מושל מדינת ניו יורק: אנחנו מתקרבים לניצחון על מגפת האיידס
לדברי אנדרו קואומו, תוכנית לקידום טיפול תרופתי מונע לנגיף ה-HIV הצליחה להפחית את שיעור מקרי ההידבקות השנתיים ב-28% בחמש שנים, ומקדמת את המדינה ליעד שהציבה לעצמה - לחסל את מגפת האיידס עד 2020

לפני זמן לא רב כל כך, אבחנת נשאות של נגיף HIV היתה כמו גזר דין מוות. אלפים מתושבי ניו יורק, בעיקר גברים הומואים, אובחנו כנשאים בתקופה שבה פתרון למגיפה נראה היה בלתי אפשרי תפיסתית ורפואית. אלא שכעת, יש מי שטוען שהדבר עומד להשתנות.
בשבוע שעבר הודיע חגיגית מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, שהמדינה נמצאת בדרך להשיג את המטרה שהוצבה לה ב-2014 – לחסל את מגפת האיידס עד 2020. לאחר עשורים של נתוני הידבקות בשיעורים מעוררי פחד, בשנת 2018 אובחנו רק 2,481 נשאים חדשים בניו יורק – ירידה של 11% לעומת השנה הקודמת, וירידה של 28% לעומת 2014, אז החלה היוזמה.
- בפעם השנייה בהיסטוריה: נגיף ה-HIV נעלם מגופו של מטופל
- איידס: המחלה שהרגה עשרות מיליונים והיום אפשר לחיות איתה
התוכנית שיזם המושל הורכבה משלושה שלבים – זיהוי, מעקב וטיפול בנשאים. היא כוללת גם שימוש בתרופה בשם PrEP (ראשי תיבות של מניעה טרם חשיפה - pre exposure prophylaxis), המקטינה באופן משמעותי את האפשרות להידבק ב-HIV מיחסי מין בלתי מוגנים.
לדברי קואומו, כ-32 אלף תושבים בניו יורק מטופלים בתרופה – עלייה של 32% לעומת 2017. עוד הוסיף המושל כי "המידע החדש מראה שאנחנו נמצאים בדרך לעמוד ביעדים שהצבנו ולהמשיך בהתקדמות ההיסטורית לשינוי המגמה ודיכוי המגפה שגבתה חיים רבים כל כך".
"שילוב מהפכני"
מומחים בתחום מעריכים כי ההתקדמות במדינת ניו יורק - ובראשה בעיר ניו יורק, שבמשך שנים הובילה במספר מקרי ההידבקות בנגיף - היא תוצאה של כמה גורמים, בהם השימוש ב-PrEP ובתרופות למאבק ברטרו-וירוסים (כגון HIV). "השילוב בין אלה הוא מהפכני", אמרה ג'ן קייטס, מנהלת התוכנית לבריאות עולמית ומדיניות HIV בקרן קייזר בוושינגטון.
קייטס הוסיפה כי הרשויות במדינת ניו יורק - וכן ברמת העיר - קידמו זירוז של טיפול בתרופות נגד רטרו-וירוסים למי שאובחנו כנשאי HIV. במקרים מסוימים הטיפול ניתן באותו יום שבו קיבלו את ההודעה כי הם נושאים את הנגיף.
ניו יורק מתמודדת עם מגפת האיידס מאז 1981. הנתונים החדשים בולטים במיוחד בהשוואה לימים הראשונים של המאבק במחלה. אז רבים מהחולים - צעירים הומוסקסואלים בריאים בדרך כלל, ואחרים - נדבקו ומתו. אנשי רשויות הבריאות במדינה מאמינים כי יוכלו להוריד את מספר האבחונים לנשאות HIV ל-1,500 בשנה, כבר ב-2020.
בנוסף לכך, הרשויות בניו יורק שואפות להוריד את מספר מקרי ההידבקות השנתיים מתחת למספר מקרי המוות מדי שנה. עמידה ביעד זה תסמן את סופה של מגפת האיידס במדינה.
לשבור את הסטיגמה
בזמן שבניו יורק - וכן בסן פרנסיסקו שבקליפורניה - רושמים הצלחות במאמצים נגד הידבקות ב-HIV, רשויות הבריאות הארציות בארה"ב מוטרדות מהדריכה במקום של המאבק במחלה, לרבות באזורים כפריים ובמדינות דרומיות. דו"ח של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) שפורסם בפברואר השנה מצא כי שיעור מקרי ההידבקות בין 2010 ל-2016 בקרב גברים הומוסקסואלים וביסקסואלים היה יציב.
אוכלוסייה זו מהווה כשני שלישים מכלל מקרי ההידבקות החדשים בארה"ב בתקופה שנבדקה. עוד עולה מהדו"ח כי בקרב גברים שמוצאם מאמריקה הלטינית נרשמה עלייה חדה. הרשויות בעיר ניו יורק דיווחו על פערים משמעותיים בהשוואה לנתונים אלה. בשנת 2000, מחלת האיידס ומקרים הקשורים אליה היו הגורם השלישי בשכיחותו למוות שאינו מסיבות טבעיות בעיר. ב-2017 הם דורגו במקום העשירי.
לדברי הנציבה העירונית לבריאות הגוף והנפש, ד"ר אוסיריס בארבו, הירידה המתמשכת בשיעור מקרי ההידבקות ב-HIV בניו יורק היא תוצאה של גישה משולבת המתבססת על נתונים ודוגלת בתפיסה חיובית של מין. "זה חלק מהמאמץ שלנו לשבור את הסטיגמה", הוסיפה. "אנחנו רואים לא רק ירידה במספר התושבים שאובחנו כנשאים, אלא גם עלייה בתוחלת החיים של מי שזוהו ככאלה ושיפור באיכות חייהם".