האלימות שוב מתפרצת בדרום סודאן ולתושבים כבר אין אמון בהסכם השלום
תקיפות קשות נגד בני מיעוט אתני בעיירה במערב המדינה, אזור שעד עתה לא הושפע כמעט ממלחמת האזרחים שפרצה ב-2013, מעיבות על התקווה ליציבות אחרי כינון ממשלת המעבר החדשה
העיירה וואו בדרום סודאן בחודש שעבר לא ידעה עד לאחרונה כל כך הרבה שנאה ורוע. ילד בן שנתיים נורה בזרועו בשכונת מגוריו. אשה נגררה לרחובות ונאנסה באכזריות. אחרים נרצחו בבתיהם בניסיון להגן על רכושם מבוזזים. עדי ראייה שחיפשו מקלט בקתדרלה המקומית בעיירה שבצפון מערב דרום סודאן תיארו מעשי אלימות מבעיתים בעקבות לחימה קשה שפרצה במקום ב-24 ביוני.
הם גוללו כיצד חיילים מצבא דרום סודאן (SPLA) וצעירים משבט הדינקה תקפו באופן קשה שכונות בהן מתגוררים בני המיעוט האתני פרטיט. "היינו בבית כששמענו את רעש הירי", סיפר פאולינו, עובד ממשל שסירב למסור את שמו המלא מחשש לביטחונו, "ראינו חיילים יורים לעבר אזרחים". פאולינו אחז בילדיו וברח עמם לעבר הקתדרלה, לא לפני שראה כיצד החיילים יורים בשלושה מבני משפחתו.
- האו"ם מאשים את ממשלת דרום סודאן במעשי אונס ורצח שיטתיים
- האו"ם: חיילים בצבא דרום סודאן אנסו ילדות ושרפו אותן בחיים בבתיהן
לפי האו"ם, יותר מ-70 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם ועשרות אחרים נהרגו במה שמתברר כהסלמה הקשה ביותר באלימות בדרום סודאן השנה. "בכל רחוב ניתן היה לראות בין שלוש לארבע גופות", סיפרה מריאנה איסידורו, עובדת רפואה שסייעה לקבור חמישה משכניה בשטח הקתדרלה.
תקיפות נגד אזרחים הפכו למאפיין קבוע של מלחמת האזרחים בדרום סודאן שפרצה בדצמבר 2013. אולם התפשטות האלימות לבהר אל-גזאל שבמערב המדינה – אזור שעד כה לא הושפע מהעימותים במדינה – חיזקה את הספקות בנוגע ליכולתו של הסכם השלום, שנחתם באוגוסט אשתקד, לפתור את הסכסוך האתני במדינה שנסוב סביב אדמה וכוח.
האלימות והתקיפות בוואו מגיעים חודשיים בלבד אחרי שהנשיא סלבה קיר, משבט דינקה, ומנהיג המורדים וסגנו לשעבר, ריק מצ'אר, משבט הנואר, כוננו ממשלת מעבר משותפת וחדשה. לדעת רבים, ההסכם, שחילק את השליטה על ארמון הנשיאות, הקבינט ועשרת המחוזות במדינה בין השניים, בקושי מיישב את המחלוקות בין קיר למצ'אר ונאמניהם, ונכשל לטפל בשורשי האלימות או להבטיח את זכויותיהם של עשרות מבני המיעוטים האתניים האחרים בדרום סודאן, כמו במקרה של פרטיט.
"אין הסכם שלום, רק דחייה של טקטיקות על ידי הממשלה. הבכירים מצפים שהקהילה הבינלאומית תשלח להם כסף כדי לסייע ביישום הסכם השלום", אמר חוקר שעובד בדרום סודאן כמה שנים וביקש לא להזדהות. "אולם במקביל, המדינה והצבא ממשיכים בפעולות הצבאיות נגד אזרחים שאינם משבט הדינקה".
האלימות בוואו הגיעה בעקבות החרפת המתיחות בין אנשי דינקה, המהווים את הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בדרום סודאן, לבין שבט פרטיט, שמהווים את רוב האוכלוסייה סביב וואו. אלפי צעירים בני דינקה עברו להתגורר באחרונה בעיירה במה שנתפס על ידי המקומיים כניסיון של הממשלה להגדיל את דריסת הרגל של בני הדינקה באזור.
מפקד הצבא בוואו, גבריאל ג'וק ריאק, הכחיש כי חייליו הרגו אזרחים. "אלה היו המורדים שחדרו לעיירה", אמר ריאק, אחד מששת מפקדי המורדים וחיילי הממשלה עליהם הטיל האו"ם סנקציות בשל הפרת זכויות אדם בשנה הראשונה ללחימה במדינה. מנגד המורדים, אנשיו של מצ'אר, הודו כי סייעו לאזרחים בוואו להתפנות מהעיירה, אולם הכחישו שנכנסו אליה.
רבים בוואו עדיין מפחדים לחזור לבתיהם ואיבדו אמון בהסכם השלום וביכולת של הממשלה להגן עליהם. "אני קוראת לממשלת דרום סודאן לשים סוף לבעיות האלה", אמרה רוזנה איסידורו, שבנה בן השנתיים נהרג בפרץ האלימות, "לא מעניין אותנו שבטיות, אנחנו רוצים שלום ויציבות".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

כן, מדובר בסוג של אובססיה. זו רשימת תוספי המזון שאני לוקחת

מרענן לראות טאץ' קומי בז'אנר שלא מצטיין בחוש הומור

מחקר: התחזקות סופות שמדענים חזו ל-2080 מתממשת כעת

גם הטבח בטקסס לא ישנה את עמדת השופטים השמרנים בעליון בארה"ב

בניגוד לכל מה שדמיינתי, יש לי ילד אחד חי וכך זה יישאר
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
