האו"ם: הרעלתו של אלכסיי נבלני נועדה להעביר מסר למתנגדי משטר ברוסיה
שתי מומחיות בינלאומיות לזכויות אדם קבעו כי העדויות מצביעות על כך שמוסקבה עומדת מאחורי הרעלת מנהיג האופוזיציה בעת ביקורו בסיביר בקיץ האחרון. השתיים קראו לשחרורו ממאסר ולפתיחת חקירה בינלאומית של נסיבות הפרשה. דיווח: ממשל ביידן צפוי להטיל סנקציות על רוסיה

שתי מומחיות לזכויות אדם מטעם האו"ם קראו היום (שני) לפתוח בחקירה בינלאומית בעניין הרעלתו של מנהיג האופוזיציה ברוסיה אלכסיי נבלני בקיץ האחרון. השתיים, אנייס קלמר ואיירין חאן, אף קראו לשחרורו של נבלני ממאסר — אחרי שנשלח בסוף השבוע למושבת עונשין, בעקבות החלטת בית משפט כי הפר את תנאי שחרורו בגין הרשעה משנת 2014.
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה הערב כי ארה"ב צפויה להטיל סנקציות בהמשך השבוע על אישים ברוסיה שנקשרו לפרשת הרעלתו של נבלני. שלושה מקורות המעורים בפרטים אישרו לסוכנות את כוונת ממשלו של הנשיא ג'ו ביידן לפעול בנושא, אולם נמנעו מלפרט את זהותם של היעדים לעיצומים או את טיבם של אלה.
- מנהיג האופוזיציה הרוסי נבלני הועבר למושבת עונשין - לפרקליטו לא נמסר היכן
- דיווח: שרי החוץ של האיחוד האירופי הגיעו להסכמות על סנקציות נגד רוסיה
- כשתומך של נבלני נעצר זה נגמר בריאה מנוקבת וצלעות סדוקות. היו עוד כמוהו
במסיבת עיתונאים שבה הציגו את ממצאי הבדיקה הראשונית שערכו בפרשה, אמרה קלמר כי "מסקנתנו היא שרוסיה אחראית לניסיון ההרעלה של נבלני". קלמר, מומחית בנושא רציחות והוצאות להורג המנוגדות לדין הבינלאומי, וחאן, מומחית להגנה על חופש הביטוי, פרסמו הצהרה רשמית מטעם האו"ם לפיה הרעלתו של נבלני בגז העצבים "נוביצ'וק" במהלך ביקורו בסיביר באוגוסט "נועדה להעביר אזהרה ברורה ואכזרית בנוגע לגורלם של מי שימתחו ביקורת על המשטר ברוסיה או יתנגדו לפעולותיו".
עוד כתבו השתיים בהצהרה כי "בהתחשב בתגובה החסרה מצד הרשויות במדינה, השימוש בנשק כימי אסור ומה שנראה כדפוס קיים של ניסיונות הריגה דומים, אנו סבורות כי יש צורך בחקירה בינלאומית דחופה. זאת על מנת לקבוע את העובדות בפרשה ולהבהיר את כל הנסיבות הנוגעות להרעלתו של נבלני".
דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זכרובה, אמרה היום כי מוסקבה מקווה שבעקבות הדו"ח גרמניה תפרסם מידע שלדבריה היא מסתירה בפרשה. "אנחנו שותפים לרצון לברר את האמת סביב התקרית הזו", הוסיפה.
שורת מדינות במערב — בהן גרמניה, שאליה הועבר נבלני לטיפול רפואי בעקבות ההרעלה — וכן הארגון למניעת שימוש והפצה של נשק כימי (OPCW) פרסמו דו"חות מעבדה שהראו כי בדמו נמצאו שרידים של "נוביצ'וק". בעבר נעשה שימוש בחומר בפרשת הרעלתו של המרגל הרוסי לשעבר סרגיי סקריפל בבריטניה. מוסקבה הכחישה כל מעורבות בפרשה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל כינתה את ההרעלה "ניסיון רצח" והוסיפה כי הוא נועד להשתיק את נבלני.
מנהיג האופוזיציה הרוסי שהה בתרדמת במשך כשבועיים ולאחר שהתעורר נשאר בגרמניה להתאוששות. משם המשיך לפעול במסגרת הארגון שהקים לחשיפת שחיתות שלטונית ברוסיה. בדצמבר פורסם תחקיר של האתר "בלינגקט" ושל רשת CNN, שחשף חוליית סוכנים של שירות הביטחון הרוסי (FSB) שעקבו אחר נבלני בשנים האחרונות — לרבות בעת ביקורו בסיביר באוגוסט.
נבלני עצמו פרסם לאחר מכן תחקיר נוסף שהצביע על המעורבים בפרשת הרעלתו והפנה אצבע מאשימה לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, כמי שהורה על כך. פוטין דחה את ההאשמה על הסף ואמר כי אם מישהו היה רוצה להרעיל את נבלני "הוא כבר היה גומר אותו".
בנוסף לכך, נבלני פרסם שיחה שהקליט עם סוכן רוסי — שאותו הצליח לשכנע לפרט כיצד נמרח "נוביצ'וק" במצב מוצק על תחתונים שהחזיק בחדר המלון שלו, בעת הביקור באוגוסט. ב-FSB טענו כי ההקלטה שפרסם נבלני היתה מזויפת.
בהצהרה שפרסמו היום קלמר וחאן צוין כי השתיים פנו באופן רשמי לקרמלין ב-30 בדצמבר כדי לעדכן שהחלו לבדוק את נסיבות ההרעלה. עוד נכתב בהצהרה כי הזמינות של נוביצ'וק, כמו גם הידע והמומחיות הדרושים בשימוש בו באופן שבו נמרח על בגדיו של נבלני, מצביעים על מעורבות של גורמים הפועלים בשליחות מדינה.
שתי המומחיות נמנעו מלנקוב מפורשות בשמה של רוסיה, אולם ציינו עוד כי בתקופה שבה הורעל, "נבלני היה תחת מעקב נרחב מצד המשטר, ולכן לא סביר שגורם אחר היה מעורב בשימוש בחומר בלתי חוקי נגדו מבלי שהרשויות ברוסיה ידעו מכך".
בינואר שב נבלני לרוסיה ונעצר לאחר שנחת במוסקבה. בתחילת פברואר הוא נידון לשנתיים וחצי מאסר בגין הפרת תנאי השחרור שלו במסגרת הרשעה במעילה משנת 2014. הוא דחה את ההאשמות כלפיו, ובית הדין האירופי לזכויות אדם קבע כי כליאתו אינה חוקית. בסוף השבוע דווח כי נבלני הועבר ממתקן מעצר במוסקבה למושבת עונשין — מבלי שצוין להיכן בדיוק נלקח. מאז מסרו תומכיו כי הוא נמצא ככל הנראה במושבה ממזרח למוסקבה, סמוך לעיר פוקרוב.
בשבועות האחרונים הפגינו אלפים ברוסיה למען שחרורו, ובאיחוד האירופי וארה"ב קראו גם כן לקרמלין לבטל את עונש המאסר שהוטל עליו. אולם, מוסקבה דחתה את הקריאות בנושא, שהשמיעו כל הצדדים. לדברי קלמר וחאן, פתיחת חקירה בינלאומית בנושא הרעלתו הפכה "קריטית במיוחד", עתה משנשלח נבלני למושבת עונשין כדי לשאת בעונשו. הן הוסיפו כי רוסיה "אחראית לדאוג לשלומו בתקופת המאסר וכן תישא באחריות לכל פגיעה שעלולה להיגרם לו".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
בצל האשמות רוסיה בנאציזם, אוקראינה מתמרנת בין ניכוס הלאומנות למגננה

דלתות מסתובבות: הנוטש, החוזרת באופן חלקי והיושב על הגדר
סין עשויה לנצח במלחמה באוקראינה, אלא אם המערב יתאחד מולה

סמי ברדוגו מנוכר להומוסקסואליות, למזרחיות ולחיים עצמם

לא מת, לא גוסס, ולא בבית חולים: תיק 4000 חי ונושם
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר
