בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לקצץ בבשר החי

62תגובות

תחקיר כלבוטק ששודר ביום חמישי ועסק במשחטת "אדום אדום", הצליח לעורר גם את אחרוני הקרניבורים משנתם הארוכה, וגרר עמו קריאה לחרם צרכנים המוני על מוצרי חברת תנובה. הגם שאני מסכים שהחברה צריכה לשלם מחיר כבד על ההתעללות המתמשכת שבוצעה במפעל שבבעלותה, אני מציע שלא נשלה את עצמנו כי מדובר במקרה יוצא דופן. ההפך הוא הנכון - כל מוצר בשרי שהופק במשחטה תעשייתית גדולה, עבר, ככל הנראה, מסלול ייסורים דומה לזה שהוצג בכתבה.

גם בשר מיובא הוא לא הפתרון, ולמרות החוק האוסטרלי הקפדני שתואר בכתבה, אני מתקשה להאמין שחווה תעשייתית עצומה יכולה אכן להתנהל על מי מנוחות, במיוחד בפס השחיטה שתועד בתחקיר. זו עבודה איומה, קשה ומתסכלת, ודומה בעיני שכל אדם יאבד את מצפונו וייכנע לעצביו הרופפים אחרי כמה שבועות של עבודה בחווה שכזו. מכל מקום נחוץ להבהיר לעצמנו עובדה אחת חשובה: משחטת "אדום אדום" היא לא היוצא מן הכלל, להפך, היא הבסיס, נקודת המוצא לכל דיון בתעשיית הבשר.

מאז שנת 2003 מתנהל ברחבי העולם קמפיין המעודד אנשים להפחית בצריכת הבשר שלהם, תחת השם "יום שני צמחוני" (Meatless Monday) היוזמה, שבימים אלה עוברת גיור תחת שרביטה של מיקי חיימוביץ, אכן הצליחה לעורר מודעות לנזקי התעשייה (אקולוגיים, בריאותיים, מוסריים) ולא מעט משקי בית ואף מסעדות אימצו את "שני צמחוני". הגם שאני בעד כל יוזמה התורמת לעליה במודעות ולהפחתה בצריכת הבשר, אני חושב שעל מנת להוביל לשינוי אמיתי ומשמעותי, יש צורך ביוזמה מעט יותר מהנה למשל, יום שני בשרי.

כשהפסקתי לאכול בשר בתחילת שנת 2011, האמנתי שאני לא באמת מפסיק לצמיתות - תכננתי לאכול בשר באירועים מיוחדים, לכל היותר אחת לשבוע. לא אלאה אתכם בפרטים ובנסיבות שהובילו לכך שזה לא קרה לבסוף, בואו פשוט נאמר שהסוויץ’ שעשיתי במוח היה כנראה חד יותר ממה שחשבתי – אני פשוט לא מסוגל, בשלב זה של חיי, לאכול גופות רקובות. לא פעם בשבוע, לא בניו יורק, לא ביום העצמאות, פשוט לא.

אבל נניח שכן הייתי אוכל בשר פעם בשבוע, איזו חגיגה זאת היתה יכולה להיות. תהיו בטוחים שלא הייתי קונה אותו בסופר, מנוילן וארוז בוואקום, אחרי שטייל מסביב לעולם בקרונות צפופים וסבל מ… טוב נו, ראיתם בתחקיר. לא, את הבשר שהייתי אוכל פעם בשבוע הייתי רוכש מקצב שקונה את הבקר שלו ממגדלים מקומיים, ששוחט בעצמו ובבודדים, ולא בפס ייצור עם שוקר חשמלי. הייתי משלם הרבה יותר ונוסע רחוק ככל שצריך כדי למצוא את הקצב הזה, אחרי הכול, יום שני בשרי הוא עילה אמיתית לחגיגה, השווה כל השקעה או הפקה, ולו כדי להגיד לחברים אחרי הארוחה: "מאיפה הבשר הזה? אה, אתם יודעים, יש לי את הקצב שלי בכפר יאסיף. אף אחד לא מכיר אותו כמעט חוץ ממני, הוא קם כל בוקר בחמש, שוחט פרה אחת, מוכר אותה וחוזר לישון".

"יום שני בשרי" היה הופך את צריכת הבשר לחגיגה אמיתית מפני שסוף סוף הייתי יכול לדעת בוודאות שהבשר שאני אוכל הוא באמת טוב. שהוא מגיע מחיה שאכלה עשב ולא תירס, שרעתה בשדה פתוח, שלא סבלה מעל ומעבר למה שנחוץ, שהוא טרי, מקומי, בריא. תהיו בטוחים שכל שאר הדברים שנמכרים באריזות ממותגות הם לא שום דבר מהדברים שהוזכרו.

אם אנשים יאכלו בשר רק פעם בשבוע התעשייה תוכל שוב להיות מושתתת על חקלאים אמיתיים, מגדלים שמכירים כל חיה בשם, ששרים לעדר שלהם בחמש בבוקר כשהם מוציאים אותו לשדה, ומזילים דמעה כשהוא מובל לשחיטה. לא פועלי פס ייצור שמשום מה מכונים: "חקלאים תעשייתיים".

"שני בשרי" יבטיח את צמצום הנזק האקולוגי, את שיפור הבריאות של הציבור, הפחתה משמעותית בסבלם של בעלי החיים והכחדתן של החוות התעשייתיות הגדולות. אבל מבחינתכם, והכי חשוב, הוא יבטיח שהבשר שתאכלו יהיה טעים, ולא בגלל שהוזרקו לו חומרי טעם וריח, אלא פשוט בגלל שהוא באמת טעים.

אז תתחילו בשני צמחוני, ואז באטיות תוסיפו ימים. בסופו של דבר תוכלו ליהנות באמת ובתמים מהבשר שלכם ביום "שני בשרי". ובכל מקרה והכי חשוב – אל תחרימו את תנובה. החרימו את כל מוצרי הבשר התעשייתיים.
 

עמית נויפלד הוא דוקטורנט בחוג לפילוסופיה באוניברסיטת ת"א, עורך ומנהל את אתר תנועת ההאטה



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו