המיוחדים של אתמול |

דוכן אוכל רחוב בן 2,000 שנה חושף את המנות האהובות בפומפיי

ארכיאולוגים גילו את הדוכן לראשונה לפני שנתיים בעיר הרומית העתיקה ובאוקטובר החלו חפירות בחלקו הפנימי. כך נמצאו כדי חרס ובתוכם שיירי מנות שהוגשו במקום, כמו נזיד של בשר כבש, דגים וחלזונות, וכן של מצרכים ששימשו בהכנת המזון

לוגו ניו יורק טיימס
ניו יורק טיימס
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
הדוכן שהתגלה בפומפיי, אתמול
הדוכן שהתגלה בפומפיי, אתמולצילום: Luigi Spina/רויטרס
לוגו ניו יורק טיימס
ניו יורק טיימס

תגלית ארכיאולוגית חדשה בפומפיי חושפת את הרגלי המזון של תושבי העיר הרומית הקדומה, ומספקת הצצה להעדפות הקולינריות של אזרחי האימפריה.

יין שנצבע לבן לאחר הוספת פול, ונזיד של חלזונות, כבש ודגים - מנות שאולי לא נשמעות בהכרח מעוררות תיאבון בימינו אנו, אך נראה שהיו מבוקשות מאוד בפומפיי העתיקה. כך מעידים שאריות מזון עתיקות שנמצאו החודש בחפירות אתר הארכיאולוגי בעיר שאבדה בהתפרצות הר הגעש וזוב בשנת 79 לספירה. 

פרסקו של נימפה רוכבת על סוס ים בחזית הדוכןצילום: Luigi Spina/רויטרס

השאריות התגלו בתרמופוליום - דוכן למזון מהיר - שהגיש אוכל רחוב פופולרי בפומפיי. שנתיים לאחר שהדוכן נחשף חלקית, ארכיאולוגים החלו לחפור באוקטובר האחרון בחלקו הפנימי. לפני כמה שבועות הם נתקלו בשאריות של מזון ושתייה שהוגשו במקום, ומקווים ללמוד בעזרתם עוד על ההרגלים הקולינריים של תושבי העיר. לדברי מאסימו אוסנה, המנהל היוצא של הפארק הארכיאולוגי של פומפיי, הגילוי מספק "תובנה נוספת על החיים בעיר". זו הפעם הראשונה, הוסיף, שחנות מסוג זה נחפרת במלואה ונסרקת באמצעות טכנולוגיה מתקדמת.

התפרצות הווזוב לפני כ-2,000 שנה הנחיתה על פומפיי טונות של אפר געשי וסלעים, ששימרו אותה בזמן. במשך מאות שנים היא היתה סמל לארעיות החיים ולחוסר האונים האנושי מול איתני הטבע. מאז החלו החפירות בשנת 1748, חלקים מאותה ציביליזציה עתיקה ממשיכים להיחשף ומספקים לארכיאולוגים והיסטוריונים מושג על אורח חייהם של התושבים, בגדיהם ומזונם. 

בפומפיי נמצאו עד כה כ-80 דוכני מזון דומים. הסועדים במקום נהגו לבחור מ"תפריט" שהורכב ממכלים שניצבו על דוכנים ברחוב. בתרמופוליום החדש שנחשף נמצא מכל חרס גדול, דוליום, ובו יין. לדברי תרזה וירטואוזו, הארכיאולוגית האחראית על הצוות החופר במקום, המכל היה מכוסה בטיפות געשיות (המכונות לפילי).

ציור של תרמופוליום, בחזית הדוכןצילום: Luigi Spina/רויטרס

"כשניקינו אותן השתחרר ריח חזק של יין", סיפרה. "זה היה כל כך חזק שהרחנו אותו גם דרך המסכות שלנו". אף על פי שבחודשים האחרונים נסגר הפארק הארכיאולוגי לציבור, בשל מגפת הקורונה, החפירות נמשכות, והארכיאולוגים נוקטים אמצעי זהירות.

במכל חרס אחר במקום נמצא שלד של עכבר - שנפל גם הוא קורבן להתפרצות הווזוב - ככל הנראה עדות לכך שבעבר היה בתוכו דגן כלשהו. שני מכלים אחרים טרם נבדקו, אבל לדברי קיארה קורבינו, ארכיאוזואולוגית המשתתפת בחפירה, נראה כי הם הכילו שני סוגים של מנות - תערובת של חזיר ודגים שכבר נמצאה בעבר במקומות אחרים בפומפיי; וכן תערובת של חלזונות, דגים ובשר כבש. ככל הנראה, נזיד או מרק.

בדיקה נרחבת יותר תקבע אם גם ירקות היו חלק מאותו מתכון עתיק. "נבחן את התוכן כדי לקבוע את הרכיבים ולהבין טוב יותר איזו מנה זו היתה", הוסיפה קורבינו. לדבריה, היא מעריכה כי התרמופוליום כנראה הגיש צלי או מרק שהכיל את "כל החיות האלה יחד". 

ציור הכלב הקשור, ועל מסגרתו הקללהצילום: Luigi Spina/אי־פי

בשלוש השנים האחרונות הכינו ברשות השידור האיטלקית (RAI) סרט המתעד את החפירות בפומפיי. היום (ראשון) הוא צפוי להיות משודר, ובהמשך יהיה זמין לקהל ברחבי העולם באמצעות האינטרנט. לדברי ולריה אמורטי, אנתרופולוגית שעומדת בראש המעבדה למחקר יישומי של פומפיי, התרמופוליום הוא "אתר מורכב שמכיל מידע שכמותו לא ראינו בעבר, על העיר".

נוסף לממצאים הקולינריים, דוכן המזון הוא גם דוגמה לאיכות הגבוהה של העיטורים בעיר, שקישטו את המבנים ברחובותיה. בחזיתו של דלפק בצורת האות Z הוצבו לוחות ועליהם ציור של נראידה, נימפת ים מיתולוגית, רוכבת על סוסון ים. על פרסקאות בחנות צוירו תרנגול וברווזים טרם הבישול וציור של תרמפוליום, לרבות האמפורות וכלי החרס במקום. על פרסקו נוסף צויר כלב קשור בשרשרת. על מסגרת הציור התווסף גרפיטי שהכיל קללה גסה נגד אחד העובדים במקום, או הבעלים.

לקריאת הכתבה המלאה באתר ניו יורק טיימס

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ