ברית נאט"ו מציינת 70 שנה להיווסדה, אבל טראמפ לא נותן לה סיבות למסיבה
נשיא ארה"ב שידר מסרים מעורבים בפתח הפסגה בלונדון, כשהתגאה בתפקידה החשוב של הברית אך קבל על כך שהחברות בה לא מועילה לארצו. בעוד שאהדתו לפוטין מעוררת חשש באירופה, טראמפ הצהיר כי "לנאט"ו יכולה להיות מערכת יחסים נהדרת עם רוסיה"

המדינות החברות בנאט"ו מציינות היום (שלישי) 70 שנה להיווסדה של הברית הצבאית, בפסגה בפאתי לונדון. על אף הסערה שהתעוררה בשבועות האחרונים בעקבות דבריו של נשיא צרפת, עמנואל מקרון, כי הברית נמצאת במצב של "מוות מוחי", עיניהם של מנהיגי 29 החברות בברית נשואות בעיקר בחשש לנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. ערב הגעתו לפסגה, ארה"ב הכריזה על קיצוץ בתקציבים שהיא מעבירה לפרויקטים משותפים עם נאט"ו, והשוואתם לאלו שמעבירה גרמניה.
דיפלומטים אירופאים בוושינגטון ובכירים לשעבר בממשל האמריקאי העריכו בתקופה האחרונה כי אם ייבחר לכהונה שנייה, טראמפ עלול לממש את האיומים שהשמיע בעבר ולפרוש מהברית. הנשיא התגאה הלילה בדברים שכתב בטוויטר בכך שמאז נכנס לבית הלבן בינואר 2017 גדלה השקעתן של יתר חברות הברית ביותר מ-130 מיליארד דולר.
In the 3 decades before my election, NATO spending declined by two-thirds, and only 3 other NATO members were meeting their financial obligations. Since I took office, the number of NATO allies fulfilling their obligations more than DOUBLED, and NATO spending increased by $130B!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 בדצמבר 2019
- מי סובל ממוות מוחי
- קמה כדי להילחם בסובייטים, נשארה כדי להשמיד את הטרור: ברית נאט"ו חוגגת 70
- אחרי 70 שנים, נאט"ו נערכת לסופו של עידן עליונותה
בדבריו היום בפתח הפסגה הביע טראמפ רגשות מעורבים כלפי נאט"ו. בעוד שבפתח דבריו גינה את התבטאותו של מקרון ואמר כי הברית "ממלאת תפקיד חשוב", הנשיא האמריקאי טען כי "ארה"ב היא המדינה שנהנית הכי פחות" מחברותה בברית הצבאית. "אנחנו עוזרים לאירופה, אין מדינה שצריכה יותר את נאט"ו מאשר צרפת", הוסיף. "אני חושב שלנאט"ו יכולה להיות מערכת יחסים נהדרת עם רוסיה".
טראמפ לא חסך שבטו מנשיא צרפת ואמר שדברי מקרון על נאט"ו "מעליבים מאוד" ו"לא מכבדים". "זו הצהרה קשה... הצהרה מאוד מאוד נבזית כלפי 28 מדינות", אמר נשיא ארה"ב. "אני חושב שאתם יודעים, בצרפת יש שיעור אבטלה גבוה מאוד. צרפת לא עושה חיל בכלל מבחינה כלכלית. הם מתחילים להטיל מס על מוצרים של אנשים אחרים ולכן אנחנו נטיל מס עליהם".
וושינגטון אכן הפחיתה בשנים האחרונות את השקעתה בברית, וחלקה היחסי בתקציב בן 2.5 מיליארד הדולר פחת מ-22% ל-16%. בכך השוותה ארה"ב את היקף ההשקעה לזה של גרמניה - שהיתה במוקד ההתקפות של טראמפ בנושא - על אף שכלכלתה של האחרונה קטנה באופן משמעותי משלה.

מאז 2016 גדל פי שלושה מספר המדינות שעומדות ברף ההשקעה שנדרש מחברות נאט"ו - 2% מהתוצר המקומי הגולמי שלהן - והגיע לתשע. אולם, חלק מהגידול הוא תוצאה של תוכניות שהוכרזו טרם כניסתו של טראמפ לבית הלבן. גורם נוסף להרחבת ההשקעות הוא פלישתה של רוסיה ב-2014 לחצי האי קרים באוקראינה, והסכסוך בין שתי המדינות במזרח המדינה.
אהדה לפוטין
לצד מתקפותיו על הצורך בהתגייסותן של שאר החברות להגדלת השקעתן בתקציב הברית, טראמפ אף הביע ספק בהתחייבותה של ארה"ב לסעיף 5 לאמנת נאט"ו - הקובע כי מתקפה על אחת החברות כמוה כמתקפה על כל החברות. "מדינות אחרות שאנחנו מגנים עליהן לא משלמות", אמר לכתבים אמש בטרם המריא ללונדון. "הן עברייניות. אנחנו נדבר על זה".

דיפלומט אירופאי המוצב בארה"ב הביע חשש בשיחה עם גרדיאן מחברותו של טראמפ עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. לדבריו, וושינגטון אמנם הרחיבה את היקף נוכחותה הצבאית במדינות שבחזית המזרחית של נאט"ו - אך זו היתה תוצאה של לחץ שהפעילו בכירי ממשל בניסיון לפצות על גלי האהדה בין הקרמלין לבין הבית הלבן.
פיטוריו של ג'ון בולטון, שכיהן כיועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, בחודש ספטמבר, הם עדות נוספת לחילוקי הדעות בין טראמפ לבין בכירי הממשל. לפי דיווח של רשת NBC האמריקאית, בנאום שנשא בחודש שעבר בפני חברי קרן גידור אמר בולטון כי טראמפ עלול "ללכת בכל הכוח" על גישה בדלנית אם יזכה בכהונה נוספת.
אמנדה סלואט, לשעבר בכירה במשרד החוץ האמריקאי וכיום חוקרת במכון ברוקינגס, סבורה כי בולטון צודק באבחנתו. "דבריו מהדהדים חששות שעלו מאז נכנס טראמפ לבית הלבן", הוסיפה. "ישנה תחושה שבכהונה שנייה הוא יחוש פחות מוגבל ואולי יפעל בנושא".