ג'ו ביידן מציג: איך לנצח בבחירות בלי לנהל קמפיין שטח
ניצחונו של סגן הנשיא לשעבר בדרום קרוליינה בסוף פברואר יצר סחף לכיוונו שהביא לו הישג גדול בהצבעות "יום שלישי הגדול" בשבוע שעבר. בפריימריז שנערכים היום בשש מדינות הוא עשוי לנצח ברובן ולחזק את מעמדו כמוביל במרוץ הדמוקרטי. סנדרס מקווה להפתיע כמו ב-2016

מיליוני בני אדם מצביעים היום (שלישי) בשש מדינות בארה"ב בפריימריז הדמוקרטיים, וסגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן מקווה לבסס את מעמדו כמתמודד המוביל במרוץ לאחר ההצבעה ב"מיני סופר טיוזדיי".
עבור הסנאטור מוורמונט ברני סנדרס, יריבו העיקרי של ביידן במרוץ הדמוקרטי לנשיאות, ההצבעות שמתקיימות במדינות מישיגן, וושינגטון, מיזורי, מיסיסיפי, איידהו וצפון דקוטה יהוו מבחן גדול. מבחן זה יקבע אם ביכולתו של איש האגף השמאלי במפלגה הדמוקרטית לעצור את התנופה ממנה נהנה ביידן לאחר ניצחונותיו הגדולים בשבוע שעבר ולהדיח אותו מעמדת המוביל במרוץ.
- "הדרך לבית הלבן עוברת בדרום": כך הצילה הקהילה השחורה את קמפיין ביידן
- נשיאת ארה"ב הראשונה? לדמוקרטים דחוף יותר להחליף את טראמפ
סנדרס ואנשיו ניהלו קמפיין אינטנסיבי במישיגן, המדינה בה ניצח באופן לא צפוי כשהתמודד על המועמדות לנשיאות ב–2016 מול הילרי קלינטון. מישיגן מעניקה את מספר הצירים הגדול ביותר ב"מיני סופר טיוזדיי" מבין כל המדינות המתמודדות היום, דבר שגרם לסנאטור מוורמונט להציב את הניצחון בה בעדיפות ראשונה.
"לא סביר שהיה ניצחון (לסנדרס) לפני ארבע שנים, ושכעת לא יהיה ניצחון. זו תהיה חזרה לאחור", אמר האסטרטג הדמוקרטי סקוט קוזר. "במיוחד עכשיו, כשזו בחירה בינארית". לצד ביידן וסנדרס מתמודדת גם חברת בית הנבחרים טולסי גבארד, אולם סיכויה לזכות לתמיכה משמעותית בשש המדינות המצביעות נמוכים ביותר.
משבר נגיף הקורונה מהווה גם הוא גורם לא צפוי בבחירות שנערכות היום. אולם בוושינגטון, המדינה שנחשבת למוקד ההתפרצות בארה"ב ושבה מתו עד כה 22 בני אדם מהנגיף, מאמינים גורמי ממשל כי הנהלים החדשים לפיהם ההצבעה במדינה מתקיימת בדואר או בדוא"ל במקום באסיפת בחירות, ימנעו שיבושים ועשויים להוביל לשיא בשיעור ההצבעה.















סנדרס עצמו הודה בחשיבות הניצחון במישיגן, ואמר בנאומו לבוחרים כי "מישיגן היא המדינה החשובה ביותר".
סקר שנערך בשבוע שעבר מצא כי ביידן מוביל במישיגן בפער של 24% על פני סנדרס. לפני ארבע שנים קבע סקר דומה שקלינטון תוביל באותו הפרש. בסופו של דבר ניצח סנדרס אותה בפער של כשני אחוזים.
סקר שנערך מטעם רשת CNN מצא כי סגן הנשיא לשעבר מוביל במישיגן בהפרש של 16%.
הפער הגדול שנרשם לזכות ביידן בסקרים הוא תוצאת ניצחונו החד-משמעי בפריימריז שנערכו לפני כשבועיים בדרום קרוליינה. מאז זוכה מחנהו לתמיכה נרחבת מיריבים דמוקרטים לשעבר ומפוליטיקאים אמריקאים שונים. הסנאטורים קמאלה האריס וקורי בוקר, למשל, הודיעו באחרונה על תמיכתם, כל אחד בנפרד, בסגן הנשיא לשעבר והשתתפו באירוע בחירות ביחד עמו בדטרויט.
לפי תחזית אתר הסקרים FiveThirtyEight, ביידן מוביל בכל המדינות המצביעות היום, מלבד וושינגטון שבה ניצח סנדרס את קלינטון ב-2016 בהפרש של יותר מ–40%.
התמיכה והסקר מראים כי גם במדינות ליברליות בהן ניצח סנדרס, קיימת היסחפות כללית לכיוונו של ביידן.
ביידן לא הפעיל מטות שטח משמעותיים באף אחת מהמדינות בהן מתקיימות ההצבעות היום, אולם תומכיו ממשיכים לארגן אירועי התרמה בשבילו. במישיגן, למשל, השתתפו והובילו אתמול המושל לשעבר ג'יימס בלנצ'רד וראש העיר דטרויט מייק דוגן שני אירועי התרמה למען סגן הנשיא לשעבר.
פול מזלין, סוקר דמוקרטי, אמר כי לדעתו נגיף הקורונה ישפיע על שיעור ההשתתפות בהצבעות הבאות במרוץ הדמוקרטי. "לדעתי אנחנו רחוקים עדיין מהנקודה שבה מספר גדול של אנשים יחליט ש'אני לא רוצה לצאת מהבית', אבל ברור שאנו מתקדמים למצב כזה", אמר מזלין. הוא הוסיף כי "אני סבור שהשבוע הבא עשוי להוות מבחן משמעותי יותר, כשלפתע מדובר במדינות כמו פלורידה, אילינוי, אוהיו, אריזונה ובשבוע נוסף של חדשות".