עופר אדרת
עופר אדרת
עופר אדרת
עופר אדרת

זה נועד להיות האיצטדיון הגדול בעולם, מבנה שיאכלס לא פחות מ-400 אלף צופים. לפני 75 שנה, ב-9 בספטמבר 1937, הונחה אבן הפינה לקולוסיאום הנאצי הזה שנועד לקום בנירנברג עד 1945. ההשראה לתכנון היתה האתר הארכיאולוגי של האיצטדיון היווני באולימפיה, שבו ביקר אלברט שפאר, אז הארכיטקט של היטלר.

אורכו של האיצטדיון תוכנן להיות 800 מטרים, רוחבו 450 מטרים וגובהו 90 מטרים. מעליות מהירות היו צריכות להסיע את הצופים אל חמש הקומות של המבנה. שני מגדלי ענק תוכננו בצדי המבנה. מעליהם – פסל של נשר ענק עם מוטת כנפיים של 15 מטרים. על עלות הבנייה לא דיברו. היטלר אמר לשפאר שהעלות ממילא לא תעלה על מחירן של שתי אוניות מלחמה. "תראה באיזו מהירות נהרסת אונייה חמושה... ואם היא שורדת, היא ממילא הופכת לגרוטאת מתכת תוך עשר שנים. המבנה הזה, לעומת זאת, יעמוד מאות שנים".

שפאר ניסה להסביר לפיהרר שמידות האיצטדיון אינן עולות בקנה אחד עם דרישות הוועד האולימפי. אבל להיטלר היו תוכניות אחרות לגמרי. "זה לגמרי לא חשוב. המשחקים האולימפיים של 1940 יהיו בטוקיו. אחר כך הם יתקיימו לנצח בגרמניה – באיצטדיון הזה", השיב לו. "אנחנו נחליט מה יהיו המידות של מגרש הספורט". האיצטדיון נועד להשתלב בשורת מבני ענק שיקומו בנירנברג. הוא תוכנן להיבנות במתחם הכנסים העצום בדרום-מזרח העיר, לצד איצטדיון נוסף, רחבות מסדרים ומצעדים, אתר הנצחה לחללים גרמנים והיכל קונגרסים. מי שמבקר היום בעיר יכול להתרשם מהשרידים של כמה מהמבנים האלה.

הטקס שבו הכריז היטלר על תחילת העבודות נערך בעת כינוס המפלגה הנאצית בנירנברג, כמדי שנה, לציון ניסיון הפוטש הכושל במרתף הבירה ב-1923. לעיניהם המשתאות של 24 אלף צופים הציג היטלר דגם של האיצטדיון בגובה שני מטרים.
באתר אחר, המרוחק 40 ק"מ מנירנברג, שקדו פועלים על בניית גרסה מוקטנת של האיצטדיון. המטרה היתה לבנות מעין דגם ניסיוני של המבנה, שיאפשר להיטלר להתרשם במו עיניו מהפלא הארכיטקטוני שיקום, ולעשות מדידות של האקוסטיקה ושדה הראייה שלו.

היעד שנבחר היה כפר קטן בשם אכטל. האיצטדיון שנבנה שם היה למעשה "מבנה לדוגמה" – כזה שאמור היה להמחיש איך ייראה האתר האמיתי. גם כך היה גדול למדי: הוא תוכנן להכיל 40 אלף מקומות ישיבה – עשירית ממספר המושבים במבנה המיועד. למשימה גויסו 400 פועלים, שעבדו 18 חודשים ברציפות.

ב-21 במארס 1938 באו היטלר, שפאר ובכירים נאצים אחרים לבחון את אתר הבנייה. הביקור היה אות כבוד לאנשי הכפר הקטן: המאמץ האדיר שהושקע בבניית האתר, במשך שנה וחצי, התנקז לביקור הזה. הכל כדי שהפיהרר יוכל להתרשם משדה הראייה והאקוסטיקה באיצטדיון הגדול, לכשייבנה. במרחק 80 מטרים מספסלי הצופים יכלו היטלר ופמלייתו לצפות בתרגילי סדר של חיילים. שפאר היה מרוצה. המראה "חיובי יותר" מכפי שציפה, אמר.

היטלר, שפאר (במרכז התמונה) ובכירים נאצים בדגם האיצטדיון ליד נירנברגצילום: הארכיון הגרמני הלאומי

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, בספטמבר 1939, העבודות הופסקו. נותרו שם שומרי אס-אס בלבד. בימיה האחרונים של המלחמה נהרס הכפר אכטל כמעט לחלוטין בשל התנגדות שגילו אנשיו לחיילים האמריקאים.

גם שנים אחרי המלחמה נקראה עדיין הגבעה שעליה נעשו העבודות "הר האיצטדיון". אבל הטבע וגרמניה החדשה לא שמרו על שרידי האתר ההיסטורי הזה. לפני עשר שנים קיבל המקום הגנה מהרשויות והוכתר אתר שימור – כשריד חי למגלומניה של היטלר.

תוכנית האיצטדיון של היטלר (ליחצו להגדלה)צילום: לנסר
הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ