בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חזרתו של הירק האסור לצלחת הגרמנית

הקומוניסטים חשבו שהוא יקר, הנאצים סברו שאינו עשיר מספיק בקלוריות, ועכשיו האספרגוס זוכה לעדנה מחודשת בברלין

26תגובות

תנו לגרמני ממוצע אספרגוס לבן עבה כאצבע, ותראו את עיניו זוהרות לפתע. עם בוא האביב נפטרים הגרמנים מיחסם הכבד לאוכל, ומפגינים התלהבות לנוכח טריותו, טעמו והיקפו של האספרגוס. ההתלהבות, שמתעצמת בזכות ההערכה למאכלים מקומיים ועונתיים, שינתה בשנים האחרונות אזורים שלמים במזרח גרמניה לשעבר, לאחר שחקלאים חזרו לגדל את הירק שלדעת השלטונות הקומוניסטים לשעבר היה יקר מדי וגרם לבזבוז שעות עבודה ואדמות.

ארנסט-אוגוסט וינקלמן מפורר בידו רגבי אדמה בחוות האספרגוס שלו בביליץ, כ-50 ק"מ מדרום מערב לברלין. "האספרגוס של ביליץ ממש מעודן. יש לו טעם אגוזי והוא דק מאוד. בנוסף על כך, בזכות האדמה החולית, הוא גדל מהר במיוחד", מספר וינקלמן.

רויטרס

עם נפילת חומת ברלין ב-1989, שימשו רק כ-100 דונמים בביליץ לגידול אספרגוס. בסוף שנות ה-30 טיפחו חקלאי האזור כ-10,000 דונם, אולם עם פרוץ מלחמת העולם השנייה החליטו שליטי גרמניה הנאצית שהירק המדובר אינו עשיר בקלוריות ומשום כך אין הצדקה להשקיע בגידולו. הצעירות מתנועת הבנות של גרמניה הנאצית שעבדו עד אז בשדות, נשלחו לעבודה במפעלים לייצור נשק.

על ביליץ עברו 50 שנות משטר קומוניסטי שבהן עובדה האדמה בשיתוף, והחקלאים פנו לגידול ירקות שהוגדרו כחשובים יותר, כחיטה, תפוחי אדמה ותירס. אך ב-20 השנים האחרונות התרחב שטח גידול האספרגוס וכיום הוא עומד על כ-12 אלף דונם.

הגרמנים מעדיפים את האספרגוס הלבן על פני הירוק. יותר מ-90% מיבול האספרגוס הגרמני הוא לבן, מהזן שדורש התפתחות עמוק יותר באדמה, ושליפה ידנית. מדובר בעבודה מפרכת, והמגדלים המקומיים מכירים בעובדה שהתעשייה לא היתה פורחת ללא סיועם של הפועלים העונתיים מפולין ומרומניה, שעוקרים כל גבעול אספרגוס בנפרד.

פועל מיומן ומנוסה יוכל לעקור כ-20 ק"ג בשעה, אולם יש לדעת בדיוק מהו הזמן המתאים לאיסוף. הנצרים, שיכולים להתארך בעד כשבעה ס"מ ביום במזג אוויר חם, נרקבים כשהם רחוקים מדי מהאדמה. הנצרים טובים ביותר, קרי ישרים ובעלי ראש זקוף, עולים כתשעה אירו לק"ג.

מאז הזמן העתיק מוכר האספרגוס כירק בעל טעם מעודן וסגולות ריפוי. ערכו הקלורי נמוך והוא עשיר בוויטמינים ובסיבים תזונתיים. אולם, שעה שמסעדות ברחבי גרמניה מציגות תפריטי אספרגוס מיוחדים ובחנויות היין נמכרים יינות אספרגוס (בעונה), יש מי שתוהים אם לא מדובר בהגזמה. חקלאים ושפים גם יחד מתכחשים לדעה. "האספרגוס אינו ירק אופנתי. זה ירק בריא, שזמין בגרמניה במשך זמן קצר. אספרגוס שאינו גדל כאן מגיע מדרום אמריקה, ועובר ימים ארוכים באונייה", אמר וינקלמן, שהוסיף כי "האספרגוס הכי טעים כשהוא טרי".

רויטרס


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו