בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

קרואסון חמאה או סיגריה?

70תגובות

ועדת המזון שהוקמה עקב המחאה החברתית אמורה להחליט בימים אלה על הוזלה של כ-75% במכסים על מוצרי מזון שונים. המכסים בישראל על מוצרי מזון מיובאים גבוהים בכל פרמטר: 140% על חמאה, 190% על בשר בקר טרי ומצונן ועוד. בוועדה חושבים שהוזלת המכסים החריגים תיצור תחרות בין מוצרי יבוא למוצרים המקומיים, המחירים יירדו והצרכן ירוויח.

שיקולים רבים מעורבים בסוגיית הורדת המכסים. הלובי החקלאי המקומי מתנגד להורדתם, כמובן, מתוך רצון להגן על תוצרת כחול-לבן וטוען כי מכסי מגן נהוגים בכל העולם. אכן, טענה זו נכונה כשלעצמה, אבל אולי יש עוד שיקול שראוי להביאו בחשבון בעניין זה - בריאות הציבור.

באוגוסט האחרון פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים מרתקים על סיבות המוות בישראל, הנכונים ל-2009. באותה שנה מתו בישראל 39 אלף אנשים ולראשונה אי פעם, הפך הסרטן לגורם המוות מספר אחד בישראל ועקף את מחלות הלב. הסרטן אחראי ל-26% ממקרי המוות, מחלות הלב ל-17%, השבץ ל-5.5%, ולחץ דם גבוה - ל-2%. סוכרת אחראית ל-6% ממקרי המוות, ובמחלה הזאת אנחנו "מצטיינים" - מקום שלישי בעולם, אחרי קוריאה ומקסיקו.

צריך להיזהר כשמדברים על סיכונים בריאותיים ועל מחקרים בנושא, אבל היום די ברור שחמאה ובשר אדום מזיקים לבריאות. מאוד. החמאה עשירה בכולסטרול ושומן רווי, שהוכח כמגביר את הסיכוי ללקות במחלות לב וכלי דם. הקשר הסיבתי בין צריכת בשר לסיכוי ללקות במחלות לב כבר ידוע, אבל מחקרים מצביעים גם על הקשר בין בשר בקר לסוגי סרטן שונים ולסוכרת. הוויכוח על מוצרי החלב סוער עוד יותר, אבל יש די רופאים מכובדים שקושרים בין מוצרי חלב, בהם חמאה כמובן, לסוגי סרטן רבים.

עשו לנו לייק וקבלו את מיטב המאמרים ישירות לפייסבוק שלכם

אז מה יותר מסוכן, קרואסון חמאה או סיגריה? סטייק עסיסי או נרגילה? עד שהמדענים יגיעו להסכמה, אולי כדאי לשקול שוב את הורדת המכסים ממוצרי המזון המזיקים. ועדת המזון צריכה לראות לנגד עיניה צלחת מזון זולה, אך גם בריאה - עם דגנים, קטניות, ירקות ופירות, שמן זית, טחינה ופולי סויה.

למרבה הצער, בוועדת המזון יש כלכלנים לרוב, אבל אין תזונאי אחד לרפואה, מה שעשוי לרמז על פרספקטיבה צרה. גם כתב המינוי שלה לא מזכיר ברמז את נושא הבריאות. אם הרווח לצרכן מהוועדה יהיה יותר בשר בקר וחמאה בתפריט שלנו, שכרה של הוועדה ייצא בהפסדה באופן מילולי. מחיר ההוזלה לצרכן יקוזז במהירות בעלות התחלואה לכיס הצרכן ולקופת המדינה. רק לאחרונה אישרה הממשלה תוכנית של 200 מיליון שקל למלחמה בהשמנה. רוצים להכפיל אותה?

הוועדה צריכה להרחיב את הפריזמה שלה ולראות מה קורה גם מעבר לים: זה לא כבר החליטה ממשלת צרפת לקשור בין נזק בריאותי ממזון לבין המיסוי עליו והטילה את "מס הקולה" בעלות 1 יורו-סנט לפחית משקה מוגז. ארה"ב מפעילה (בדיעבד) בהשקעה של מיליארדים את תוכנית Let's Move למלחמה בהשמנת ילדים. ולבסוף, כל זה גם קשור קשר הדוק ל"צדק חברתי" - הראשונים שלוקים בהשמנת יתר ובמחלות הנגזרות ממנה הם מקרב השכבות החלשות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו