"גופות שרועות ברחובות": עשרות הרוגים במתקפת טרור במוזמביק
מורדים איסלאמיסטים המזוהים עם דאעש השתלטו ביום רביעי על עיר החוף פלמה שבצפון מוזמביק לאחר שענקית האנרגיה הצרפתית "טוטאל" הודיעה על חידוש עבודותיה באזור. מאות תושבים ועובדים זרים חולצו על ידי הצבא המקומי, אבל קיים חשש לחייהם של כ-60 אזרחים זרים
עשרות בני אדם נהרגו במתקפה משולבת של מורדים איסלאמיסטים בעיר החוף פלמה שבצפון מוזמביק, כך הודיע אתמול (ראשון) משרד ההגנה המקומי, ארבעה ימים לאחר תחילת המתקפה על העיר.
"קבוצה של טרוריסטים התגנבה ביום רביעי לפלמה ופתחה בפעולות שהביאו לרצח פחדני של עשרות אנשים חסרי הגנה", אמר דובר משרד ההגנה של מוזמביק, עומאר סרנגה, במסיבת עיתונאים. לדבריו, שבעה בני אדם נהרגו במהלך ניסיון לחלץ כ-200 אזרחים זרים ותיירים מבית המלון "אמרולה" בעיר פלמה שבו מצאו מקלט.
על פי דיווחים במוזמביק, גופות רבות שרועות ברחובות העיר פלמה וכמה עשרות אזרחים זרים, בסביבות כ-60, נעדרים מאז תחילת המתקפה. ארגון זכויות האדם Human Rights Watch מסר שראשיהם של כמה מהקורבנות נערפו. היום אמר ארגון המדינה האיסלאמית (דאעש) כי אנשיו הם שביצעו את המתקפה.
הקרב על פלמה מעלה לסדר היום העולמי את המשבר הצבאי וההומניטרי שמתרחש במדינה הדרום אפריקאית שלחופי האוקיינוס ההודי. בשלוש השנים האחרונות נלחמים מורדים, רובם גברים צעירים מוסלמים עם קשרים לדאעש, בכוחות צבא מוזמביק במחוז קבו דלגדו שבצפון המדינה. הסכסוך האלים גבה את חייהם של יותר מ-2,600 בני אדם וגרם לעקירתם של 670 אלף בני אדם מבתיהם, כך לפי האו"ם.
מתקפת המורדים בפלמה החלה ביום רביעי, כמה שעות לאחר שחברת האנרגיה הצרפתית "טוטאל" הודיעה על חידוש העבודות בפרויקט גז טבעי שלה מחוץ לעיר, ליד הגבול עם טנזניה. בינואר הפסיקה "טוטאל" את עבודתה בפרויקט הענק להפקת גז טבעי ממעמקי הים בעקבות מתקפות של מורדים.
צבא מוזמביק נלחם עם המורדים בכמה אזורים בפלמה במטרה להשיג שליטה מחדש על העיר, אמר דובר משרד ההגנה סרנגה. לדבריו, מאות תושבים מקומיים ואזרחים זרים חולצו על ידי כוחות הצבא. "כוחות הצבא מנהלים קרבות כדי להכיל את המתקפות הפליליות של הטרוריסטים ולהשיב את הנורמליות לפלמה".
המורדים ניתקו את קווי התקשורת לעיר
בימים האחרונים ניתקו המורדים את קווי התקשורת בין פלמה לבין האזור הסובב אותה, אם כי כמה תושבים הצליחו להוציא החוצה מידע על הנעשה בעיר באמצעות טלפונים לווייניים. "התושבים אומרים שהם ראו גופות שוכבות ברחובות, שקולות הירי נמשכים. למעשה, הירי נשמע ברקע בזמן שדיברנו איתם. והם סיפרו לנו שהם בורחים לחפש מקום מבטחים", אמרה לסוכנות הידיעות אי-פי זניידה מצ'אדו, חוקרת בארגון Human Rights Watch במוזמביק.
תושבים רבים ברחו מהאלימות בפלמה ליער טרופי שמקיף את העיר. עם זאת, כמה מאות עובדים זרים מדרום אפריקה, בריטניה וצרפת התקבצו בבתי מלון והפכו מיד ליעד לתקיפה של המורדים. על פי הערכות, כ-200 תושבים ועובדים זרים מצאו מחסה במלון "אמרולה". חלק מהם נסעו ביום שישי בשיירה של 17 כלי רכב לכיוון החוף, שם קיוו שיגיעו לחלץ אותם. אלא שהשיירה הותקפה ואש כבדה נורתה לעברה. רק שבעה כלי רכב הצליחו להגיע אל חוף הים, כך לפי דיווחים בתקשורת המקומיות והודעות טקסט ששלחו ניצולים מהתקיפה.
כוחות המורדים עדיין מבצעים ירי באזור החוף ובכך משבשים את מאמצי החילוץ מהאוויר והים. לפי שעה לא ברור מה עלה בגורל עשרת כלי הרכב ונוסעיהם שלא הגיעו לחוף.
האלימות הקשה בפלמה מעמידה בסימן שאלה את עתיד פרויקט הגז של חברת "טוטאל", שנחשבת לאחד המשקיעים הפרטיים הגדולים ביותר באפריקה. חברת האנרגיה הצרפתית שילמה ב-2019 ארבעה מיליארד דולר עבור 26.5% ממניות פרויקט הגז הטבעי בצפון מוזמביק. החברה תכננה להתחיל במשלוחי גז ב-2024, אולם המצב הביטחוני המידרדר יקשה עליה להגיע ליעד הזה.
"טוטאל" פרסמה ביום שבת הצהרה שבה נאמר שבעקבות מתקפת המורדים האחרונה היא הפסיקה את פעולותיה בחצי האי אפונגי שלחופי פלמה. עוד נמסר שאיש מעובדי החברה לא היה קורבן למתקפה של המורדים בפלמה.
"'טוטאל' מביעה את הזדהותה ותמיכתה באנשים בפלמה, בקרובי הקורבנות ובאלה שנפגעו בימים האחרונים מהאירועים הטרגיים", מסרה חברת האנרגיה הצרפתית. "'טוטאל' סומכת על הממשלה במוזמביק, ששירותי הביטחון שלה פועלים כרגע להשיב את השליטה על האזור".
המורדים במוזמביק כבר שולטים בעיר הנמל מוקימבואה, הנמצאת 50 ק"מ דרומית מפלמה, שאותה כבשו באוגוסט.
המורדים במוזמביק מוכרים בשם א-שבאב, אולם אין להם שום קשר לארגון המורדים הג'יהאדיסטי בסומליה שנושא את אותו שם. הם החלו לפעול באזור קלבו דלגדו מאז 2017, תקפו כפרים, הרסו בתי ספר ובתי חולים וערפו את ראשיהם של מאות מקורבנותיהם. עם זאת, רק בשנה האחרונה הפכו המתקפות שלהם ליותר תכופות.
באותה עת, כוחות הממשלה הואשמו בביצוע הפרות זכויות אדם חמורות, בהן מעצר שרירותי של אזרחים והוצאה להורג של עשרות אנשים שנחשדו בהשתייכות למורדים, כך לפי ארגון זכויות האדם Human Rights Watch.
על פי חוקרים במכון ללימודים חברתיים וכלכליים בעיר הבירה מפוטו, הדחיקה לשוליים של צעירים באזור המוסלמי בעיקרו סייעה להוביל להקצנה שלהם ולפנייתם לטרור.