מק'שביתה

הסולידריות מגיעה אל ההמבורגרים של ניו יורק

מאות מעובדי רשתות המזון המהיר מקדונלד'ס וברגר קינג עזבו את הדלפקים במחאה על שכרם הנמוך. כעת הם מנסים להקים את ועד עובדי המזללות

ג'יזל לוגו, גרדיאן
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
ג'יזל לוגו, גרדיאן

מאות עובדים של רשתות המזון המהיר מקדונלד'ס, ברגר קינג ומזללות אחרות בניו יורק עזבו את מקומם מאחורי הדלפקים במחאה על שכרם הנמוך. השביתה, שאורגנה על ידי קבוצת הלחץ "קהילות ניו יורק למען שינוי" (NYCC), היא חלק מניסיון של העובדים להתארגן ולקבל הכרה כארגון עובדים של מסעדות המזון המהיר בעיר.

"כל כך הרבה אנשים בשכונה שלנו עובדים במסעדות מזון מהיר והשכר שהם מקבלים נמוך כל כך, שהם לא מסוגלים להביא אוכל הביתה או להלביש את ילדיהם. הכסף הזה לא מספיק להם אפילו כדי לנסוע ברכבת לעבודה", אומר ג'ונתן וסטין, המנהל הארגוני של NYCC. לדבריו, הקבוצה ארגנה לאחרונה מספר הפגנות ברחבי העיר, האחרונה שבהן בסניף מקדונלד'ס בטיימס סקוור, וכי בכוונתה להרחיב את המאבק.

NYCC מקיימת זה כמה חודשים דיונים עם עובדים על הקמת איגוד – הוועד של עובדי המזון המהיר. בין היתר נעשו ניסיונות להחתים את עובדי המזללות על עצומה הדורשת שתינתן להם הזכות להצטרף לאיגוד ולהעלות את שכר המינימום מ-7.25 דולר לשעה ל-15 דולר.

צעירים שמחפשים עבודה מבקשים טפסי קבלה למקדונלד'ס בסניף הרשת בשיקגו, אשתקדצילום: בלומברג

האתר salon.com דיווח על עובד של מקדונל'ס, בן 79, שעבד ברשת מאז 1996 תמורת 7.40 דולר לשעה, ופוטר לאחר שהממונים עליו גילו שהוא מנסה לחתים את חבריו לעבודה על העצומה. רק שלושה מבין 40 העובדים בסניף זה חתמו עליה בשל החשש שיפוטרו. "מקדונלד'ס מעריכה את עובדיה, החברה מחויבת להם מאז ומתמיד כדי שבתמורה הם יספקו שירות איכותי ללקוחות שלנו", נכתב בתגובת הרשת לניסיון ההתאגדות. לדברי החברה, מרבית בעלי הזיכיונות של הרשת מציעים לעובדיהם תנאים סוציאליים תחרותיים.

כ-50 אלף בני אדם עובדים בתעשיית המזון המהיר ברחבי ניו יורק, רבים מהם מקבלים שכר ממוצע של 8.90 דולר לשעה (הממוצע הארצי הוא 8.76 דולר). שכרו הממוצע של עובד בתחום המזון המהיר בניו יורק נאמד בכ-11 אלף דולר לשנה.פעילים למען העלאת השכר במזללות העריכו ב-2010 שכדי להתפרנס זקוק עובד עם ילד אחד הגר באזור הזול ביותר בניו יורק לשכר של 21.85 דולר לשעה.

ג'ואן אנטמאקר, סגנית הנשיא לביטחון כלכלי למשפחה במרכז הלאומי לחוקי נשים, סבורה שהתאגידים צריכים לראות את הערך שבהעלאת שכר המינימום. "אחד היתרונות בהעלאת שכר המינימום הוא שלעתים קרובות הוא מעלה את שכרם של אחרים ושל עבודות אחרות ששילמו להם מעט מעל שכר המינימום". לדבריה, להעלאת שכר המינימום עשוי היות יתרון נוסף – הגדלת פריון העבודה.

סינר של עובדת מקדונלד'ס באחד הסניפים בשיקגו. השכר הממוצע - 8.90 דולר לשעהצילום: בלומברג

לעומת אנטמאקר, וסטין מחזיק בעמדה נחרצת יותר. הוא סבור שהשכר שמשלמות רשתות המזון המהיר נמוך מקו העוני, דבר המטיל עול נוסף על משלם המסים, שכן רבים מהעובדים מעובדי המזללות פונים לשירותי הרווחה כדי לסגור את הפער בין הכנסותיהם לבין צרכיהם הבסיסיים. "משלמי המסים מממנים את הפרשי השכר שהתאגידים היו אמורים לשלם לעובדיהם. זו סוגיה חשובה ביותר לקהילות ברחבי העיר וברחבי המדינה כולה", הוא אומר.

מאז שנת 2000, גדל מספר המועסקים ברשתות למזון מהיר ביותר מ-55%, פי 19 מהר יותר מסך הגידול במגזר הפרטי כולו. התחזיות מראות כי המספר יגדל בעוד 15% עד 2018. הרווח של מקדונלדס אשתקד הסתכם ב-5.5 מיליארד דולר. "אלה רשתות ענק, הן רווחיות מאוד והן עושות את רווחיהן מתשלום שכר הנמוך מקו העוני", גורסת אנטמאקר. עם זאת, סניפים רבים מופעלים כזיכיונות, ובעליהם חוששים שרווחיותם תיפגע אם ייאלצו לשלם שכר גבוה יותר ממה שמשלמת מסעדה אחרת בסביבה.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ