קומבינציה מסוכנת

דג טונה רדיואקטיבי שחה מיפאן לקליפורניה

רמת הצסיום הרדיואקטיבי בדג הענק היתה גבוהה פי 10 מהרמה הרגילה. צרכני הסושי בקליפורניה מודאגים מהגילוי

אי-פי וגרדיאן
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
אי-פי וגרדיאן

דג טונה כחול-סנפיר ענק חצה את האוקיינוס השקט ועבר 9,600 ק"מ כשהוא נושא לחופי ארה"ב זיהום רדיואקטיבי שדלף ממפעל כוח גרעיני פגוע יפאן. זו הפעם הראשונה שדג נודד כה גדול נשא חומר רדיואקטיבי למרחק רב כל כך.

"ממש נדהמנו", אמר ניקולס פישר, אחד החוקרים שדיווח ביום שני על המקרה באת האינטרנט של Proceedings of the National Academy of Sciences. "זה אוקיינוס גדול. והעובדה שהדג עבר אותו ובכל זאת נותרו בו נוקלידים (סוג של אטומים) רדיואקטיביים ממש מדהימה", ציין פישר.

רמת החומר הרדיואקטיבי בדג היתה גבוהה פי 10 מהרמה שנמדדה בדגי טונה ליד חוף קליפורניה בשנים קודמות. עם זאת, היא הרבה יותר נמוכה מהרמה הבטוחה למאכל שנקבעה על ידי ממשלות ארה"ב ויפאן. מדענים לא ציפו שהנשורת הגרעינית תישאר בדגים ענקיים הנודדים בימי העולם, משום שחילוף החומרים של דגים כאלה יכול לסלק מגופם את החומרים הרדיואקטיביים.

שוק הטונה בקיוטו שביפאן צילום: בלומברג

הטונה כחול-הסנפיר של האוקיינוס השקט הוא אחד הדגים הגדולים ביותר והמהירים ביותר. הוא יכול לגדול לאורך 3 מ' ולשקול יותר מחצי טון. דגים אלה משריצים ליד חופי יפאן ושוחים מזרחה בלהקות במהירות אדירה אל חופי קליפורניה ובאחה קליפורניה שבמקסיקו.

כדי לשלול את האפשרות שהקרינה נישאה על ידי זרמי האוקיינוס או צנחה לים מהאטמוספירה, הצוות בדק גם טונה צהוב-סנפיר המצוי במזרח האוקיינוס השקט וטונה כחול-סנפיר שהגיע לדרום קליפורניה לפני האסון הגרעיני. החוקרים לא גילו בדגים האלה סימן כלשהו לצסיום 134 אלא רק כמות מזערית של צסיום 137, שנותרה מהניסויים הגרעיניים שנערכו בשנות ה-60. "התוצאות חד משמעיות. פוקושימה היה המקור", אמר קן ביסלר, מהמכון האוקיינוגרפי "וודס הול", שלא לקח חלק במחקר.

למרות שממשלת ארה"ב קובעת שלא יהיה מסוכן לאכול את הדג, חסידי סושי בקליפורניה החלו לחשוב פעמיים לפני שהם מזמינים רול סשימי ספייסי טונה. "בחיים לא. אני אפילו לא אתן את הטונה לחתול שלי", אמר הסטודנט דניאל אסטרדה, שעבר במקום סושי לאכול הרבה עוף.

"אני מאוד אוהבת טונה. אני לרוב אוכלת את זה פעמיים בשבוע, אבל עכשיו אני לא יודעת מה לעשות", אמרה הצלמת קים מארי לאחר שסקרה את התפריט במסעדת סושי בלוס אנג'לס. גם זוג פנסיונרים שביקר במסעדה אמרו, בזמן שהם נגסו ממנות העוף והשרימפס שלהם, "לא היינו אוכלים את הטונה. נראה לנו שהשרימפס בסדר".

מסעדת סושי בארה"ב צילום: בלומברג

מסעדות יפאניות באזור מסרו כי אין ירידה במכירות המנות המכילות טונה. דוברת של המסעדה היפאנית המפורסמת נובו הדגישה כי "לא היינו לוקחים את הסיכון לפגוע בלקוחותינו ואנחנו עוקבים מקרוב אחר המצב".

המבחן האמיתי להשפעת הרדיואקטיביות על דגי הטונה יהיה הקיץ, משום שחוקרים מתכננים לחזור על המחקר עם מספר גדול יותר של דוגמיות. כחולי-הסנפיר שנדדו בשנה שעברה היו חשופים לקרינה במשך חודש. הדגים הצפויים להגיע הקיץ שחו במים הרדיואקטיביים תקופה ארוכה יותר, ועדיין לא ידוע כיצד זה ישפיע על רמות הזיהום.

אך גם אם יתגלו דגים עם קרינה יותר גבוהה, קיימים מספיק חסידים של המאכל היפאני שנשבעים להמשיך לאכול סושי בכל מצב. "לא משנה מה יקרה, אני אמשיך לאכול סושי. לא איכפת לי כמה חומר רדיואקטיבי יש בו", אמר ג'ורג' ג'ימנז בזמן שאכל רול טונה על חוף הים בלוס אנג'לס.

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ