוכנעים: זו קונספירציה
- מעצר ראטקו מלאדיץ' בסרביה | מהטריבונה לטריבונל, סיפורו של פסיכופת
- קראדז'יץ': "מגיע לי פרס על כך שניסיתי למנוע מלחמה"
מלאדיץ' היה עושה דברו של של רדובן קרדז'יץ', מנהיג הסרבים בבוסניה, שנלכד ב-2008 והוסגר אף הוא לבית הדין הבינלאומי. משפטו נמצא במחצית הדרך. סרביה היתה נתונה במשך שנים ארוכות לביקורת בינלאומית על כך שהיא אינה עושה די מאמצים לעצור את מלאדיץ', והאיחוד אף התנה את כניסתה לגוש בלכידתו. במאי 2011 נלכד מלאדיץ' בכפר לזרבו שסמוך לבלגרד, אחרי שהצליח לחמוק ממעצר במשך 15 שנה. הוא החזיק בזהות בדויה - מילורד קומדיץ' - שם שמורכב מאותיות שמו האמיתי.
מאז הוקם בית הדין הבינלאומי למלחמת יוגוסלביה ב-1994, הועמדו בפניו יותר מ-160 נאשמים. רובם הורשעו ונשפטו לתקופות מאסר שונות וחמישה זוכו. בכיר המואשמים היה נשיא סרביה לשעבר, סלובודן מילוסביץ', שמת בתאו ב-2006 בטרם משפטו הסתיים.