העיר שצייצה לה יחדיו: תושבי חון שבספרד מנהלים דמוקרטיה מקוונת בטוויטר
העיר הספרדית הקטנה היא היישוב הפעיל ביותר בטוויטר ביחס למספר תושביו: כשרוצים לדווח בה למשטרה מתייגים אותה בטוויטר, וכשרוצים לקבוע תור לרופא - יוצרים איתו קשר ברשת החברתית
כשבתו של חוסה אנטוניו רודריגס סלאס נולדה, הוא מיהר לבשר את הבשורה — כמו הורים נרגשים רבים — ברשתות החברתיות. אך שבשונה מהורים אחרים, האב הטרי לא צייץ את החדשה בחשבון הטוויטר שלו כי אם ב–@martinajun, חשבון שיצר עבור התינוקת מרטינה. "באתי לעולם", הוא כתב.
400 אלף העוקבים של רודריגס סלאס, ראש העיירה חון השוכנת בפאתי גרנדה שבדרום ספרד, לא הופתעו. הפוליטיקאי הספרדי הקדיש את חמש השנים האחרונות להפיכת תושבי חון, שמספרם מגיע בקושי ל–3,500 איש, לקהילה הפעילה ביותר בטוויטר בכל העולם.
כיום, הרשת החברתית משמשת את תושבי העיירה, שליותר ממחצית מהם יש חשבון טוויטר, ככלי התקשורת העיקרי עם נציגי הרשות המקומית או נותני השירותים בה. כך, מי שזקוק לרופא קובע תור בטוויטר, ומי שרואה משהו חשוד מיידע את המשטרה בציוץ. "אין לנו שוטר אחד, יש לנו 3,500", אומר ראש העיירה.
תושבי חון יכולים עדיין להשתמש בדרכי התקשרות שמרניים יותר לקבלת שירותים ציבוריים, כמו מילוי טפסים בעירייה. אבל רודריגס סלאס אומר שלא רק שניהול רוב התקשורת של העיירה בטוויטר איפשר לו לחסוך 13% מתקציבה השנתי מאז 2011 — כ–380 אלף דולר, אלא גם לייסד דמוקרטיה מקוונת — באמצעותה נמצאים התושבים בקשר כמעט יומיומי עם עובדי עיריית חון. "כולם יכולים לדבר עם כולם, מתי שהם רוצים", הוא אומר, "אנחנו בטוויטר כי שם נמצאים האנשים".
- כך מתנהגות קהילות ברשתות החברתיות
- מי את, דיילת צפון קוריאנית מסתורית שכובשת את טוויטר?
- הרשתות החברתיות הפכו לכלי משמעותי עבור המשטרה. המטרה: פעילים חברתיים
פוליטיקאים בכל העולם, בהם נשיא ארה"ב ברק אובמה וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, פונים מדי יום לאזרחים במיליוני ציוצים דרך טוויטר, אבל בחון משתמשים ברשת החברתית בצורה מעט שונה. הכנסת טוויטר לכל פן של החיים — כשאפילו תפריטי ארוחות הצהריים בבתי הספר בעיירה מצויצים ברשת — הופכת את חון למעבדת ניסוי, שייתכן כי גם ערים אחרות ילכו בעקבותיה ויתנו את שירותיהן דרך טוויטר.
"חון היא אי של חדשנות במגזר הציבורי", אומר ארתור מיקולייט, חוקר ששימש עד לאחרונה יועץ בתחום הדיגיטלי לארגון ה–OECD בפריז. "הם נכנסים לרשתות החברתיות כדי לשפר את השירותים הציבוריים".
רודריגס סלאס, שנבחר לראשות חון ב–2005, עוד לפני ייסוד טוויטר, אומר שהשימוש ברשת החברתית נועד להגביר את השקיפות בניהול העיירה. ב–2011, הוא הורה לכל עובדי העירייה — מהבכירים ביותר ועד למנקי הרחובות — לפתוח חשבון בטוויטר ולצייץ מדי יום על פעילותם והישגיהם.
עובדי העירייה עשו תחילה שימוש ברשת החברתית לתפעול שירותים בסיסיים, וביקשו מהתושבים לדווח על כל מפגע שנתקלו בו, כמו פנס שבור או אשפה ברחוב. בהמשך, הפעילות ברשת הוכיחה את עצמה והגבירה אגב כך את אמון התושבים. לדברי רודריגס סלאס, החל מ–2013 הפעילות המקוונת הפכה בהדרגה לחלק בלתי נפרד מהחיים בחון.
כיום יש עדיין מי שמעדיפים שעובדי העירייה יתרכזו בסיפוק השירותים העירוניים במקום לשפר את תדמיתם ברשת, אך רוב התושבים מבינים את התועלת שניתן להפיק מההתקשרות המקוונת הזו. "עכשיו אנחנו יכולים לבדוק אם הם באמת עובדים בשבילנו", אומר פאקו קסטלאנו, תושב חון שפתח באחרונה חשבון טוויטר, בעיקר כדי לעקוב אחרי עובדי ועובדות הציבור.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

גם הטבח בטקסס לא ישנה את עמדת השופטים השמרנים בעליון בארה"ב

לפני ראיון עבודה בזום, היא קיבלה מייל: "מגזר ערבי, גם קושי בשפה"

אייפון בשקל: איך זה ששיטה של האקרים מהניינטיז עוד עובדת?

למרות שהסוף ברור מראש, הסרט הזה הוא כמו פטיש על הראש

מרצדס ייצרה מכונית ש"קופצת כמו קנגורו". גם המילטון סובל
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
