"אנשי הדת הרסו את חיי": אזרחים באיראן מסבירים את הזעם שהוציאם לרחוב
תושב איזה מתלונן על תקציבי הענק שמועברים לארגוני דת בעוד הוא מתקשה למצוא עבודה ותושב טהראן טוען שאי אפשר להשיג דבר ללא שוחד. גל ההפגנות שפרץ על רקע כלכלי נכנס ליומו השביעי

מוחמד אלינג'אד ישב במכוניתו הרעועה כששמע לראשונה על ההפגנות במשהד. "הרעתי להם", אמר, "אני רוצה שאנשי הדת יעזבו. הם הרסו את חיי". אלינג'אד נפגע מרסיסים במלחמת איראן-עיראק. אף שמעמדו כנכה צבא אמור לפטור את בנו משירות, כשניסה להשיג את האישור הוא נתקע בלימבו בירוקרטי שמוכר טוב לרוב האיראנים. "חוייבתי לשלם שוחד, או שאיש לא היה עוזר לי", אמר, "לבסוף לא השגנו דבר".
אלינג'אד מאשים את אנשי הדת בכל: בהפרטה, בשחיתות, באי-השוויון ובימי העבודה הארוכים שהשכר עבורם נמוך. "לא אכפת לי אם המדינה תהפוך לעיראק או סוריה", אמר, "אבל אני מתוסכל מאוד. אני רק רוצה שהם יעזבו - ונחשוב על ההשלכות מחר".
הצתת מרכז דת בחומיינישהר, הלילה - דלג#KhomeiniShahr. In city named after founder of revolution protestors set ablaze Shiite religious center "death to dictator" #IranProtests pic.twitter.com/9YvUNrhEby
— Farnaz Fassihi (@farnazfassihi) 3 בינואר 2018
בניגוד למחאה ב-2009 שאותה הובילו בני מעמד הביניים, גל ההפגנות באיראן, שייכנס היום (רביעי) ליומו השביעי, מובל על ידי צעירים בערים קטנות ואזורים מרוחקים, שניצלו הזדמנות להפגין נגד אנשי האליטה - שלדבריהם מנהלים את הכלכלה לטובתם האישית. פרשנים מעריכים כי שיעורי האבטלה בקרב צעירים באיראן מגיעים ל-40%, בעוד שהמדינה מבזבזת מיליונים כדי להרחיב את השפעתה באזור. נראה כי הזרז לפרוץ המחאה היה הדלפת הצעת התקציב של הנשיא חסן רוחאני. לפי התקציב, איראן תשקיע מיליארדי דולרים בארגונים שמרניים, בהם הצבא, משמרות המהפכה וארגוני דת שמעשירים את האליטות. מנגד, היא תעלה את מחירי הדלק, תפריט מוסדות חינוך ציבוריים ותקצץ במיליונים בסובסידיות לאזרחים.
"זה הכעיס אותי מאוד", אמר מהדי, בן 33 מהעיר איזה, "כל כך הרבה ארגונים דתיים מקבלים תקציבים גבוהים, בעוד אנחנו מתמודדים עם אבטלה". מהדי ביקש ששמו המלא לא ייחשף מחשש לנקמה של הרשויות. "ראיתי באינסטגרם תמונה של אשה בטהראן שנוסעת ברכב שטח, וכתבה שהיא מוציאה 3,000 דולר בחודש על חיות המחמד שלה", אמר מהדי, "אנשים חיים עם הסכום הזה במשך שנה. זה מכעיס".
במשך עשורים הפרובינציות באיראן נחשבו לעמוד השדרה של המשטר האיסלאמי. תושביהן נחשבו שמרנים, מתנגדים לשינוי, ומאמינים אדוקים באורח החיים האיסלאמי שמקדם המשטר. בתוך פחות מעשר שנים, המצב השתנה. בצורת של 14 שנים רוקנה את הכפרים, ותושביהם עברו לערים קרובות, שבהן התקשו למצוא עבודה. בנוסף, הגישה לשידור טלוויזיה לווייני, וחשוב מכך, לאינטרנט, הרחיבה את עולמם.

איזה, שהיתה מוקד הפגנות אלימות בימים האחרונים, נחשבת למקום מגוריהם של אזרחים שהוגלו על ידי מערכת המשפט הנוקשה. "איזה השתנתה מאוד בשנים האחרונות, יש בה יותר אנשים אבל אין בידור בכלל - אפילו לא קולנוע", תיאר מהדי, "אנשים רבים משתמשים בסמים".
בעיר קום, מרכז המוסדות הדתיים במדינה, הזעם הציבורי מעורר דאגה. "אנשים כועסים מאוד כשהם רואים כמה כסף מהתקציב מקבלים חלק ממוסדות הדת ומנהיגי תפילות יום השישי", אמר פזל מייבודי, איש דת בעיר, "רבים מהם מבוגרים, הם לא קורצים לצעירים. עליהם להשתנות".
פיזור הפגנה במחוז לורסתאן, הלילה - דלג4 hours ago #Basij militias fired at people of #Delfan, #Lorestan province who were peacefully protesting against the Islamic regime. Here brave protesters are mocking the gun firings and calling them none-scary fireworks. #IranProtests #FreeIran pic.twitter.com/vCUMIuIAbS
— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) 3 בינואר 2018
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר