פרשנות || טורקיה חיה בפחד וארדואן שואף לנצל זאת עד הסוף
נשיא טורקיה מנהל קרב פוליטי לחיים ולמוות עם המפלגה הפרו-כורדית. הפיגוע הכפול באנקרה, יהיה אשר יהיה מי שעומד מאחוריו, יסייע לו לאחד את הציבור מאחוריו לקראת הבחירות החוזרות

האשמה על הפיגוע הכפול שהתרחש בסוף השבוע בעצרת השלום באנקרה, בו נהרגו לפחות 95 בני אדם ונפצעו כ–250, תיפול ככל הנראה על כתפי ארגון המדינה האיסלאמית (דאעש). אבל התזמון של הפיגוע הקשה, הקרוב מאוד למועד הבחירות החוזרות לפרלמנט הטורקי (1 בנובמבר), מעלה חשד בקרב מפלגות האופוזיציה לפיו "כוחות אפלים" התומכים בממשלתו האיסלאמיסטית של רג'פ טייפ ארדואן מעורבים בו.
דאעש, הפועל לאורך גבולה הדרומי של טורקיה, מצוי בעימות ישיר עם לאומנים כורדים הן בסוריה והן בעיראק. ביולי האחרון התפוצץ מחבל מתאבד או מספר מחבלים מתאבדים ממוצא טורקי אירוע פוליטי כורדי בעיר סורוץ' שבדרום־מזרח המדינה ורצחו 37 בני אדם. דאעש נמצא גם במלחמה עם טורקיה, שהתירה באחרונה לארה"ב לעשות שימוש בבסיס האווירי אינצ'רליק כנקודת יציאה להפצצותיה על מעוזי הג'יהאדיסטים בא־ראקה ובמקומות אחרים בסוריה.
- לפחות 95 הרוגים בפיגוע כפול בעצרת שלום בבירת טורקיה
- פרשנות || הפלישה הטורקית לעיראק מסכנת את יחסיה עם אזרחיה הכורדים
- פרשנות || המלחמה בכורדים מדשדשת וארדואן מפנה אש לתקשורת
במקביל, ארדואן וראש ממשלתו, אהמט דבוטולו, מובילים מבצע לתקיפות אוויריות על מעוזי דאעש כחלק מיוזמה רחבה יותר להקמת אזור חיץ "נקי מג'יהאדיסטים" לאורך הגבול הסורי. ממשלת טורקיה גם משתמשת בנעשה בסוריה בכדי לתקוף את מעוזי המחתרת הכורדית (פ־ק־ק) בצפון עיראק.
מאז שפרצה מלחמת האזרחים הסורית ב–2011 נכנסו לטורקיה כשני מיליון פליטים. על אף שמרביתם הם אזרחים שנפגעו באופן ישיר מהמלחמה, חלק קטן מהם תומך בארגון המדינה האיסלאמית ובשאיפתו להקים חליפות איסלאמית. הדבר הוביל לכך שבמערכת הפוליטית הטורקית התעורר חשש מפני "האויב שבפנים". בדומה לממשלות באירופה, גם באנקרה חוששים מאוד מפני האפשרות שפליטים סורים יעברו רדיקליזציה ויהפכו למפגעים פוטנציאלים. יתרה מכך, דאעש רואה גם בכורדים וגם בטורקיה כמטרות לגיטימיות, דבר שהוא מספיק מבחינת אנשיו והאידאולוגיה המעוותת שלהם לבצע התקפות רצחניות על אזרחים לא חמושים.
אך מאחורי הפיגוע הכפול באנקרה יכולים לעמוד גם מספר ארגונים קיצוניים טורקיים, המעוגנים היטב בתוך המנגנון הביטחוני. ארדואן מצוי בימים אלה במרכזו של קרב פוליטי לחיים או למוות עם מפלגת האופוזיציה הפרו־כורדית (HDP). הישגיה של מפלגה זו בבחירות שהתקיימו מוקדם יותר השנה מנעו ממנו רוב מוחלט בפרלמנט, לראשונה מאז עלתה מפלגת "הצדק והפיתוח" לשלטון. היעדר הרוב חייב את ארדואן להורות לדבוטולו להקים קואליציה, אלא שהמשא ומתן נכשל בגלל גישתה השתלטנית של המפלגה האיסלאמיסטית ושלח את טורקיה למערכת בחירות נוספת. חשוב מכך, מפלתו של ארדואן בבחירות הציבה מכשול גבוה בפני שאיפתו לשנות את שיטת המשטר בטורקיה באופן שיאפשר לו לשלוט במדינה מארמון הנשיאות, בדומה לוולדימיר פוטין ברוסיה.
רבים בטורקיה מאשימים את ארדואן בכך שהצית מחדש ובמכוון את העימות עם הכורדים (כולל פ־ק־ק), בכדי להפחיד את המצביעים ולזכות בתמיכתם בבחירות שיתקיימו בעוד כשלושה שבועות. לכן, בהצטלבות הדרכים הזו, רבים סבורים שהדבר האחרון שארדואן רוצה הוא שלום עם כורדים. בתגובה לפיגוע הכפול, הצביעו פוליטיקאים המזוהים עם HDP ועם מפלגות אופוזיציה אחרות, על התקפות הטרור שבוצעו בחודשים האחרונים על מטות המפלגה הפרו־כורדית ברחבי המדינה. פיגועים אלה יוחסו על ידי כלי התקשורת "ללאומנים המתנגדים לכל סוג של פשרה עם הכורדים".
בתגובה לפיגוע הכפול אמר ארדואן כי הזעם הציבורי מדגיש את הצורך להתאחד מאחורי מדיניותו למאבק בטרור. הוא טען כי כל הפיגועים בטורקיה, קטנים כגדולים, בין אם הם מכוונים נגד אזרחים או נגד כוחות הביטחון, בין אם מקורם מבית או מחוץ לטורקיה, כולם נופלים תחת ההגדרה "טרור". הוא השתמש במלים כמו "אחדות לאומית", "סולידריות" ו–"נחישות", וייתכן שאלה יובילו לגל פשיטות ומעצרים נוסף לפני הבחירות. מפלגות האופוזיציה המרכזיות יתקלו בבעיה להתנגד לגל מעצרים שכזה וייתכן שיימצאו את עצמן מחויבות להתייצב מאחורי הנשיא. בכך, הן רק יסייעו לניסיונו של ארדואן לצייר את עצמו כמנהיג היחיד שמסוגל להביס את האיום המשותף לכולם - הטרור.
בעקבות הפיגוע הכפול באנקרה הורתה ממשלת טורקיה על הקפאת קמפיין הבחירות, דבר שיוביל להשתקת השיח הציבורי בשאלה מי עמד מאחורי התקפת הטרור הזו ומה היו מניעיו. ארדואן כבר פעל להגבלת התקשורת וחופש הביטוי לקראת הבחירות ומספר עיתונאים ידועים הורשעו בהעלבת הנשיא, עבירה שהעונש עליה עד חמש שנות מאסר. ההתערבות הצבאית הרוסית בסוריה, במקביל לפיגועים בגבול הטורקי, רק מוסיפים למתיחות הכללית. טורקיה שאחרי הפיגוע הכפול באנקרה היא לא רק אומה בהלם אלא גם אומה החיה בפחד.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

חדשות היום, 23 במאי

חובת הבידוד למי שמתגורר עם מאומת לקורונה מבוטלת החל מהיום

חדשות היום, 22 במאי

משרד הבריאות: הגבר שאושפז באיכילוב אומת כחולה באבעבועות הקוף

היום בחדשות, 19.5
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

המסר האמיץ של אלי אבידר

מעריצות BTS? אסור לכן למחוא כפיים בהופעות

מוותרת על הבורסה: חברת חיזוי מזג האוויר Tomorrow.io ביטלה את הספאק

איך המתווה לקליטת פליטים מאוקראינה משנה את המצב ומה הביקורות עליו?
