הוא הואשם בהרג עשרות אלפים במלחמת האזרחים. עכשיו הוא נבחר לנשיא סרי לנקה
שר ההגנה לשעבר גוטביה רג'פקסה קיבל 50.7 אחוזים מקולות המצביעים וניצח את בנו של הנשיא לשעבר. על רקע המצב הביטחוני הרעוע, במדינה הביעו חשש מחזרתו לעמדת כוח, וטענו שאם ייבחר יטיל מגבלות על חופש העיתונות

שר ההגנה לשעבר של סרי לנקה גוטביה רג'פקסה צפוי להתמנות לנשיא המדינה, לאחר שיריבו הודה בתבוסה הבוקר (ראשון), עם פרסום תוצאות הבחירות לנשיאות. ההצבעה שנערכה אמש התקייה בתום שנה של תהפוכות פוליטיות ופיגועים קטלניים במדינה.
רג'פקסה בן ה-70, אחיו של הנשיא לשעבר, זכה ל-50.7 אחוזים מקולות המצביעים במדינה בת 22 מיליון התושבים. יריבו סג'יט פרמדסה, בנו של נשיא נוסף לשעבר שנהרג באותה מלחמה לפני כ-25 שנה, גרף 43.8 אחוזים מהקולות, על פי התוצאות הראשוניות שפרסמה ועדת הבחירות. לאחר הפרסום הודיעה מפלגתו של רג'פקסה על זכייה, ופרמדסה נשא נאום תבוסה. שר ההגנה לשעבר יושבע מחר לנשיאה החדשה של המדינה האסיאתית.

"לסיכום מערכת בחירות אינטנסיבית, אני מודה לעם על בחירתו ומברך את מר רג'פקסה על בחירתו לנשיא השביעי של סרי לנקה", אמר פרמדסה. ועדת הבחירות הודיעה שתפרסם תוצאות סופיות לקראת סוף היום, והנשיא החדש יושבע לתפקידו בתוך יום מהפרסום.
האחים רג'פקסה זכו להכרה על חלקם בסיום הלחימה ארוכת השנים בין הרוב הסינהלי למיעוט הטאמילי בסרי לנקה, שהחלה ב-1983 והסתיימה ב-2009. אך לפי דיווחים, בחודשים האחרונים של מלחמת האזרחים - בשעה שהאחים כיהנו כנשיא ושר ההגנה - כוחות הצבא הרגו עשרות אלפי מורדים טאמילים.
השסע במדינה, בין קבוצות אתניות, דתיות ומעמדיות, גדל באופן משמעותי בעקבות שורת הפיגועים הקטלניים במדינה באפריל השנה. מאות בני אדם נהרגו בשורת פיצוצים בכנסיות ובבתי מלון בסרי לנקה ביום ראשון של חג הפסחא. ארגון טרור איסלאמי המקורב לארגון המדינה האיסלאמית (דאעש) קיבל אחריות על הפיגועים. ביקורת חריפה על השלטונות הובילה להתפרקות הממשלה.

- סרי לנקה: מדינה שהוכתה במלחמת אזרחים, טרור ואסונות טבע
- הפיגועים בסרי לנקה הם רק חלק מההתנכלויות למיעוטים באסיה
- סרי לנקה: 207 הרוגים ו-450 פצועים בשמונה פיגועים בכנסיות ובתי מלון
זמן קצר לאחר אותם פיגועי ענק, הכריז רג'פקסה על כוונתו לרוץ לנשיאות, והבטיח להשיב את הביטחון למדינה. הוא זכה באהדתם של לאומנים סינהלים, שהתלהבו מהעמדה האנטי-מוסלמית שלו ומהבטחותיו להילחם בטרור האיסלאמי. "אנחנו רוצים מנהיג חסר פחד, שיקבל החלטות אמיצות", אמר אחד מתומכיו, דייג בן 56 שהגיע להצביע עבורו.
הבחירות לנשיאות סרי לנקה היו השלישיות שנערכו במדינה מאז תום מלחמת האזרחים ב-2009. בבחירות התמודדו 35 מועמדים, 16 מיליון אזרחים היו בעלי זכות הצבעה ושיעור ההצבעה עמד על 83%. הנשיא היוצא מייטריפלה סיריסנה בחר שלא להתמודד על כהונה נוספת בעקבות הביקורת הציבורית שספג לאחר הפיגועים בחג הפסחא.

אחרים בסרי לנקה ובמערב הביעו חשש מחזרתו של רג'פקסה לעמדת כוח. לצד הטענות על חלקו במותם של עשרות אלפי הטאמילים במלחמת האזרחים, נטען שאם ייבחר הוא יטיל מגבלות על חופש העיתונות במדינה.
פרמדסה בן ה-52, נחשב במהלך מערכת הבחירות למתמודד היחיד שעשוי לאתגר את רג'פקסה. הוא בנו של הנשיא רנסינג פרמדסה שנרצח על ידי מורדים טאמילים ב-1993. פרמדסה הבן הצליח לסחוף אחריו בני מיעוטים רבים, בהם גם טאמילים ומוסלמים. "הוא מבין את תלאות האדם העני", אמר צעיר בן 27, "אנחנו רוצים מנהיג שמכיר את העם ולא חי חיי מותרות מנותקים".
במהלך יום ההצבעה, התקבלו אתמול דיווחים על ירי לעבר קבוצת מוסלמים שהיו בדרכם לקלפיות בצפון-מערב סרי לנקה, אך לא דווח על נפגעים בתקרית. בשבוע שעבר דווח כי עיתונאי, שפירסם ספר ביקורתי על משפחת רג'פקסה, נדקר על ידי אלמונים.
הטענות על אלימות כלפי מתנגדים ועיתונאים נשמעות לרבים מאזרחי סרי לנקה כבעיות פחותות מזו שמדאיגה אותם באמת - הכלכלה. במדינה שבה רבים מתקשים לסגור את החודש, מצביעים רבים תולים את תקוותם בהבטחות של רג'פקסה להחיות את הכלכלה.
אך ישנו חשש במדינה שאם הכלכלה תתאושש, החוב הלאומי של סרי לנקה ייגדל, והמנצחת הגדולה תהיה סין. מעורבות סין בענייניה הפנימיים של סרי לנקה היתה נושא מרכזי בבחירות ב-2015. לפי רבים מהפרשנים, קשריו עם בייג'ין של הנשיא דאז מהינדה רג'פקסה - אחיו של גוטביה המתמודד כעת - היו בין הסיבות המרכזיות להפסדו המפתיע באותן בחירות.