שכל אחד ימשיך להתמקד בתחום מומחיותו
אבחון לקויות למידה הוא נושא חשוב ושיח ציבורי על אודותיו הוא מבורך. אבל במאמרו "השאירו את לקויות הלמידה למומחים" ("הארץ", 26.4), ציין היטאם טאהא אי דיוקים, שהוצגו כעובדות, באשר לאבחון הפסיכודידקטי המועבר על ידי פסיכולוגים חינוכיים, מי אנשי המקצוע האמונים על מבחנים אלו בישראל. אבקש להעמיד דברים על דיוקם.
כל פסיכולוג חינוכי מומחה הוא בהכרח גם מומחה בלקויות למידה, מכיוון שבמהלך ההכשרה מתמחים הפסיכולוגים החינוכיים ביסודיות בנושא כחלק אינטגרלי מהמסלול המוקפד וארוך שנים. הם עושים זאת באמצעות קורסים ייעודיים לנושא והדרכה ספציפית בנוגע לאבחונים פסיכודידקטיים.
- השאירו את לקויות הלמידה למומחים
- הילד רוצה הארכת זמן במבחן? שלמו 2,000 שקל
- חצי מהתלמידים ביישובים מבוססים זוכים להתאמות ללקויות למידה בבגרויות
טאהא רמז שהאבחון הפסיכודידקטי המועבר על ידי פסיכולוגים חינוכיים אינו מקצועי ומקיף. להיפך, ההסתכלות באבחון זה רחבה ונעשית תוך שימוש בכלים מגוונים ובחינת הקשרים שונים של הילד בסביבתו. הגישה הפסיכודידקטית לאבחון לוקחת בחשבון את האינטליגנציה ותפקודים קוגניטיביים נוספים של המאובחן, כמו גם את הרקע המשפחתי, התפתחותי, התנהגותי ולימודי שלו. כל זאת לצד בדיקת מצבו הרגשי והתייחסות לפסיכופתולוגיה אפשרית העשויה להשפיע על מצבו הלימודי. וכמובן, כמתבקש מאבחון לקויות למידה, נעשה גם שימוש במבחנים סטנדרטיים וספציפיים הבודקים יכולות למידה במגוון תחומים, כולל קשב, קריאה וכתיבה, יכולות עיבוד חזותי ושמיעתי, חשבון ועוד.
האינטגרציה בין מגוון התחומים וביצוע אבחנה מבדלת ביניהם עומדת בבסיס האבחון הפסיכודידקטי ותורמת לייחודיותו. על בסיס תפישה אינטגרטיבית זו נקבעת האבחנה ומוצעת תכנית טיפולית כוללת, העשויה לכלול חלקים דידקטיים, רגשיים, התנהגותיים ומשפחתיים, שייושמו במערכת החינוך, בבית ובקהילה. הפסיכולוג החינוכי, כמלווה את מערכת החינוך, ממשיך לעתים קרובות בהתאם לצורך ללוות גם את המערכת הקרובה והמשפחה.
החטיבה החינוכית בהסתדרות הפסיכולוגים בישראל תמיד שמחה לשתף פעולה עם גופי הכשרה שונים לקידום התחום והעלאת המודעות בציבור לנושא לקויות הלמידה. עם זאת, אנו מצרים על ההצגה המסולפת של העוסקים באבחון הפסיכודידקטי כפי שעלתה מהמאמר. אנחנו מאמינים שייטב לכולם אם כל אחד ימשיך להתמקד בתחום מומחיותו ולפתח את אנשי המקצוע שתחת הכשרתו.
הכותבת היא יו"ר החטיבה החינוכית בהסתדרות הפסיכולוגים בישראל