בריטניה פרשה מהאיחוד האירופי; ג'ונסון: זה לא הסוף, זו התחלה חדשה
יותר משלוש שנים אחרי משאל העם, בריטניה עזבה את האיחוד. לונדון תמשיך להיות כפופה לחוקי ולתקנות הארגון עד לסוף 2020, ועד אז תקיים מגעים עם בריסל על הסדרת היחסים העתידיים ביניהן. ג'ונסון: "זו התחלה חדשה"

בריטניה פרשה מהאיחוד האירופי הלילה (שבת) בחצות שעון בריסל (1:00 שעון ישראל). יציאת הממלכה המאוחדת היא אבן דרך משמעותית בתהליך שהחל לפני שלוש שנים וחצי, במשאל עם שנערך ביוני 2016. חברותה של בריטניה בארגון נמשכה אחרי 47 שנה. הערב הוסר דגל בריטניה מבניין המועצה האירופית בבריסל.
מעתה, אזרחי בריטניה יפסיקו להיות אזרחי האיחוד האירופי - והם לא יוכלו להשתתף בהצבעות בפרלמנט האירופי ולהשפיע על החקיקה במוסדות האיחוד. מנגד, המדינה תהיה כפופה לחוקים ולתקנות של הארגון עד 31 בדצמבר 2020. ב-11 החודשים הקרובים ימשיכו הבריטים במגעים עם האיחוד על שורת הסדרים והסכמים בנושאי סחר, מכסים ותקנות שונות.
- למרות הברקזיט, בגלל ההיסטוריה: הבריטים תמיד יישארו אירופאים
- הביג בן לא יצלצל בחצות ובריטניה לא תהפוך לדלעת
- הפרלמנט בבריטניה אישר את הצעת הברקזיט של ג'ונסון וסלל את הדרך לעזיבת האיחוד
בחודש שעבר אישר הפרלמנט בלונדון את הסכם הפרישה של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון ברוב של 358 חברים מול 234 מתנגדים. כך נסללה סוף סוף הדרך לברקזיט - אחרי ניסיונותיה החוזרים ונשנים של תרזה מיי, קודמתו של ג'ונסון, להשיג את תמיכת המחוקקים.
התחלה של ידידות מופלאה
על קירו החיצוני של מעון ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10 הוקרן שעון הסופר לאחור לקראת היציאה מהאיחוד. ג'ונסון פרסם הערב הודעה מוקלטת שבה אמר כי הפרישה מהאיחוד "אינה הסוף, אלא התחלה חדשה" ודיבר בשבח המשך שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי.
"רבים חשבו שהרגע הזה לא יגיע, ולאחרים הוא גרם למתח ועצבים. אחרים החלו לחשוש שהסיפור כולו לעולם לא יסתיים", אמר ג'ונסון בפתח ההודעה. "אני מבין את החששות הללו, והדבר החשוב ביותר שיש לזכור הוא כי לא מדובר בסוף, אלא בהתחלה חדשה".
ראש הממשלה הבריטי הוסיף כי "נוכל להשתמש בכוחות החדשים שלנו כדי ליישם את הריבונות שלנו ולחולל שינויים". בין אלה שמנה ג'ונסון נכללו "שליטה בהגירה, יצירת נמלים חופשיים והסרת הגבלות מעל ענף הדייג, חתימה על הסכמי סחר חופשיים - וחקיקת חוקים לטובת האזרחים שלנו".
עוד אמר ג'ונסון כי "זו תחילתו של עידן חדש, כזה של שיתוף פעולה ידידותי בין האיחוד האירופי לבין בריטניה. שבו הממלכה זוכה בכוחות מחודשים ובה בעת היא מעצמה אירופאית גדולה ומדינה בעלת שאיפות גלובליות".
מזכיר המדינה של ארה"ב מייק פומפאו הגיב הלילה לפרישתה של בריטניה מהאיחוד ואמר שהוא שמח ששני הצדדים הגיעו להסכם ש"מכבד את רצון העם הבריטי". פומפאו הדגיש כי מדינתו תמשיך במערכת היחסים "החזקה, הפרודוקטיבית והמשגשגת" עם בריטניה, בעוד היא עוברת "לשלב הבא".
תומכי הברקזיט חגגו בלונדון
מאות תומכי הפרישה מהאיחוד התאספו בכיכר הפרלמנט בלונדון לקראת הספירה לאחור ליציאה מהאיחוד. החוגגים נופפו בדגלי הממלכה המאוחדת וצפו בסרטון המסכם מאה שנות היסטוריה בריטית שהוקרן על מסך שהוצב בכיכר. הם הריעו לדמותה של ראשת הממשלה השמרנית לשעבר מרגרט תאצ'ר וקראו קריאות בוז לראש הממשלה טוני בלייר, איש הלייבור.
כמה מהם התאספו סביב פסלו של ראש הממשלה הבריטי בזמן מלחמת העולם השנייה, וינסטון צ'רצ'יל, בעוד אחרים חגגו סביב עגלה שעליה הוצבו שעון ושלט שעליו נכתב "ליטל בן". זאת, ברמיזה לסמלה של לונדון, שעון "ביג בן", שסגור לשיפוצים ולכן לא צילצל בחצות עם פרישת הממלכה מן האיחוד.
לצד החגיגות והספירה לאחור ברחוב דאונינג, ראש עיריית לונדון, סאדיק חאן, דאג לשמור על המוניטין הליברלי של העיר: בהוראת משרדו הוקרן הלילה בכיכר פיקדילי שלט ענק עם הכיתוב "לונדון - כולם מוזמנים".