סין אישרה חוק שיאפשר לה להטיל וטו על מועמדים לפרלמנט בהונג קונג
החקיקה החדשה, שנועדה להבטיח שרק "פטריוטים" ישבו במועצה המחוקקת, היא שלב נוסף בהידוק אחיזתה של בייג'ין במושבה הבריטית לשעבר – בתגובה למחאות המחנה הפרו־דמוקרטי. שר החוץ של בריטניה: החוק ירוקן מתוכן את הדיון הדמוקרטי בהונג קונג

סין אישרה אתמול (חמישי) חוק שיאפשר לה לפסול מועמדים לפרלמנט בהונג קונג, צעד נוסף בהידוק אחיזתה במושבה הבריטית לשעבר. הקונגרס הלאומי העממי של המפלגה הקומוניסטית בבייג'ין אישר חקיקה שצפויה לשמש לפסילת מועמדים מהמחנה הפרו־דמוקרטי מהתמודדות למושב במועצה המחוקקת של הונג קונג — שמעמדה הוא של "אזור מינהלי מיוחד".
בקיץ אשתקד אישרה סין את "חוק הביטחון הלאומי", שהגביר את סמכותה לפעול נגד מי שנחשדו בחתרנות נגד השלטונות והרחיב את הגדרתה של זו. הדבר נעשה בתגובה לשנה שבה המחנה הפרו־דמוקרטי הגביר את מחאותיו נגד בייג'ין. בשבועות האחרונים נעצרו עשרות פעילים ופוליטיקאים בהונג קונג המשתייכים למחנה זה, באשמת השתתפותם בבחירות מקדימות לא רשמיות לקראת התמודדות לפרלמנט המקומי.
- חוק הביטחון הסיני: 47 מחוקקים ופעילים פרו־דמוקרטים נעצרו בהונג קונג בגין חתרנות
- הונג קונג מקדמת חוק שעלול למנוע מאזרחים ומבקרים לעזוב את העיר
- "כבר לא מקום שאפשר לקרוא לו בית": אלפים מתושבי הונג קונג עוזבים לבריטניה בשל הדיכוי הסיני
החוק החדש שאושר אתמול בקונגרס הלאומי העממי עבר כמעט בפה אחד. החוק — שמכניס תיקונים בחוקתה של הונג קונג — קובע כי על כל מתמודד למועצה לזכות בתמיכה מנציגים מכל חמש המפלגות הגדולות החברות בה. צעד שנועד הלכה למעשה לחסום את חברי המחנה הפרו־דמוקרטי.
עוד נקבע בחוק כי מספר המושבים במועצה המחוקקת יגדל מ-70 ל-90. הוא נועד להבטיח כי מחנה הנאמנים לבייג'ין יחזיק ביותר כוח במועצה המחוקקת ויהיה זה שיבחר את ההנהגה המקומית. בחוק לא צוין מניין יגיעו 20 המושבים הנוספים. במצב הקיים, מחצית המחוקקים נבחרים בבחירות ישירות ומחציתם ממונים בידי גופים מקצועיים, שברובם נאמנים לבייג'ין.
בדברים שנשא ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, במסיבת העיתונאים השנתית שלו, הוא אמר כי החוק נחוץ כדי להבטיח שמי שיעמדו בראשות הממשל בהונג קונג יהיו "פטריוטים". מבקרי החוק ציינו כי הוא יביא למחיקה של הדמוקרטיה המצומצמת ממילא שממנה נהנים תושבי הונג קונג, מאז השיבה בריטניה את הטריטוריה לשליטת סין, ב-1997, תחת עקרון "מדינה אחת, שתי שיטות שלטון".
לפי חוקת הונג קונג, 1,200 חברי מועצת הבחירות מצביעים עבור המושל או המושלת. אלה כוללים נציגים מארגונים עסקיים, איגודים מקצועיים, מוסדות דת וכן המועצה המחוקקת. עד היום, לנאמניה של בייג'ין היה רוב בקרב מועצת הבחירות, וכך יכלה סין להבטיח שבראש הזרוע הביצועית של הונג קונג יעמדו דמויות שהיא יכולה לסמוך עליהן.
המושלת הנוכחית, קארי לאם, הביעה בשבועות האחרונים תמיכה בכוונתה של סין לקדם חקיקה דומה לזו שאושרה אתמול. בשנה הבאה יתקיימו בחירות לתפקיד, אך לאם טרם הודיעה אם בכוונתה להתמודד לכהונה נוספת. לדברי לאם, בשנה הקרובה יינקטו צעדים ליישום החוק החדש. היא הכחישה כי מדובר בהסגת הדמוקרטיה בפני בייג'ין והדגישה כי מדובר "בסגירת פרצות" בחוק הקיים, שאפשרו בעבר "לאנשים לא פטריוטיים לפגוע בהונג קונג".
בייג'ין חוששת כי המחנה הפרו־דמוקרטי הצליח לסחוף אחריו תושבים רבים בעקבות המחאות שהחלו ב-2019, באופן שיערער את יכולתה לשלוט בהליך הבחירה. החוק החדש יאפשר לממשלת סין להגדיל את מספר המושבים במועצת הבחירות, כך שיתווספו 300 חברים חדשים — במטרה לאיישם בנאמניה.
שר החוץ של בריטניה, דומיניק ראאב, גינה את החקיקה החדשה שאישרה בייג'ין, ואמר כי מדובר בצעד נוסף שנועד לרוקן מתוכן את הדיון הדמוקרטי בהונג קונג, "בניגוד להבטחותיה של סין". לדבריו, "מדובר בפגיעה נוספת באמונתנו כי סין עומדת באחריותה כחברה מובילה בקהילה הבינלאומית ובמחויבותה במסגרת החוק, עקב כך".