מי יציל את הילדים של מועדמיה
עד שיצליחו הצדדים בסוריה ופטרוניהם — רוסיה ואיראן מול ארה"ב וסעודיה — להגיע להסכמה, ימותו עוד הרבה תינוקות מרעב וממחלות
קצת יותר משלושה חודשים חלפו מאז זיעזעה את העולם תמונתו של הילד איילאן כורדי בן השלוש, שגופתו נסחפה אל החוף בטורקיה, אחרי שהספינה שבה נמלטה משפחתו מסוריה נטרפה. בשבוע שעבר חזר איילאן לככב דווקא על דפי "שארלי הבדו", שהקדיש לו קריקטורה מחרידה: "מה היה יוצא מאיילאן הקטן אילו גדל?" נכתב בה. והציור משיב באכזריות. איילאן ה"מבוגר" זכה לפרצוף של חזיר, שרודף אחרי אשה אירופית מבועתת שנמלטת מהפליט המנסה לאחוז בישבנה.
הקריקטורה זכתה כצפוי לגינויים מכל עבר, במיוחד מצד פליטים שראו בה הכפשה קולקטיבית של בני אדם אומללים שאיבדו את מולדתם, את משפחתם ואת רכושם. אבל חופש ביטוי הוא קדוש, ומי שלא יצא נגד הקריקטורה שתיארה את הנביא מוחמד כטרוריסט, לא יכול לגנות עכשיו את "האנס איילאן".
במרחק כמה דפי פייסבוק יכול היה הקריקטוריסט ריס, שבעצמו נפצע בהתקפה על "שארלי הבדו", למצוא עוד כמה ילדים, שאם יצליחו להישאר בחיים יגדלו ללא ספק להיות מטרידים מיניים. בדף הפייסבוק של המרכז למידע של העיר מועדמיה, מערבית לדמשק, מופיעים תצלומיהם המטלטלים של התינוקות לין, יוסף ומראם, שנולדו לפני חודשים ספורים. בטניהם צבות, ועל פי עדויות הרופאים שעוד נותרו בעיר, הם סובלים מתת־תזונה וממחסור בתרופות, וימיהם ספורים.
החשש הוא שגורלה של מועדמיה יהיה דומה לזה של מאדאיה, ש"זכתה" בתשומת לבה של התקשורת אחרי שכ–30 מאזרחיה מתו ברעב. ההדים שעורר סיפורה של מאדאיה בעולם סייעו לתושביה, שקיבלו בשבוע שעבר מזון ותרופות. מועדמיה, לעומתה, עדיין לא עוררה תשומת לב בינלאומית, וכמוה עוד כתריסר עיירות, שמכותרות על ידי הצבא הסורי ואנשי חיזבאללה, שאינם מוכנים לאפשר למזון ולתרופות להיכנס אליהן עד שהמורדים ייצאו מהן.
אבל המורדים, שעסוקים במאבק פוליטי על התנאים לסיום הלחימה, נצמדים לכל שעל אדמה שכבשו, כדי שישמש אותם כקלף מיקוח. הבעיה היא שגם המאמצים לגבש נציגות מקובלת, שתוכל לנהל מו"מ עם המשטר, אינם מניבים תוצאות. ביום שני הבא צפויה להתכנס הוועידה הבינלאומית, כדי לדון בהמשך יישום החלטת האו"ם שמטרתה להביא לכינון ממשלה זמנית, אבל בינתיים אין עם מי לכוננה.
כך, למשל, הודיעה רוסיה לארה"ב, כי היא אינה מוכנה לכך ש"צבא האיסלאם" ומיליציית "אחראר א־שאם" יהיו חלק מהאופוזיציה היציגה. אלה הם ארגוני המורדים הדתיים הגדולים, שבהם תמכה סעודיה לאורך כל המלחמה. רוסיה גם לא מוכנה, שהאופוזיציה תיוצג על ידי הארגונים שהתכנסו בפסגת ריאד לפני כשלושה שבועות ושבה גובשה רשימה מוסכמת. לרשימה הזאת מתנגדת איראן, בין היתר, ואולי בעיקר, משום שסעודיה יזמה אותה. ובמצב היחסים הנוכחי בין סעודיה לאיראן, קשה לראות כיצד כל אחת מהן תסכים לרשימה שתציג יריבתה. רוסיה מתייצבת לצד איראן ונגד סעודיה וארה"ב, והשאלה היא אם שתי הראשונות תוכלנה להציע רשימה מוסכמת של נציגים, שבה יתמכו גם מיליציות המורדים.
לא צריך לעצור את הנשימה בציפייה לתשובה. כי כאשר רוסיה מבקשת לצרף את המיליציות הכורדיות, חרף התנגדותה העזה של טורקיה שנתמכת על ידי ארה"ב, וכשארה"ב תומכת ברשימה ה"סעודית", נותר לכאורה רק הצבא הסורי החופשי כגוף היחיד שכל הצדדים מסכימים עליו — כל הצדדים, חוץ משאר המיליציות. לרגע נדמה היה, שההסכמה בין וושינגטון למוסקבה, ולפיה אסד יוכל להמשיך לכהן עד לבחירות, תחלץ את המו"מ מן המבוי הסתום, אבל למיליציות יש דרישות משלהן. בין היתר, הן מתנות את קיומו של המו"מ בביצוע החלטת האו"ם, הקוראת לשחרור כל אסיריהן והעברת סיוע ליישובים הנצורים.
אלה דרישות שהמשטר הסורי מסרב לקבל. כמו המיליציות, אסד שואף להרחיב את תחומי שליטתו לפני תחילת המו"מ, ולפיכך הוא דורש מהמיליציות לפנות את האזורים הנצורים בטרם יתיר למשאיות המזון להיכנס אליהם.
על פי לוח הזמנים השאפתני שקבעה החלטת האו"ם, על הצדדים לכונן ממשלה זמנית בתוך חצי שנה, ולקיים בחירות בתוך שנה וחצי. כפי שהדברים נראים היום, לוח הזמנים יעבור עוד הרבה שינויים ודחיות, כשבינתיים ימשיכו התינוקות במועדמיה ובעיירות אחרות למות מרעב וממחלות. בינתיים צפויה סופת שלגים חדשה, ותושבי כפרים רבים כבר ניצלו את העצים הזמינים לחימום. עכשיו הם אוספים בגדים ישנים, עיתונים ונעלי פלסטיק כדי להבעירם ולהתחמם. ניחא, רק ארבעה חודשים, והקיץ שוב יחזור.
כתבות מומלצות

במודעת הדרושים נכתב "לא נדרש ידע קודם". לשם תשלחו את הילדים?

אייפון בשקל: איך זה ששיטה של האקרים מהניינטיז עוד עובדת?

למרות שהסוף ברור מראש, הסרט הזה הוא כמו פטיש על הראש

מרצדס ייצרה מכונית ש"קופצת כמו קנגורו". גם המילטון סובל

כיף כף מטורקיה ופתי בר מפולין: החברות שמוכרות כחול לבן מחו"ל
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
