הרשויות בסין הבינו שמדובר במגפה. רק כעבור שישה ימים הן הזהירו את העולם
דו"ח של המשטר הסיני מעלה כי שר הבריאות בבייג'ין אמר לעמיתיו כי מצב הקורונה "חמור ומורכב" כמעט שבוע לפני שהנשיא שי הזהיר את הציבור. מומחים טוענים כי הודעה מוקדמת יותר היתה מונעת את קריסת מערכת הבריאות בווהאן

בששת הימים שחלפו לאחר שמנהיגים בסין הסכימו בינם לבין עצמם שהתפשטות וירוס הקורונה היא מגפה, העיר ווהאן שבמחוז חוביי אירחה עשרות אלפי תיירים. מיליונים אחרים טיילו ברחבי המדינה לקראת חגיגות ראש השנה הסינית שהיו צפויות בסוף חודש ינואר.
הנשיא שי ג'ינפינג פרסם אזהרה רשמית לציבור רק ב-20 בינואר. עד אז יותר מ-3,000 אזרחים כבר נדבקו בווירוס, על פי דו"ח פנימי של הממשל שהגיע לידי סוכנות אי-פי.
- סין הסירה את הסגר על העיר ווהאן, אך ייקח זמן רב עד שהחיים ישובו לשגרה
- סין המתאוששת מהמגפה היא תמרור אזהרה לכולנו: כך יראו החיים בעתיד הקרוב
- מספר החולים בעולם הגיע לשני מיליון, 13 ימים בלבד אחרי שאובחנו מיליון
העיכוב, שנמשך בין 14-20 בינואר, לא היה הטעות הראשונה של הממשל בסין במסגרת מאמציו לרסן את התפרצות הנגיף, ולא היה יוצא דופן. ממשלות אחרות ברחבי העולם גררו רגליים בשבועות הראשונים להתפרצות ובחלק מהמקרים אפילו במשך חודשים.
אבל העיכוב הסיני היה אולי בעל ההשפעה הקשה מכולם. הוא הגיע בזמן קריטי, בתחילת ההתפרצות. הניסיון של הממשל בסין ללכת בין הטיפות בניסיון להימנע מפניקה ציבורית, הכשיר את התנאים להתפרצות שהובילה להידבקות של כמעט 2 מיליון בני אדם בעולם, ולמותם של יותר מ-126 אלף מהם.
"זה ענק", אמר זו-פנג ז'אנג, אפידמיולוג באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס. "אם הם היו פועלים שישה ימים מוקדם יותר, מספר הנדבקים היה נמוך באופן משמעותי ורשויות הבריאות היו מצליחות לעמוד בעומס. ייתכן שהיינו מצליחים אפילו למנוע את קריסת הממסד הרפואי בווהאן". מומחים אחרים טענו להגנת הממשל הסיני שלמרות השהיית האזהרה לציבור, פעולות אחרות דווקא ננקטו במהירות.
בהיעדר מעקב ראוי אחר החולים במדינה, בממשל בסין הבינו שמדובר במגפה רק עם אבחון המקרה הראשון בתאילנד, ב-13 בינואר. רק אז, אחרי שבועות בהם מאות חולים הציפו את בתי החולים ברחבי המדינה, החלו בממשל לעצב תוכנית פעולה לאומית נגד התפשטות הווירוס.
בממשל חזרו והכחישו מאז טענות על הסתרת מידע מפני ממשלות בשאר העולם, וטענו שדיווחו על המצב לארגון הבריאות העולמי ברגע שהבינו את עוצמתו. "הטענות לטיוח או חוסר שקיפות מצד הממשל הסיני חסרות שחר", אמר דובר משרד החוץ במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר.
"כולם ידעו מה קורה"
אלא שהדו"ח הפנימי, שחשף עובד במערכת הבריאות שביקש להישאר בעילום שם ואשר אומת בעזרת שני עובדים אחרים, מספר סיפור שונה. מא שיאווי, שר הבריאות הסיני, הציג תרחיש קודר בפני עמיתיו בשיחת ועידה שהתקיימה ב-14 בינואר ואשר נועדה לקבוע הנחיות נוספות בהובלת הנשיא שי. "מצב המגפה עדיין חמור ומורכב", צוטט השר בסיכום הפגישה. "זה האתגר הגדול ביותר של מערכת הבריאות מאז התפרצות מגפת הסארס ב-2003, וככל הנראה יתפתח לכדי משבר בריאותי חמור".
בחלק אחר במסמך, תחת כותרת הביניים "מבט מפוכח על המצב", נכתב ש"מקבצי המקרים מצביעים על אפשרות שהדבקה מאדם לאדם אפשרית". במסמך הזהיר שר הבריאות גם מעונת האביב, אז רבים נוסעים ממקום למקום ועלולים "להגביר את הסיכון להפצת הווירוס עוד יותר", וביקש להורות לרשויות להיערך למגפה באופן מקומי.
במסיבת עיתונאים שערך למחרת, ראש המרכז לפיקוח מחלות ומניעתן (CDC) לי קון נשמע אחרת. "אנחנו מעריכים שהסיכוי לכך שהווירוס עובר מאדם לאדם נמוך", אמר. באותו היום הוא מונה לראש צוות החירום של המרכז שיועד לטיפול בווירוס.
בהתייחסות ראשונה לנגיף ב-20 בינואר, אמר הנשיא שי ש"יש לקחת ברצינות" את ההתפרצות והורה לנקוט בכל צעדי הזהירות האפשריים. במקביל, בראיון טלוויזיוני הודה לראשונה אפידמיולוג בכיר שהווירוס מועבר גם בין בני אדם. במחקר שנערך בשלב מאוחר יותר הוערך שאם צעדי הזהירות היו מופעלים שבוע מוקדם יותר, מספר המתים היה קטן בכשני שליש.
"ב-CDC פעלו בעצלתיים והניחו שהכל בסדר", העריך גורם במערכת הבריאות בסין שביקש להישאר בעילום שם. "אם היו מתחילים לפעול מוקדם יותר, המצב היה שונה לגמרי". לעומתו, רבים אחרים מדגישים שלמרות הבחירה שלא לחלוק את חומרת המצב עם הציבור, בממשל פעלו באופן מיידי כדי לרסן את ההתפשטות באופן שלא יביא לבהלה ציבורית.
מיד לאחר אבחון החולה הראשון בתאילנד רשויות הבריאות במדינה קבעו תקנות לזיהוי מהיר של חולים ובידודם, וקבעו גם דרכי פעולה לטיפול בנדבקים החדשים. בבית החולים האוניברסיטאי של אוניברסיטת פקינג בבייג'ין ערכו ב-18 בינואר פגישת צוות בה נקבעו נהלי חירום עוד לפני נאומו של הנשיא שי. עובדת במערכת הבריאות הציבורית סיפרה שב-19 בינואר סיירה בבית חולים שנבנה בתקופת ההתמודדות עם מגפת הסארס, שעבר הכשרה מהירה לטיפול בחולים החדשים. "כולם ידעו מה קורה", סיפרה, גם היא בעילום שם. "הם צפו את התוצאות החמורות זמן רב מראש".