מעדנים של אדמה, ואין מה לאכול

שף יפני מגיש לסועדיו ארוחות מפוארות שהמרכיב המרכזי בהן הוא אדמה. הדעות חלוקות אך עבור טושיו טאנאבה הכל חלק מהיצירתיות הקולינרית שלו

לוגו רויטרס
רויטרס
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים11
לוגו רויטרס
רויטרס

פירות ים בסגנון צרפתי היו תמיד פופולריים מאוד במסעדה של טושיו טאנאבה שבטוקיו. אבל למרות ההצלחה הקולינרית עם מנות מסורתיות, לשף היצירתי היתה במשך שנים רבות אהבה לרכיב יוצא דופן שבו לא העז להשתמש - אדמה. לפני כמה שבועות החליט טאנאבה להתמודד עם האתגר ולממש סוף סוף את רעיונו וכעת הוא מגיש ללקוחותיו סעודת מלכים שנפתחת במרק אדמה ומקונחת בסורבה אדמה.

"האדם לא יצר את הים, האוויר או האדמה. כולם חלק מהטבע, ומבחינה מסוימת הם חיים בזכות עצמם", ניסה טאנאבה להסביר את חיבתו המשונה, "אני מנסה לבטא את התחושה הזאת במזון שאני מבשל".

טאנאבה, שעסק באגרוף מקצועי בצעירותו, החל לעסוק בבישול בשנות העשרים לחייו ואף למד בצרפת. בעשרים השנים האחרונות הוא מנהל מסעדה משלו במרכז הבירה היפנית. את חיבתו למנות ותבשילים מאדמה פיתח לפני כשמונה שנים. לדבריו, בתחילה, החיפוש אחר אדמה נקיה וטהורה מכימיקלים לא היה קל.

"נאלצתי ללכת למקומות רבים כדי לחפש אדמה. הלכתי להרים ולמקומות שבהם לא עובדים בחקלאות", הוא אומר. "גם כשמצאתי אדמה טובה, הייתי צריך אז, כמובן, לחפור ולהעלות את האדמה הנקייה אל פני השטח". עם השנים שכלל טאנאבה את "שיטות הכרייה" שלו וכיום הוא מקבל את האדמה הדרושה לו מספק בטוקיו. מדי יום מגיעה למסעדה משאית עם שק אדמה שעברה סינון קפדני במשקל קילו.

הגדלת כמויות האדמה שברשותו אפשרה לטאנאבה להגדיל גם את כמות המנות שמבוססות על אדמה בתפריט שלו ולתת דרור לרעיונותיו היצירתיים. אחרי שהאדמה מגיעה, הוא מבשל אותה קלות כדי לשחרר את הטעם, אחר כך מסנן כדי לסלק את הגרגרים המיותרים ואז הוא מתחיל לעבוד.

ארוחת הדגל שמוצעת במסעדה כוללת שש מנות ומתחילה במתאבן - מרק מאדמה המוגש עם נגיעות של כמהין באדמה. לקינוח מוגש מאפה מתוק וסורבה ששניהם עשויים מאדמה. אך המקור הגדול ביותר לגאוותו של טאנאבה הוא "הפתעת אדמה" – כדור עשוי מתפוח אדמה שמכוסה באדמה ובמרכזו כמהין. הארוחה אינה זולה ומחירה יכול להגיע ל-10,000 ין (כ-110 דולר) לסועד.

ארוחת מלכים עם שש מנות של חול צילום: מתוך שידורי ערוץ ITN

"זו הפעם הראשונה שאני אוכל מרק מאדמה", אומר הירומי פוג'י, תושב טוקיו המתגורר בקרבת המסעדה. "הרגשתי שחורק לי קצת בשיניים, אבל הוא היה לגמרי לא רע. קצת כמו מרק ירקות. זה מצא חן בעיניי".

אם נאמין לטאנאבה, המזון שהוא מכין הוא גם בריא. לדבריו, האדמה מסייעת לעיכול ומלאה מינרלים טובים. "בני האדם נהגו לאכול אדמה בעבר הרחוק", הוא אומר אך מודה בצער שלא כל לקוחותיו מתלהבים מהמזון החדש. "גם בעלי חיים אוכלים אדמה. אני מניח שזה המקור לתחושה שהאדמה זה דבר מלוכלך".

תגיות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ