אחרי הישגי הדמוקרטים בבחירות, ג'ורג'יה מגבילה את זכות ההצבעה
המושל הרפובליקאי בריאן קמפ חתם על חוק שאישר הסנאט המדינתי, שלדברי ארגוני זכויות אזרח יפגע בעיקר במצביעים שחורים במדינה הדרומית. "מבקשים להחזיר אותנו לימי ההפרדה הגזעית", מחה בישוף מקומי שנפגש עם סגן המושל. ביידן: זו תופעה בלתי אמריקאית

המפלגה הדמוקרטית בארה"ב רשמה הישגים בבחירות האחרונות במדינת ג'ורג'יה. לצד ניצחונו של הנשיא ג'ו ביידן, דמוקרטי ראשון שניצח בה מאז שנת 1992, המפלגה כבשה גם את שני מושבי הסנאט של המדינה הדרומית. אולם, הרפובליקאים המשיכו להחזיק בשליטה בבתי המחוקקים של ג'ורג'יה, שבראשה עומד המושל הרפובליקאי בריאן קמפ.
כך, העבירו הרפובליקאים אתמול (חמישי) חוק המטיל הגבלות נרחבות על הצבעה בבחירות, שלדברי הדמוקרטים וארגוני זכויות אזרח יפגעו בעיקר בתושבים השחורים של ג'ורג'יה. מאז ניצחונו של ביידן בבחירות, הרפובליקאים ברחבי ארה"ב החלו לקדם יוזמות להגבלת זכות ההצבעה. זאת, ברקע הקמפיין שניהל הנשיא הקודם, דונלד טראמפ, במטרה להטיל ספק באמינות תוצאות הבחירות.
- המהפך הדמוקרטי בסנאט הוא פרי עבודתה ארוכת השנים של אישה אחת
- מעטים בהיסטוריה האמריקאית צעדו בדרכו. אף אחד מהם לא מג'ורג'יה
- דיכוי מצביעים היא מסורת אמריקאית ותיקה. גם ב-2020 השחורים על הכוונת
- התאגידים בארה"ב תרמו לפוליטיקאים שקיבלו הגבלת זכות בחירה
ביידן התייחס אתמול במסיבת העיתונאים הראשונה שערך כנשיא למאמצי הרפובליקאים בתחום זה ואמר כי מדובר בתופעה בלתי אמריקאית, שחוקי ההפרדה הגזעית ("חוקי ג'ים קרואו") מחווירים לידה. חוקים דומים עברו בבתי המחוקקים של איווה, ונמצאים בשלבים שונים באלה של אריזונה, פלורידה וטקסס. בהצהרה שפרסם היום חזר ביידן וגינה את החוק ואמר כי מדובר ב"מתקפה בוטה על החוקה ועל המצפון הטוב".
החוק החדש בג'ורג'יה כולל סעיפים המגבילים את האפשרות להציב תיבות "הצבע וסע", שבהן נעשה שימוש נרחב בבחירות האחרונות בשל מגפת הקורונה. הוא אף מגביר את הפיקוח על ועדות הבחירות המחוזיות; מגביל את האפשרות למלא טופס הצבעה מותנה ולהציג אמצעי זיהוי במועד מאוחר יותר; מוציא מחוץ לחוק את האפשרות להציע למי שממתינים בתור לקלפי אוכל או שתייה; וכן מחמיר את הדרישה להציג תעודה מזהה בקלפי — סעיף שלפי האגודה לזכויות האזרח פוגע במיוחד באוכלוסיות מיעוט, בקשישים ובנכים - בשל הקשיים הלוגיסטיים והכלכליים העומדים בפניהם כדי להוציא תעודות רשמיות.
סעיפים אחרים שנכללו בטיוטות קודמות של החוק לא אומצו בנוסח הסופי. בין היתר נפלה ההצעה לאסור על קיום הצבעה מוקדמת בימי ראשון, שהתפרשה כניסיון למנוע מקהילות דתיות של שחורים לקיים מבצעי הצבעה לאחר מפגשים בכנסיות. החוק אמנם לא ביטל את האפשרות להגיש בקשה לקבלת טופס הצבעה מוקדמת בדואר, אך הציב קשיים נוספים בתהליך — לרבות דרישה להציג מסמך מזהה רשמי מטעם המדינה.
החוק עבר בבית התחתון בג'ורג'יה ברוב של מאה תומכים מול 75 מתנגדים, בחלוקה מפלגתית מובהקת. הוא אושר בידי הסנאט המדינתי ברוב של 34 מול 20 והועבר לחתימתו של המושל קמפ. במהלך ההצבעות הפגינו מחוץ לבניין הממשל באטלנטה ארגוני דת ופעילי זכויות האזרח. כמה מהם קראו להחרים חברות גדולות הפועלות בעיר, כמו "קוקה קולה", מכיוון שלא השמיעו את קולן בהתנגדות לחוק.
הפעילים דרשו להיפגש עם המושל קמפ ועם סגנו, ג'ף דנקן, אף הוא רפובליקאי. בעוד קמפ התעלם מהם, דנקן נפגש למשך שלוש דקות עם נציגיהם. לדברי הבישוף רג'ינלד ג'קסון, שנכח בפגישה, "אמרתי לו בדיוק איך אני מרגיש לגבי החוק. לא מדובר פה רק בדיכוי מצביעים, אלא בחוק גזעני. זה ניסיון להחזיר אותנו לימי 'ג'ים קרואו'".
בדיון שקדם לאישור החוק בבית המחוקקים אמרה הנציגה הדמוקרטית אריקה תומאס כי "אבותינו מסתכלים עלינו מהשמיים ורואים אותנו פה במליאה. הם מתפללים ומאמינים שהמאבק שלנו, המאבק שלהם, לא היה לשווא". בדבריה הזכירה תומאס את חבר הקונגרס המנוח ג'ון לואיס, שמת בשנה שעברה, ונאבק למען זכות שווה להצבעה. "אנחנו נזכרים ברגע הזה בכוחו של חבר הקונגרס ג'ון לואיס. זה רגע שבו ההיסטוריה צופה בנו".
הנציגה הדמוקרטית דבי בוקנר הזכירה בנאומה במליאה את מאמציו של טראמפ להטיל ספק בתוצאות הבחירות. הנשיא לשעבר אף נמצא תחת חקירה בג'ורג'יה בשל ניסיונו לאחר הבחירות להשפיע על מזכיר המדינה הרפובליקאי, בראד רפנספרגר, להטות את תוצאותיהן. החוק החדש כולל בין היתר גם צמצום סמכויותיו של מזכיר המדינה, הפקיד האחראי על ניהול מערכת הבחירות.
"מאיפה הגיע החוק הזה?", שאלה בוקנר. "הוא הגיע מהנשיא לשעבר. הוא רצה להשפיע על הבחירות האחרונות ולהשליך את התוצאות שלהן לפח. אפילו כשבהנהגת המדינה אמרו לו שאינם יכולים לעשות דבר גם אם היו רוצים".
לדברי הבישוף ג'קסון, בכוונתו לסייע לבוחרים בקהילה שלו להשיג את מסמכי הזיהוי הדרושים ולהירשם בזמן לקראת הבחירות הבאות. הוא הוסיף כי ידריך אותם בחוקים החדשים כדי שיכירו את זכויותיהם. "זהו מאבק", הוסיף. "אני חושב שאנחנו רק באמצע הדרך".
כתבות מומלצות

החבילה מתעכבת: למה הרחפנים של אמזון עוד לא סיפקו את הסחורה

משחקים עם קראק פאי: ארבעה מתכונים לעוגה הממכרת

סוף סוף יש סיבה לעצור ולהביט בבית הבאר ברחוב הרצל

מה ההבדל בין כתמי שמש לנמשים ומה גורם להם?

ל"ישראל השנייה" מגיע דיון רציני יותר, ובעיקר כזה שמבוסס על אמת
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
