בירת הכליאה של ארה"ב שחררה כ-500 אסירים ביום אחד
הרשויות באוקלהומה אישרו את שחרורם המיידי של מאות אסירים שריצו עונשי מאסר קצרים בגין עבירות לא אלימות כדי להקל את הצפיפות בבתי הסוהר במדינה. "זו ברכה גדולה אחרי שנים של התעלמות", סיפרה אחת מהם

ג'ולי פיירקלות' צעדה כמעט בראש הטור הארוך של כ-70 אסירות, שעזבו אתמול (שני) את אחד מבתי הסוהר לנשים באוקלהומה. ברחבת החנייה של הכלא שבדרום-מזרח טולסה פגשה את אמה ובעלה. צהלות השמחה שלהם נבלעו בהמולה הכללית, בעוד שעשרות מפגשים דומים נערכו סביבם. "אין לי מילים", אמרה פיירקלות' בת ה-28.
בניסיון להקל על מערכת הכליאה העמוסה, שוחררו אתמול 462 אסירים מבתי הסוהר השונים במדינה, במה שהפך למבצע השחרור הגדול ביותר בתולדות ארה"ב. מדובר באסירים שריצו עונשי מאסר קצרים יחסית בגין עבירות לא אלימות, בהן סחר בסמים.
"זו ברכה גדולה להצליח להיחלץ מהמצב הזה, אחרי שנים שבהן פשוט התעלמו ממצבנו", אמרה פיירקלות', שמתכוונת לחזור כעת לביתה שבעיר ווילו, להירשם ללימודים ולהשיג עבודה באחת החנויות המקומיות.

- ארה"ב לא משתחררת מבתי הכלא הפרטיים
- "רואים אי צדק וניצול": אסירים בארה"ב שובתים במחאה על תנאי כליאתם ושכרם
לאורך יותר מעשור התאמצו מחוקקים ממדינות שונות בארה"ב כדי להפחית את עונשי המאסר של אזרחים בגין עבירות שאינן אלימות, בניסיון להקדיש את מאמצי האכיפה לפשעים משמעותיים יותר. שינויים ממשיים בדפוסי המאסר התרחשו כבר במדינות שונות ברחבי ארה"ב, בהן טקסס, אך השינוי מתמשך בקצב איטי מאוד באוקלהומה, שזכתה לתואר הבלתי מחמיא "בירת הכליאה של האומה". לצד לואיזיאנה, היא מחזיקה במספר האסירים הרב ביותר בארה"ב.
ב-2016, על רקע לחץ ציבורי מתמשך, אישרו מחוקקים במדינה תוכנית במסגרתה הומרה הגדרתם של פשעים רבים לעבירות קלות, בהם החזקת סמים וגניבת רכוש. בהמשך אישרו החלה רטרואקטיבית של התוכנית, באופן שאפשר לוועדות השחרורים לבחון בהליך מהיר תיקים של אסירים רבים המרצים עונשי מאסר על פשעים לא אלימים ולשחרר אותם.

ביום שישי המליצה הוועדה המרכזית לשחרור אסירים להמיר באופן מיידי את עונשם של 527 אסירים – ובכך לשחרר כשני אחוזים מתוך 26 אלף האסירים במדינה. מושל אוקלהומה קווין סטיט אישר לשחרר 462 מהם. גורמים בממשל הסבירו ש-65 האסירים האחרים נותרו במאסר בגין אישומים שהוגשו נגדם במדינות אחרות ובשל חוסר בהירות באשר לאשרות השהייה שלהם.
התוכנית כוללת גם סיוע לאסירים המשוחררים, בניסיון לסייע להם בימיהם הראשונים מחוץ לכלא ולמנוע פשיעה חוזרת. בין היתר, חודשו רישיונות הנהיגה של האסירים טרם שחרורם. על פי גורמים ברשויות, האסירים ששוחררו ריצו תקופת מאסר בת כשלוש שנים בממוצע, ועונשם קוצר ב-1.34 שנים בממוצע. שלושה מתוך ארבעה מהם גברים. הרשויות באוקלהומה העריכו גם שהשחרור חסך לקופת המדינה כ-12 מיליון דולר.
"זהו צעד נוסף ברפורמה המתמשכת שאנחנו מקדמים במנגנון האכיפה", אמר סטיט. "השינוי יאפשר לנו לספק לאזרחים הזדמנות שנייה, לצד הקפדה על שמירה על הסדר ברחובות".
פעילים חברתיים הביעו תמיכה בתוכנית השחרור וקראו לצעדים נוספים מצד הרשויות. "זה צעד משמעותי מאוד, אבל יש לקוות שזה לא יהיה הצעד היחיד", אמר אנדרו ספנו, מנכ"ל הארגון החברתי המוביל את המאבק להורדת מספר האסירים במדינה. "ללא התמיכה הקהילתית הנכונה, רבים מהמשוחררים ימצאו את עצמם חזרה במאסר בתוך שישה חודשים. אם לא ננהל את המהלך בצורה נכונה, הוא עלול להתגלות כלא מועיל".